Antalyalı Kadın Girişimcilere BAKA Vizyonu

Haberler22 Kasım 2013

Antalya, Burdur ve Isparta’daki tüm paydaşlar ile işbirliği ve etkin katılımcılık anlayışı içinde faaliyetlerini sürdüren Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri ile biraraya geldi. BAKA’nın faaliyetleri ve sürdürdüğü çalışmalar, sağladığı hibe, teknik ve yatırımcı destekleri ile ilgili bilgilendirmenin yapıldığı toplantıda, bölgenin kalkınması için işbirliğinin artırılarak sürdürülmesi, bölgenin ekonomik gelişimine katkı sağlayacak ortak çalışmalar ele alındı. Antalyalı işkadınlarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, BAKA’nın ekonominin her alanında var olduğu belirtildi.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ve Antalya Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Alaattin Özyürek, evsahipliği yapan TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Işık Yargın ve üyeleri ile kahvaltıda biraraya geldi. Antalya, Isparta ve Burdur illerini içeren BAKA’nın kuruluşu, hedefleri, vizyonu, Doğrudan Faaliyet Destekleri, Teknik Destekleri ile Mali Destek Programları, girişimcilik ve diğer eğitim faaliyetleri, gerçekleştirilen sürdürülen ve planlanan faaliyetler hakkında bilgi veren Genel Sekreter Engin, BAKA’nın bölgedeki tüm paydaşlar ile işbirliği ve etkin katılımcılık anlayışı içinde faaliyetlerine devam ettiğini belirtti. Engin, 137 üyesi ile Antalya’nın en önemli sivil toplum kuruluşları arasında olan TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu’nu, Başkan Işık Yargın ve üyeleri kent ekonomisine sağlamış oldukları katkılardan dolayı kutladı. Engin, Antalyalı işkadınlarına BAKA’nın sürdürdüğü çalışmaları, yatırım, yatırımcı ve tanıtıma yönelik faaliyetleri, bölgeye kazandırdığı yatırımlar, hazırladığı bölge planı, sektör raporları, teşvik ve destekler rehberi, tanıtım materyalleri ile yayınları hakkında bilgi verdi.

Projelerin Değerlendirme Süreci

Alternatif turizm, tarıma dayalı sanayi, Ar-Ge ve yenilikçilik alt başlıklarında geçen yıl Mali Destek verildiğini hatırlatan ve BAKA’nın yeni mali destek programının yakında açıklanacağını belirten Tuncay Engin, kadın girişimcilerin sorularını cevaplandırırken, “Mali destek programları bölge planındaki ana hedefler ve gelişim eksenlerine göre hazırlanmakta ve projelerin de ilan edilen mali destek programlarında belirtilen öncelikleri taşıması gerekiyor. Proje sahibinin Kalkınma Ajansı’ndan destek alabilmesi için başka kurum veya kuruluştan destek alıyor olmaması gerekiyor” dedi.

Projelerin değerlendirme sürecinin BAKA’nın yeterlilik açısından teknik incelemesinin ve eksikleri proje sahiplerine bildirip tamamlanmasını istemesiyle başladığını belirten Tuncay Engin, bağımsız değerlendiricilerin kamera gözetiminde telefonların girişinin yasak olduğu ortamda, hangi başvuru sahibine ait olduğunu bilmeden projeleri birbirlerinden haberleri olmadan ilk değerlendirmeyi yaptığını söyledi. Tuncay Engin, üç ildeki ve bölge dışındaki üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan 7 kişilik üst kurulun da son değerlendirmeyi yapacağını ve listeyi sunacağı BAKA Yönetim Kurulu’nun da nihai listeyi belirleyeceğini kaydetti.

BAKA, Bölgede Ekonominin Her Alanında

BAKA’nın Batı Akdeniz’de ekonomiyle ilgili her alanda var olduğunu, sektörlerde yatırımcılara hibe desteği, faiz desteği ve faizsiz kredi destekleri sağlayan BAKA’nın yatırımcılara yönelik de danışmanlık ve destek hizmetleri verdiğini yatırımcı eşleştirmesi yaptığını belirten Tuncay Engin, şöyle devam etti:

“Batı Akdeniz’e yerli ve yabancı yatırımcıları çekebilmek için yurt içi ve yurt dışında yatırım tanıtımı yapıyor. Son olarak Çin’den resmi yetkililer ile işadamlarından oluşan heyeti bölgemize getirdik. Antalya, Isparta ve Burdur’da işbirliği ile ortaklıklar için ön anlaşmalar yapıldı. BAKA’nın faaliyetleri, sadece bölgede yapılacak bazı projelere hibe vermek değil. BAKA, 3 ildeki Yatırım Destek Ofislerine gelen yerli ve yabancı ortaklı firmalara arazi temini, imar ve çevre izinleri gibi tüm yatırım süreçlerinde destek sağlayarak yatırımların bölgemize kazandırılması amacıyla hareket etmektedir. BAKA, yatırımcılara bürokratik işlemlerin hızlanması, yatırım için gerekli arazilerin bulunması ve devlet desteklerinden faydalanması konularında yardımcı olmuştur ve olmaya devam edecektir.”

Yenilikçi Girişimiclik Kavramları

TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Işık Yargın ise, BAKA’nın, yeni kurulan bir kurum olmasına rağmen son dönemde yapmış olduğu gerek yatırım tanıtım faaliyetleri ve gerekse bölgeye kazandırdığı yatırımlarla bölge ekonomisi için çok önemli ve farklı kurum olduğunu söyledi. BAKA’nın Döşemealtı Halıcılığı Projesi’ne destek vermesinin önemini vurgulayan ve destek için teşekkür eden Işık Yargın, iş hayatına yeni terminolojiler girmesi nedeniyle yenilikçi girişimcilik kavramıyla ilgili proje hazırlamak zorunda olduklarını belirtti.

Girişimci potansiyeli olan kadınlara öncülük yaptıklarını ve teşvik almasını istediklerini belirten Işık Yargın, “Artık iş hayatına yeni terminolojiler giriyor. ‘Red Ocean’ diye kavram var. Bu şunu ifade ediyor, bulunduğumuz alanlar o kadar rekabet yapılan alanlar ki, rekabette köpek balığına dönüyoruz ve birbirimizi parçalarken o su kıpkırmızı oluyor. Bir yandan da diyorlar ki siz ‘Blue Ocean’ınızı, mavi okyanuslarınızı yapabilirsiniz. Bunu yenilikçi girişimcilik diye kavram var, bu yöndeki fikirlerimizi projelendirerek gerçekleştirmek mümkün. Yenilikçi, niş alanlara faaliyetlerimizi kaydırabilirsek, yapıcı rekabete dayalı bir aşamaya da geçmiş oluruz. Acaba bizler, iş kadınları olarak, işimizde mavi alanlar yapabilecek miyiz? Buradan ne gibi projeler çıkar, nasıl yorumlayacağız. İş hayatından sosyal girişimcilik bakımından bakış açısı olmalı. İş kadınlarımızın işbirliği yapmasını ve BAKA’ya inovatif, niş alanlar oluşturan projelerini sunmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Toplantıda; BAKA ile Kadın Girişimciler Kurulu’nun, eğitim kalitesinin yükseltilmesi, kadınların ekonomik gelişimine katkı sağlayacak projelerde ortak çalışmalar yapılması ve iki kurum arasında bu yönde işbirliğinin artırılarak sürdürülmesi kararı alındı.