Antalya'da 88 yaşındaki Elvide Tetik, mandala (insan zihnini rahatlatan sanat) tekniğiyle 10 yıldır üzerinde uğraş verdiği desen boyama çalışmalarını Muratpaşa Belediyesi Yaşlı Evi'nde sergiledi.
'İşleyen demir pas, çalışan beyin yas tutmaz' sloganıyla sanata sarılıp, yaşama sımsıkı tutunan Tetik'in sanat aşkı yaşlılara örnek oldu. Yeteneklerini ortaya koyup, izleyenleri şaşkına çeviren Tetik'in renklendirdiği desenler gözleri de kamaştırdı. 3 kız annesi Tetik, son 10 yılda 500'den fazla eser üretti.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Gerontoloji Bölümü öğrencilerine ders konusu olan Evlide Tetik'in çalışmalarının yer aldığı serginin açılış kurdelesini Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili İbrahim Cephaneci, Sosyal Yardım İşleri Müdürü Emin Sözen, AÜ Gerontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Türkan Yılmaz birlikte kesti. Başkan Vekili Cephaneci, Evlide Tetik'in yeteneğine överek, öğrenmenin yaşı olmadığına vurgu yaptı. Cephaneci, 'mandala' sanatının Yaşlı Evi'nde de yetişkinlere öğretilip, yaygınlaştırılması için çaba göstereceklerini kaydetti.
Evlide Tetik'in kızı Yrd. Doç. Dr. Türkan Yılmaz, 'mandala' sanatının birçok Avrupa ülkesinde yaygın olduğunu, çocuk, genç ve yaşlılar üzerinde tatbik edildiğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Türkan Yılmaz, 'mandala' sanatını şöyle özetledi:
"40 bin yıl öncesine dayanan mandala sanatı, yaşama çekilmek istenen şeyleri elde etmek amacıyla mağara duvarlarına çizilen daire içine alınmış resimlerde görülmüş. Mandala desenleri, insanların hayatlarında dilekçelerinin ve arzularının gerçekleşmesi için yaptıkları manyetik çekim gücü olduğuna inanılan şekillerdir. Dolayısıyla tüm mandala desenleri dairesel bir forum içindedir. Daire bütünlüğünü simgeler, bir ucu sonsuza, diğeri de bedenimiz ve aklımıza kadar uzanır. Mandalaya 'enerjiyi tutan kap' denebilir."