Alerji Genetik Bir Hastalıktır

Haberler19 Şubat 2014
1.6B OKUNMA
Paylaş

Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Alerji Hastalıkları ve Tedavisi, Kim Neden, Nasıl Hasta Olur?” konulu toplantıda konuşan Prof. Dr. Ender Terzioğlu, alerji rahatsızlığının daha çok genetik yatkınlıkla ortaya çıktığını söyledi.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen “Alerji Hastalıkları ve Tedavisi, Kim Neden, Nasıl Hasta Olur?” konulu bilgilendirme toplantısı AKM Perge Salonu’nda gerçekleşti. Prof. Dr. Ender Terzioğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Prof. Dr. Terzioğlu, alerji hastalıkları hakkında bilgi verirken, “Bu hastalık genetiktir. Anne veya babanın birisinde alerjik bir hastalık varsa çocuklarda bu rahatsızlık görünme oranı yüzde 30’dur. Anne veya babanın her ikisinde var ise çocuk, alerjik yatkınlıkla doğar.


BU HASTALIĞIN YAŞI YOK

Alerjik hastalıklarının 20 ve 30’lu yaşlarda daha sık görüldüğüne dikkat çeken Ender Terzioğlu, şöyle konuştu: “Yaş ilerledikçe azalıyor diye bir şey yok. 80 yaşında da ortaya çıkabilir. Bu hastalığın yaşı yoktur. Genetik yatkınlıkla oluştuğundan dolayı, genler değişmediği için ömrün sonuna kadar bu riske sahip olacaksınız. Alerji, gelişmiş ülkelerdeki toplumda daha sık görülmektedir. Bu oran giderek artmaktadır. Gelişmiş toplumlarda bakteri enfeksiyon geçirme olasılığı azaldıkça, genetiği yatkın çocuklarda alerjik hastalığı çıkarma oranı artıyor. Ortam ne kadar temizse, çocukların normal girmesi gereken ortamlara girmesi engellenirse, genetiği yatkın olanlarda alerjik rahatsızlık çıkma oranı artıyor.”

HAVA KİRLİLİĞİ ÖNEMLİ


Terzioğlu, konuşmasında şunlara değindi: “Sigaradan alerji olunmaz. Ancak sigara kimyasal bir ürün olduğu için, verdiği rahatsızlık bundan kaynaklanıyor. Ancak, hamileyken sigara kullanan kişilerin çocuklarında alerjik risk artıyor. O nedenle çocukların yanında pasif içici konumuna getirmemek gerekiyor. Hava kirliliği gibi çevresel etkenlerde rahatsızlıkları etkileyebilir. Antalya gibi Akdeniz bölgesinde, sıcak hava ve nemden dolayı çok polen bulunmaktadır. Bu polenler alerjik rahatsızlıkları tetikleyebilir. Benim astımım var, karasal iklimde yaşayayım diyen bir kişide hastalık geçmez, rahatsızlık azalır. Mekan değiştirmek, hastalık ortaya çıktıktan sonra etkili olmaz.” 


1.6B OKUNMA
Paylaş
Etiketler
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!