Turizmciler Çözüm Önerilerini Sundu

Haberler28 Eylül 2013

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Ekmeğini Barıştan Çıkaran Sektör: Turizm” konferansına katılan turizmciler, sektöre yönelik çözümlerini sundular.

Büyükşehir Belediyesi’nin turizm sektörünü yakından ilgilendiren “Ekmeğini Barıştan Çıkaran Sektör:Turizm” konferansında turizmciler, “Türkiye ve Antalya Turizmine Çözüm Önerileri” panelinde görüşlerini ifade etti. Moderatörlüğünü CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ın yaptığı panele Uluslararası Berlin Turizm Diyalog Enstitüsü Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Akdeniz Sorumlusu Ferhan Kayhan ve Türkiye Turist Rehberler Birliği Başkanı Zeki Apalı konuşmacı olarak katıldı.

TURİZMDE YOL HARİTASI YOK

Moderatör Erdoğan Toprak, Antalya’da Türkiye’nin en büyük sektörlerinden birinin tartışıldığını söyledi. Türkiye’nin turizmde yol haritası bulunmadığını belirten Toprak, ülkenin İstanbul ve Antalya arasına sıkışmış turizm politikası olduğunu söyledi. Türkiye’nin turizm cenneti olduğunu belirten Toprak, “Anadolu’nun altında büyük bir tarih yatıyor. Devletin bu konuda master planı olması gerekiyor. Ancak ciddi bir yatırım yok. Deniz-kum-güneş arasında sıkışmış faaliyete turizm denmez. Sanat alanında faaliyetimiz yok. Bu durumlar göz önüne alındığında çok şey beklememek lazım. Zengin turist için harcamalar yapılması gerekiyor ama gerekli hamleler yapılmıyor. Turizmi tekrar masaya yatırıp tek elden planlı yönetmemiz gerekiyor” diye konuştu.

TURİZMDE REHBERLERİN PAYI BÜYÜK

Konuşmacılardan Türkiye Turist Rehberler Birliği Başkanı Zeki Apalı, turizmde başarının rakamlarla sınırlı olmaması gerektiğini söyledi. Başarı olarak gösterilen rakamlarda turizm rehberlerinin büyük payı olduğunu dile getiren Apalı, “Turizm hareketlerinde başarı elde edilmişse bun da rehberlerin payı büyüktür. Rehberler emeğiyle yol alan kişilerdir. Rehberliği de belgesi olan yapmalı. Herhangi bir yeri tanıtan kişileri gördüğünüzde lütfen rehber kimlikleri var mı diye bakın. Eğer yoksa ilgili yerlere şikayet edin. Gerçekten rehber olmayan kişiler yanlış bilgilerle turizme zarar veriyor” dedi.

POLİTİKACILARIN DEĞİL TURİZMCİLERİN KONUŞMASI LAZIM

Uluslararası Berlin Turizm Diyalog Enstitüsü Genel Sekreteri Hüseyin Baraner ise konferanslarda aynı şeyleri dinlemekten sıkıldıklarını ifade etti. Toplantıların içeriğinin değişmesi gerektiğini kaydeden Baraner, şöyle konuştu: “Yılda 16 milyonun geldiği bir destinasyonda konuların değişmesi gerekiyor. Karar vericilerin bizi dinlemesi lazım ama biz onları dinliyoruz sürekli. 1978 yılından beri bu işi yapıyorum ve çok şey gördüm. Bizi kucaklayan politikacılar olduğu gibi turizme zarar veren bakanları da gördük. Siyaset bize destek vermediği için kendi politikalarımızı oluşturduk. Partilerin turizm konusunda ayrımcılık yapmaması gerekiyor. Bütün politikacıların ‘gelin sizi aramıza alalım ve sizi dinleyelim’ demesi lazım. Bürokrasi konuşmayacak, turizmciler konuşacak.”

KIŞ TURİZMİNİN YAPILMASI GEREKİYOR

Hüseyin Baraner şöyle devam etti: “Antalya için önceden doğru kararlar verilmiş olsaydı bu şehir bütün Türkiye’ye yeterdi. Ama 30 bin dolara ev satmak için Antalya’ya zarar verdiler. Antalya’yı doğaya hasret hale getirdik. Turistleri otellere kilitliyoruz. Yürüyüş, bisiklet yolları yapmamız gerekiyor. Bunu yapmak zorundayız. Şehrin önünü açmak zorundasınız. Binanın yıkılması gerekiyorsa yıkılsın, sahibi kim olursa olsun.” Kış turizmini 20 yıldır geliştiremediklerini ifade eden Baraner, kış turizmi yapılamadığı için ülkenin her yıl 4 milyon dolar zarar ettiğini söyledi.

SAĞLIK TURİZMİ ÖZEL BİR SEKTÖR

Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Akdeniz Sorumlusu Ferhan Kayhan ise dünyada 50 civarında ülkenin sağlık turizmi yaptığını söyledi. Türkiye’de 2011-2012 yılında sağlık turizminde sayının 600 bine ulaştığını dile getiren Kayhan, “Sağlık turizminde kişi başı harcama 8 bin dolar civarında. Normal turizmde ise bu rakam 750 dolar civarında. Rakamlardan da anlaşılacağı gibi sağlık turizmi 10 kat fazla para bırakır. Turizmcilerin bu alanla ilgilenmesini bekliyoruz. Bu sektör turizm için iyi bir kazanım olacak” dedi.

BARIŞA VURGU YAPILDI

Panelin ardından günün değerlendirmesini ise Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aktekin yaptı. Mehmet Aktekin, son yıllarda turizmin çok ciddi gelişme gösterdiğini söyledi. Turizm sezonunu 7 aya çıkarmayı başardıklarını dile getiren Aktekin, şöyle konuştu: “Sağlık alanında önemli gelişmeler gösterdik. Kent merkezini güzelleştirdiğimiz için merkeze turist gelmeye başladı. Bu rakamlarla ispatlandı. Turizmde işler Antalya için iyi gidiyor. Antalya ekmeğini turizmden yiyor. 15-20 yıl içinde turizm Antalya için çok daha önemli bir yere gelecek. Ancak bunun için barışın olması şart. Turizmin barışa, barışın da turizme ihtiyacı var. Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda ellerinin bağlı olmasına rağmen elimizden geleni bilimsel olarak yapmaya çalışıyoruz. Antalya barış içinde turizm gelirlerini artıracak ve ekonomiye güçlü katkılar yapacaktır. Bu panellerde amacımız barışa vurgu yapmaktı, bunu başardığımızı düşünüyorum.”