'50'sinde Erkek' Portakal'ın Konuğu

Haberler24 Eylül 2013
1.8B OKUNMA
Paylaş

Gazeteci Tuluhan Tekelioğlu’nun “50’sinde Erkek” adlı ünlü belgeseli 50. Uluslar arası Antalya Altın Portakal Film Festivali programı kapsamında gösterime girecek.

AKM Perge Salonu’ndaki gösterimin ardından Tuluhan Tekelioğlu’yla birlikte, belgeselde yer alan isimlerden belgesel ve program yapımcısı Nebil Özgentürk; ressam, karikatürist, illüstratör Ergün Gündüz ve film yapımcısı ve yönetmeni Mustafa Altıoklar’ın  katılacağı bir de söyleşi gerçekleşecek.

İki yıl önce “40’ında 40 Kadın” belgeseliyle ön yargıları sarsan Tuluhan Tekelioğlu kitabıyla aynı ismi taşıyan belgeselinde erkekler dünyasının mahrem kapılarını aralayarak, erkekliğin en kırılgan yaş dönemine dokunuyor.  


Yola mı giriyorsunuz, yoldan mı çıkıyorsunuz?

Tuluhan Tekelioğlu, gösterime girdiği her yerde büyük ilgi gören belgeselinde yakışıklı yalanların, kırgın ruhların, yaralı bedenlerin arasından sıyrılıp geçerek erkek cinsinin tam kalbine dokunuyor.

 


Aralarında yazar Ahmet Ümit, doktor Mehmet Öz, yönetmen Mustafa Altıoklar, müzisyen Kerem Görsev, banka yöneticisi Hakan Ateş, çizer Ergün Gündüz, belgeselci Nebil özgentürk, Tv programcısı Metin Uca gibi tanıdık simaların da olduğu, İstanbul’un başka başka semtlerinden, her meslekten erkeğe soruyor:

Yola mı giriyorsunuz? Yoldan mı çıkıyorsunuz?

Erkekleri konuşturmak kolay değildi


Tuluhan Tekelioğlu, belgeseli ve belgesele konu olan kitabıyla ilgili duygularını şu şekilde ifade ediyor:

“40'ında 40 Kadın” belgeseli ve kitabıyla, onlarca şehirden davet aldım. Türkiye'nin her yerinden kadınlarla bu belgeseli izleyip, kadınların dertleriyle ilgili konuşup kitabımı imzaladım. Her gittiğim şehirde bana, “Lütfen erkeklerle de konuşun, onları anlamak istiyoruz,” dediler. Kadınlara verdiğim sözü bu kitabı yazarak tutmuş oldum. 

 Erkekleri konuşturmak kolay değildi. Her erkeğin kabuğu farklı kalınlıktaydı. Bazılarının kabuklarını kırabilmek için bir buçuk saat uğraştım. Kabuğunu açmayanları bu kitaba ve filmime almadım. - Kabuk kırılırsa içinden çirkin ördek yavrusu çıkacak diye korkmuş olabilirler. Sahi ne var kabuğun altında? - Ben erkekleri kadınlar için konuşturdum. Bu kitap sayesinde kadınların erkekleri anlayabileceklerini ümit ediyorum.


Tuluhan Tekelioğlu

5 Mart 1970 yılında Fransa’da doğdu,   Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi.  Gazeteciliğe Paris’te  Sipa Press’te başladı. 1994 – 2001 yılları arasında Hürriyet Gazetesi’nde  özel röportajlar yaptı,  yazı dizileri hazırladı.

 2001 yılında  televizyon haberciliğine yöneldi.. CINE 5’te yayınlanan “Başka Yerde Yok” programıyla Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği “En İyi Talk Show” ödülünü aldı. Sonrasında Habertürk, TRT ve Kanal D televizyonlarında çalıştı.


2006 yılında Mehmet Ali Birand’ın teklifiyle Kanal D sabah haberlerini hazırladı ve sundu.  “Tulûhan’la Güzel Bir Gün” adlı sabah haber kuşağında, doğudaki ilköğretim okulları için 10 bin kitap toplayarak Urfa Siverek, Viranşehir ve Malatya’da kütüphaneler açılmasını sağladı.

Televizyon ve gazetedeki çalışmalarına devam ederken, güncel sanata adım attı. İstanbul’da 150 kişiyle konuşarak gerçekleştirdiği ve üzerinde iki yıl çalıştığı   “Ayaküstü Cevaplar” adlı video yerleştirmesi, 2008 yılında Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde  gerçekleşti.  “Ayaküstü Cevaplar” Türkiye’de pek çok kent ve üniversiteyi dolaştı.

2010 yılında, İstanbul’un 40 ayrı semtinden, başka başka hayatlar yaşayan 40 kadınla gerçekleştirdiği “40’ında 40 kadın” adlı belgeseli, büyük ilgi gördü. İlk gösterimi Uçan Süpürge Film Festivali’nde yapıldı. 2011 yılında İran Verite Kadın Filmleri Festivali’ne davet edildi. Bangladeş Dakha Film Festivali’nde gösterildi. “40’ında 40 Kadın” 2011 yılında TOBB kadın kurulu desteğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde aynı anda 81 ilde gösterildi ve büyük ilgi gördü.


“40’ında 40 kadın” belgeseli, 2010 yılında Turkuvaz kitap tarafından kitaplaştırıldı. Yeni baskıları DVD’si ile yapıldı. Aynı yıl İz TV kanalında gösterildi.

2012 yılında Türkiye’de erkeklerle yapılan ilk çalışma özelliğini taşıyan “50’sinde Erkek” belgeseline imza attı.  İstanbul’un başka başka çevrelerinden 23 erkeğin itiraflarından oluşan “50’sinde Erkek” belgeseli İz TV’de gösterildi ve büyük ilgi gördü.

Tuluhan Tekelioğlu gazeteci ve  yazarı olarak röportajlarına ve güncel sanattaki projelerine devam etmektedir.



1.8B OKUNMA
Paylaş
Etiketler
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!