Muratpaşa Belediyesi Yaşlıevi’nde Avusturya Melbourne-Victoria Üniversitesi’nden emekli Prof.Dr. Terence Seedsman tarafından yaşlılara “Yaşam Boyu Öğrenme” konulu seminer verildi.
Gümüş sohbetler projesi çerçevesinde düzenlenen seminerde yaşlılarla biraraya gelen Prof.Dr. Terence Seedsman sosyalleşme konularına değindi. Yaşlıevi bahçesinde düzenlenen seminerde konuşan Prof.Dr. Seedsman, “Yaşlılığın iki aşaması vardır. Dış tarafınızın sizi nasıl gördüğü ve sizin kendi içinizde nasıl gördüğünüz” diye konuştu.
Seedsman:”Yaşam boyunca pozitif olun”
Yaşam boyunca pozitif olunması gerektiğini ifade eden Prof.Dr. Terence Seedsman, “Önemli olan sizin pozitif olmanızdır. Yaşamın uzaması size başka olanaklarda sağlıyor. Demografik yaşlanma var ve nüfusun yaşlanması, doğum oranının azalmasına neden oluyor. İnsanlar yaşam boyu yaşlığını düşünmelidir ve asıl yaşam eğitimi de budur. Nasıl daha sağlıklı olabileceğini daha önceden düşünmek gerek. Geleceğimizi düşünmeliyiz. Devlet ve devlet organları da gelecek planlamalarının içinde olmalıdır. Nüfus yaşlanması, aile, politika, ulam, eğitim her şeyi etkiliyor” dedi.
Yaşam boyu öğrenme ikiye ayrılır
Yaşam boyu öğrenmenin ikiye ayrıldığını sözlerine ekleyen Prof.Dr. Terence Seedsman,”Diplomatik ve hayatın öğrettikleri olarak ikiye ayrılıyor. Yaşam boyu öğrenme doğumdan ölüme kadar sürmektedir. Hiç bir zaman öğrenmek için geç değildir. Teknolojiyi kullanmamak yaşlılıkla ilgili olmamalıdır. Benim ülkemde 90-100 yaşındaki insanlar hala teknolojiden yararlanıyor. Bilgisayar sadece gençler için değil, tüm insanlar içindir. Emekliye ayrılınca üretkenliğin bitmesi gibi sebepler söz konusu değildir” diye konuştu.