55. Uluslararası Antalya Film Festivali'ne ‘Kadın’ Paneli Damga Vurdu

Haberler02 Ekim 2018
1.7B OKUNMA
Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 55’incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında sinema filmlerinden televizyon dizilerine uzanan bir perspektifte ‘kadın’ teması ele alındı. ‘’Sinema Filmlerinden Televizyon Dizilerine Kadının Yükselişi’’ konulu panel yapımcı Fatih Aksoy, oyuncu Hazal Kaya ile oyuncu Özge Özpirinçci’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Fatih Aksoy: Güçlü kadınlar daha çok izleniyor
Hazal Kaya: Kadın senaristler, kadın karakterleri yazmayı yeni öğreniyor
Özge Özpirinçci: Kadınlar artık korkmadan konuşabiliyor

Son 5 yılda güçlü kadınların yer aldığı dizilerin daha çok izlendiğini söyleyen Fatih Aksoy, “Her türlü kötü muameleye katlanan kadınların olduğu bir dönem vardı dizilerde. Korunmaya muhtaç, kocasının dizinin dibinde oturan… Bu karakterleri yaratan daha çok erkek senaristlerdi. Şimdi o dönem yerine bütün dünyayla mücadele edebilen, hayatı tek başına sırtlayabilen, sadece kendini değil çocuklarını, kardeşlerini de ayakta tutan kadınların hikayesini anlatıyoruz. Bunu yazan da kadın senaristler… İyi kadın yazarların sektöre girmesi kadın hikayelerinin daha iyi anlatılmasını ve dizilerin daha çok izlenmesini sağladı. Kadınları erkeklere oranla çok daha yaratıcı ve çok daha zeki buluyorum. Güçlü kadınlarla birlikte yaşamak da onlarla çalışmak da çok güzel” diye konuştu.
Kadın senaristlerin kadın karakterleri yazmayı yeni öğrendiğini ifade eden Hazal Kaya, eskiden kadınların sahip olduğu gücün farkında olmadığını, bugün ise kendine değer vermeyi öğrenmeye başladığını ve toplumun dayatmalarını kabul etmediğini, bunun da dizilerdeki hikayelere yansıdığını söyledi. Hazal Kaya, “Ben Antepliyim. Bizim oralarda kavga çıkmasın diye akşam kapı çaldığında kadınlar açar kapıyı. ‘Ben kadınım, güçlüyüm’ bunları yeni yeni söylemeye başlıyoruz. Yolda yürürken bir kağıt toplayıcısı bana ‘Yürü kızım arkandayım, o adamı da boşa’ dedi. İnanamadım. Buna sebep olan hangi enerjiyse şükürlerimizi sunuyorum. Kadın senaristler yeni yeni kadın karakterleri yazmayı öğreniyor” dedi.
Kadın dizisiyle şu an ekranda olan Özge Özpirinçci ise dünyadaki feminizm ve eşitlik kavramlarının Türk dizilerini de etkilediğini söyledi. ABD’li oyuncu Benedict Cumberbatch’in “Kadın başrol oyuncusuyla aynı ücreti almayacaksam bu filmde oynamıyorum” dediğini söyleyen Özge Özpirinçci, “Bir erkeğin bize bu şekilde destek olması, 2-3 kadınla ilgili farkındalık yaratmaktan çok daha değerli. Tek istediğimiz eşitlik. Kadınlar artık korkmadan konuşabiliyor” diye konuştu. 
Dizilerde kadın ver erkek oyuncuların aldığı ücretlerin sorulması üzerine ise Fatih Aksoy, “Hiç eşit değil. Kadın dizisinde de Bizim Hikaye’de de kadınlar, erkeklerden daha çok alıyor” dedi. Bunun üzerine salonda kahkahalar yükseldi. Özge Özpirinçci, “Hak ediyorsak sorun yok” derken, Hazal Kaya ise “Kesenize bereket Fatih Bey” sözleriyle yanıt verdi.

Fatih Aksoy, “Neden aksiyon film çekmiyorsunuz?” sorusuna ise şu sözlerle yanıt verdi: “Herkesin iyi olduğu bir alan var. Türklerin iyi olduğu alan da drama üretmek. Aksiyon üretme konusunda ne birikimimiz ne de paramız var. Aksiyonu da ABD’liler, Uzakdoğulular üretsin. Bir Türk süper kahraman nasıl olur, onu da bilmiyorum. Bir diziyi üretip 1 milyar insanın izlemesinin ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Adını Feriha Koydum, Hindistan’da sadece 3 milyon izlenmiş. Meksika’da 15 milyon kişi ‘Kadın’ dizisini izledi. Adını Feriha Koydum, en fazla izlenen diziler sıralamasına ilk 3’te. Türkiye’de her gün para ödemeden seyredilebilecek 7 dizi var. Avrupa’da hiçbir yerde bu kadar çok TV dizisi yok.”
 



1.7B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!