10. Uluslararası Resort Turizm Kongresi

Haberler28 Kasım 2020
1.2B OKUNMA
Paylaş

10. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm sektörüne ilişkin olarak, "Yüzde 70 daralmayla yıl sonunu kapatacak gibi gözüküyor. Rakamsal boyutlara göre 15 milyondan biraz daha fazla bir yolcu, 11 milyar dolardan biraz daha fazla gelirle bu seneyi tamamlayacağız gibi gözüküyor" dedi. Bakan Ersoy, ihtiyaca göre yeni destek paketleri açıklayacaklarını da sözlerine ekledi.

Bu yıl yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle dijital olarak gerçekleştirilen kongreye bağlanan Bakan Ersoy, dünya ve Türkiye turizminin çok zor bir dönemden geçtiğini söyledi.

Son verilere göre uluslararası turizm trafiğinde yüzde 80'lik daralma olacak gibi göründüğünü dile getiren Ersoy, şöyle devam etti: "Rakip pazar olarak gördüğümüz Akdeniz çanağında, İspanya, Yunanistan ve AB ülkelerine baktığımızda Yunanistan yüzde 78-80 bandında, İspanya yüzde 80 bandında bir daralmayla kapatacak gibi gözüküyor. 

Biz de Türkiye olarak yüzde 70 daralmayla yıl sonunu kapatacağız gibi gözüküyor. Rakamsal boyutlara göre 15 milyondan biraz daha fazla bir yolcu, 11 milyar dolardan biraz daha fazla gelirle bu seneyi tamamlayacağız gibi gözüküyor."


Ersoy, Türkiye turizmindeki küçülmenin kamu ve hükümetin verdiği destekler, özel sektörle yapılan başarılı uygulamalar ve işbirliği sayesinde daha az olduğuna işaret etti.

"İHTİYACA GÖRE YENİ DESTEK PAKETLERİ AÇIKLAYACAĞIZ"

"KGF ile bir limit çalışması yapmıştık. Şu ana kadar 3,5 milyar Lira kullanılmış. Halen limitimiz var. Farklı sürelerde kullanılabiliyor bu destek. Bankalar Birliği ile çalışmamızı tamamladık. 10 milyarlık limiti 20 milyara kadar çıkarabileceğiz. Kış aylarını geçirmek için bu destek çok önemli. Kış mevsimi zor geçecek, tur operatörlü erken rezervasyon ödemelerini yapamayacak.


KGF destek kredilerini faaliyete almış durumdayız. KÇÖ devam edecek. Özellikle sezona girmeden önce yılsonuna adar geçerli olan bir KDV desteği var. Bunu sezon başlayana kadar sürdürmek istiyoruz. Sürecin başından bu yana sektör temsilcileri ile görüşüyoruz. İhtiyaç doğrultusunda yeni destek paketlerini devreye alacağız.

"YAPAY ZEKAYI KULLANACAĞIZ"

TV ve dijital tanıtıma önem vereceğiz. TV yoğun yolcu aldığımız pazarlarda en etkili mecra. Bu ülkelerle anlaşmalar devam edecek. TV ve dijital dünyada tanıtıma devam edeceğiz. Go Turkey, web sayfası olmaktan çıktı ve dijital deneyim platformu haline geldi. Yapay zekayı daha çok kullanacağız. Big data’yı işleyerek çok daha verimli organik tanıtımlar yapacağız.


Turizmin 81 ile yayılmasını amaçlıyoruz. Her il kendisi için bir çalışma planlıyor. Biz de TGA olarak uzmanlarımızla buluşturduk. Her ili bir uzman ile buluşturduk. Kademeli olarak birkaç ay içinde 81 ili Go Turkey içinde tanıtmaya başlayacağız. Her ilin 5 duyuya hitap eden özelliklerini ön plana çıkartacağız. Etkili bir platform olacağını düşünüyorum.

GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASI

Güvenli Turizm Sertifikası'nın bu iş birliğinin en büyük örneklerinden biri olduğunu belirten Ersoy, bunun dünyada en iyi şekilde disiplinli uygulanan, çok geniş kriterleri kapsayan ve dünyadaki birçok kuruluş tarafından da örnek gösterilen bir sertifikasyon programı olduğunu bildirdi.

Ersoy, sertifikasyon programının hazırlanmasına katkı sağlayanlara teşekkür ederek şunları söyledi:

"Kriterleri oluşturmakla, hatta hayata geçirmekle olmuyor. Disiplinli uygulamak gerekiyor. Kanuni yaptırımlar da getirdik. 50 oda ve üzeri konaklama tesislerinde mecburi tutuldu. Yılbaşından itibaren daha da yaygınlaştırarak 30 oda ve üzerinde zorunlu tutacağız. 'Sıkı denetliyorsunuz, cezalar kesiyorsunuz' diye şikayetler de aldık.


İnanın bu tarz programlar disiplinli, doğru şekilde uygulanamazsa dünyada kabul görmüyor. Sarılarak, özverili, disiplinli şekilde, hep beraber ucundan tutarak uyguladığımız için dünyada örnek gösterilen programların başında yer aldı. Avrupa'da ilk ve tek olma özelliğine sahip. Tabii diğer ülkeler de bunu yavaş yavaş kopyalamaya çalışıyor ama bizim kriterlerimize hala ulaşamıyor, o disiplini elde edebilmiş değiller."


1.2B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!