Sağlık Turizmi'nde Dünya Beşincisiyiz

Haberler18 Kasım 2013

  Gözde KANTARCI / Antalya City Zone

Sağlık turizmi için yüksek potansiyele sahip Türkiye , dünya beşinciliğine yükseldi. Sağlık turizmi için gelen turist sayısı bakımından Amerika'nın başı çektiği dünya sıralamasında 5'inci sırada yer alan Türkiye yeni hedeflere koşuyor.  Antalya City Zone ekibi olarak, Anfaş Fuar Merkezi’nde  düzenlenen Hetex 5. Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı’na yaptığımız ziyarette, Türkiye’nin, sağlık turizmindeki konumunu ve önümüzdeki dönemlerde geleceği noktayı  mercek altına aldık. Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Emin Çakmak, sektör hakkında önemli kilometre taşlarını bizimle paylaştı.

 

          4.2 milyar dolar gelir

Dünyadaki 51 tane sağlık turizmi destinasyonu içerisinde Türkiye’nin sayısal bakımdan beşinci sırada olduğunu kaydeden Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Emin Çakmak,  2012’de Türkiye’ye 617 bin turistin sağlık turizmi için geldiğini ifade etti. Ülkemizin sağlık turizminden 4.2 milyar dolar ciro yaptığını ve birçok ülkeyi solladığını belirten Çakmak şöyle devam etti: “Başta Amerika olmak üzere, Almanya, Tayland ve Hindistan’dan sonra beşinci ülke olmayı başardık. Kısa vadede 2. 3. sıralara gelmek biraz hayal olur. Ancak gerekli önlemleri alırsak, 2020’lerde bu sıralarda yer alabiliriz. Çünkü arada bir milyon sağlık turisti farkımız var. Hindistan’da yıllık hasta sayısı 1 milyon. Tayland’da 1 milyon 300 bin. Almanya’da 12 milyon iken Amerika ise yıllık 20 milyon sağlık turisti alıyor. Neredeyse dünya kapasitesi olan 43 buçuk milyonun yarısını sadece Amerika alıyor. Ülke ekonomisine katkısı ise neredeyse 200 milyar dolarlara varmış durumda.”

Antalya ön plana çıkmalı

Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’nin , Türkiye’nin önderliğinde Mart 2013’te Monako’da kurulduğunu, ardından merkezinin İstanbul’a taşındığını söyleyen Çakmak, “Bu konsey sayesinde Sağlık Turizminin merkezi Türkiye olacak ve Dünya Sağlık Turizmi, ülkemizde oluşturulacak. Konseye üye 51 ülke var. Amacımız sağlık turizminin daha disiplinli ve daha denetimli olarak yürütülüp, Türkiye sağlık turizminin yurtdışına açılması ve pazarlanmasını en iyi şekilde gerçekleştirip, ülkenin bu anlamda bir marka destinasyonu olmasını sağlamak”dedi. Antalya’nın sağlık turizminde daha ön plana çıkmak için önemli potansiyele sahip olduğuna değinen Çakmak , “Tatil ve sağlık anlamında Antalya ön plana çıkarılmalı. Antalya bir marka ve önemli bir turizm destinasyonu. Burada da Bursa ve Adana’da olduğu gibi ciddi bir birlik oluşturulması gerek” diye konuştu.

Sağlık turizmini “fiyatlar” tehdit ediyor Türkiye’nin  sağlık turizminin  başladığı dönemlerdeki fiyat avantajını yavaş yavaş kaybetmeye başladığına dikkat çeken Çakmak “ Dolayısıyla rekabet avantajımızı  ve sağlık turistini de kaybetmeye başlıyoruz. Fiyatlar açısından kurumlar daha makul olmalı. Türkiye 140 ülkeden sağlık turisti talebi alıyor. Seyahatini sağlık turisti olarak planlayıp Türkiye gelen günlük 2-3 bin sağlık turisti raporu var. Fakat bunların sadece yüzde 3’ü anlaşmalı hasta olarak geri dönüyor. Gerisi teklifte kalıyor. Uygun fiyat ve uygun kaliteyi insanlar biliyor ve araştırıyor” diye konuştu.

Üçüncü yaş turizmine yatırım yapılmalı

Sağlık turizminde, tıp turizmi, dental turizm(estetiği de içine alan), termal turizm, wellness and spa turizmi, sağlıklı beslenme turizmi, spor turizmi gibi branşların yer aldığını belirten Çakmak, “Türkiye’nin önümüzdeki 20 yıl projeksiyonunu söylemek gerekirse, şu an gelirlerde ve rakamlarda en başta olan tıp turizmi en sona düşecek. Ve yerini “Üçüncü Yaş Turizmi” alacak. 20 yıla kadar sağlık sisteminde sıkıntı yaşayan ülkeler eksikliklerini ve yatırımlarını tamamlayacak. Bugün Afrika’da hastane, doktor yok ama 20 yıl sonra olacak. Rusya ve Türki Cumhuriyetlerde hastane var doktor yok. 20 yılda tamamlanacak. Yani insanlar sağlık hizmetlerini kendi ülkelerinden alabilecek duruma gelecekler. Ayrıca bu ülkeler o zamana kadar yaşlanacak. Yaşlı bakımı yaşlı turizmi ön plana çıkacak. Hedef ve yatırımlar 20 yıla kadar bu doğrultuda olmalı. Türkiye üçüncü yaş turizminde bir numaralı destinasyon olabilir ”dedi.

Antalya ve Fethiye ideal

Üçüncü yaş turizmi için yatırımların yıl genelinde ılıman iklime sahip olan Antalya, Fehtiye, Marmaris, Bodrum gibi illerde yapılması gerektiğini dile getiren Çakmak, “Yaşlı ve emekli turizminde genellikle İskandinav ülkeleri, Kanada gibi bölgelerden talepler alıyoruz. Dolayısıyla yıl boyu ılıman iklime sahip olan iller onlar için ideal. Şu an yaşlı bakımı için gerekli hemşire hasta bakıcısı gibi personel sıkıntımız olsa da Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)’nun ciddi destekleriyle bir iki yıla kadar personel problemimiz önemli ölçüde çözülecek” diye konuşmasını noktaladı.