Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Barut, Mahalli Çevre Kurulu'na çağrıda bulunarak, ısı değeri yüksek, partikül oranı düşük kömür kararı alması temennisinde bulundu. Barut, “Hepimiz bu kentte yaşıyoruz ve zehir değil temiz bir hava solumak istiyoruz" dedi. Yaklaşan kışla birlikte Antalya'da hava kirliliği tehlikesi de yeniden gündeme geldi. Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, 7-8 yıldır 'Antalya'nın havası daha temiz olsun' yönünde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Öncelikle Kyoto Protokolu kapsamında bir anlaşma imzalandığını hatırlatan Hüseyin Barut, bu anlaşmaya göre 2014e kadar birim olarak 100 mikrogram/küp havadaki partikül oranına düşürülmesi gerekirken, son yıllarda bu oranın 300-500 mikrogram/küp partikül oranına yükseldiğini açıkladı.
2007'de imzalanan bu anlaşmadan önce Antalyada 4500 kilokalori/saat kömür kullanılırken, 2009'da Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) kararıyla bu oranın 6500 kilokalori/saate yükseldiğini hatırlatan Barut, şunları söyledi: “Nedendir bilinmez 2010'da yeniden 4500'e düşürüldü. Kömürün kalori değeri düşükse, partikül oranı yüksektir ve ısı verim değeri de düşüktür. 2011'de yine 4500 kalori kararı alıyor MÇK. Halbuki 2014 yılına kadar iyileştirilmesi gerekiyordu. 2012'de yine 4 bin 500 kalori alınıyor."
"Partikül oranları da yaklaşık Antalyada ölçüm değerlerine göre 300-400-500 mikrogram/metreküp çıkıyor. 2014'de, önümüzdeki yıl 100 mikrogram/metreküp olması lazım. Biz bunun 3-4 katı havayı teneffüs ediyoruz. 2019 yılında da AB uyum yasaları, AB standartlarına göre 50 mikrogram/metreküp olması gerekiyor. Ama maalesef bununla ilgili çok yol katettiğimiz söylenemez. Geçen yıl tam 3 ay bununla ilgili çalışma yaptık. Paneller düzenledik, AVMlerde çocuklara kukla gösterileri yaptık, maskeler dağıttık, basın yoluyla duyurmaya çalıştık ama bir yere ulaşamadık."
MÇK' ya çağrı
Bugünlerde MÇK' nın tekrar toplantı düzenleyeceğini hatırlatan Hüseyin Barut, "Doğru karar alınacağına inanmak istiyoruz. Büyükşehir Belediyesinin iyi bir denetim mekanizması var. Burada önemli olan MÇK'nın alacağı karar. Yani kente girecek kömürün kalitesine karar veren sadece MÇK. Bu karar iyi alınırsa Antalya daha temiz bir havaya kavuşacaktır. İyileştirmeyi üç yıldır göremiyoruz, kalori ve ısı değeri düşük kömür kararı verilince hava kirliliği oluştu" diye konuştu.
Bunun tek neden olmadığını aktaran Barut, şöyle konuştu: "Araçların egzozlarından çıkan gaz, 10 numara yağ, vatandaşların odun sobasında kömür veya kömür sobasında odun kullanması gibi. Eğer bugünlerde toplanır da karar alınırsa Antalya havası için iyi olur. Partikül oranı düşük, ısı verimi yüksek kömür olması hava kirliliğini azaltır. Diğer denetimler de iyi yapılırsa hava kirliliği ciddi ölçüde azalır. Doğalgaz çalışmaları da başladı ve hava kirliliğinin azalmasını sağlayacak. 2014'e 1 yıl kaldı ve taahhüdümüzün çok uzağındayız. Bu kış zehir solumak istemiyoruz."