3. Etap Raylı Sistem Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor

Haberler04 Ekim 2018
2.9B OKUNMA
Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 3. Etap Raylı Sistem çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. Gece dahil ray döşeme çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Türel, çalışmaların dünya rekorlarına imza atan bir hızla gerçekleştirildiğini vurguladı. Türel “3. Etap Raylı Sistemin Varsak-Otogar arasındaki hatta Aralık-Ocak gibi rayların üzerinde trenlerimizi yürütecek şekilde tamamlamayı planlıyoruz” dedi. 

3. Etap Raylı Sistemin geçeceği güzergâhtan Varsak’taki şantiye alanına kadar Basın mensuplarını taşıyan otobüsle giden Başkan Türel, otobüste çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkanı Türel, toplam 24.9 km uzunluğundaki Varsak-Zerdalilik arasındaki 3. Etap raylı sistem hattının ilk etabı olan Varsak-Otogar arasındaki hatta çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. 1.5 senede tamamlanan 1. etap Raylı Sistem çalışmalarının dünyada en hızlı biten raylı sistem projesi olarak rekor kırdığını söyleyen Başkan Türel, “En büyük projelerimizden birisi olan 3. Etap aylı sistem inşaatımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Dünya rekorlarına imza atan bir hızla gerçekleştiriyoruz” dedi. 
Toplam Hat 24.9 km
3 Etap Raylı Sistem ile ilgili rakamsal bilgiler veren Başkan Türel ise şunları söyledi; “Hattımız toplam 24.9 kilometre. Bu hem ana hat hem de depo bağlantı hatlarını içeren bir uzunluk. Hemzemin istasyon sayımız 38, buna ek olarak bir tane de yeraltı istasyonumuz var. 13 adet trafo ile enerjisini sağlayacağız. Proje kapsamında 4 adet üstgeçidimiz var. 1210 metre aç – kapa ve delme tünel imalatımız olacak.”
IFC Kredisinin Önemli Bir Bölümü Geldi
3. Etap raylı sistem finansmanının Dünya Bankası kuruluşu IFC kredi kuruluşundan sağlamak sureti ile Türkiye’de bir ilke imza attıklarını belirten Başkan Türel, “Hazine garantisi istenmeden Türkiye’de ilk defa yabancı kredi kuruluşu bu projede bize kredi imkânı sağladı. Şu anda kredinin önemli bir bölümü yapılan hak edişler karşılığında yüklenici firmaya ödeniyor. Önemli bir bölümü de kasamıza gelmiş durumda. İnşaatımız da hızla devam ediyor” dedi.


Varsak-Meltem Arası Mart Ayına Kadar Yetişecek
25 km’ye yakın bir hat olan 3. Etap Raylı Sistemin etap etap yapıldığını söyleyen Başkan Türel, “Şu anda bu depolama alanından otogara kadar olan kısım var. Oradan sonra da üniversite önünden Meltem’e kadar olan bir etabımız olacak. 3. etabımızda Eğitim Araştırma Hastanemizden Işıklar’a kadar devam eden, geçmişte yapılmış nostaljik tramvay hattımızı 2 hatta çıkararak eski hattı tamamen söküp yenilenmesini yapacağız. 3. Etabın yapımını 2019 Mart seçimlerinden sonra planladık. Onun dışındaki 2 hattı Mart’taki yerel seçimlerine kadar yetiştirmeye çalışacağız. Böylelikle kendi rekorlarımızı egale etmeye çalışacağız” diye konuştu. 
Bir Tek Ağaç Dalını Bile Kesmiyoruz
Hat üzerinde bir tane de karayolu alt geçidi olacağını belirten Başkan Türel, “Bu geçit Üniversite Kampüsü’nün önünde olacak. Orada raylı sistem kampüs girişinin karşısından Araştırma Hastanesi’ne doğru hemzeminde gideceği için araç yolunu raylı sistemin altına alacağız. Orada bir karayolu alt geçidimiz olacak” ifadelerini kullandı. 
Başkan Türel hat üzerindeki tüm ağaçların söküldüğünü, kesilmediğini vurgulayarak, “Bir tek ağaç yaprağını, dalını dahi kesmiyoruz” dedi. 
20 Yeni Araç Alınacak 
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Türel, 3. Etap Raylı Sistem için tramvay alınıp alınmayacağı sorusunu, “3. etapla ilgili araç ihalemizi tamamlamıştık. Ancak döviz kurundaki türbülans nedeniyle firmaların araç temini konusunda zorlanması ihtimali ortaya çıktı. O yüzden ihaleyi edeceğiz. Çünkü daha sonrasında fiyat farkından dolayı ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Yeniden ihaleye çıkacağız. Planlamamıza göre ilk etapta 20 araç alacağız.  Süreç içerisinde bunu 47’ye tamamlayacağız. Yeniden ihale kararımızı yakında alırız” şeklinde yanıtladı.


Geceli Gündüzlü Çalışma
Başkan Türel, çalışmalar sırasında esnafı ve vatandaşları mağdur etmemek için yol kapatma sürelerini daha da kısa zamana sıkıştırmak için geceli gündüzlü bir çalışma programı planladıklarını belirterek, “Zannediyorum Ekim sonuna kadar artık kazı faaliyetlerimiz yol kapatma işlemlerimiz tamamen bitmiş olacak ve kapalı yolumuz kalmayacak. En azından orta refüjde çalışmalarımız devam ediyorken hat boyunda araç trafiğini tek şerit ya da iki şerit olarak trafiğe açma imkânımız olacak” dedi.
Müze Zerdalilik Hattı Yenilenecek
Başkan Menderes Türel, tamamen yenilenecek Müze- Zerdalilik hattında Atatürk Caddesi’nin bazı bölümlerinde tramvayla araçların aynı yolu kullanacağını söyledi. Türel, “Atatürk Caddesi’nin sol tarafında kapalı bir rayımız var. Gidiş istikametinde de Dönerciler Çarşısı’ndan eski belediyeye kadar araçlarla birlikte aynı yolu kullanacak. Orta refüj kalıyor. Arabaların gittiği hatta ray döşeyeceğiz” dedi.
1400 Metre Ray Döşendi
Çalışmalar hakkında bir sunum yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hülya Atalay toplam uzunluğu 24.9 km olan 3 etap raylı sistem hattında Varsak-Otogar arasındaki 1. Kısım güzergâhta çalışmaların hızla ilerlediğini 1400 metre de ray döşendiğini ifade etti. Şu ana kadar 3 bin ton sıcak asfalt serildiğini belirten Atalay, gece dahil ray döşeme çalışmalarını sürdüğünü anlattı. 



2.9B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!