Akdeniz'de Zehirli Balık Uyarısı

Haberler23 Mart 2018
1.1B OKUNMA
Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz'de giderek artan zehirli 'aslan' ve 'balon' balığı tehlikesine yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Avrupa Birliği projesi kapsamında yapılan toplantıda sağlık ve turizm sektörleri ile 50 farklı kurumdan katılımcılar yer aldı.

4 Yıl İçinde Büyük Artış

En istilacı türlerden olan aslan balığıyla ilgili konuşan Uz. Dr. Selin Gamze Sümen, "Dikensi yüzgeçlerin batması sonucu zehirlenme tablosu ortaya çıkabilir. Çoğu kazayı onları yakalayan balıkçılar, dalgıçlar ve dikkatsiz yüzücüler yaşamaktadır. Yüzgeç ışınının deriye batması ile aşırı ağrı, deride kızarıklık ve şişlik, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, ateş, nefes darlığı, uyuşma,  diyare ve terleme gibi yakınmalar olur. Alerjiye yatkınlığı olan bireylerde şok tablosu gelişebilir” diye konuştu. Aslan balığının Türkiye sularında ilk kez 2014 yılında İskenderun Körfezi’nde görüldüğünü belirten Dr. Sümen, 4 yıl içinde tüm Akdeniz kıyılarına yayıldığını söyledi.


Ölümlere Neden Oluyor

Diğer zehirli bir tür olan balon balığını tüketmenin ölümlere neden olabileceğini kaydeden Dr. Sümen, "Daha önceleri dağılımları bu kadar geniş olmayan birçok yabancı tür küresel ısınmayla birlikte artan deniz suyu sıcaklıkları, değişen çevre koşulları ve yerli türlerin rekabet gücünün zayıflamasıyla Akdeniz’de hızla yayılma imkânı buldu" dedi.

 



1.1B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!