Antalya'da En Fazla Aranan Meslek!

Haberler24 Eylül 2013

Antalya genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2013 Yılı I. Dönem “İşgücü Piyasası Talep Araştırması” yapıldı. 

Araştırma sonuçlarına göre Antalya’ da her 100 işyerinden 34’ünde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 54’ünde eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi.

Antalya genelinde 11.271 açık iş olup açık iş oranı %6,3 çıktı.

İŞKUR'un araştırmasıyla ilgili açıklamayı sizlere aktarıyoruz: 

"Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 16,8 ile Su Temini; Kanalizasyon Atık Yönetimi ve İyileştirme Faaliyetleri sektöründe tespit edilmiştir. Su Temini; Kanalizasyon Atık Yönetimi ve İyileştirme Faaliyetleri sektörünü yüzde 10,8 ile Bilgi ve İletişim sektörü ve 8,0’lik açık iş oranı ile İnsan Sağlığı Ve Sosyal Hizmet Faaliyetleri sektörü izlemektedir.

En fazla açık iş Garson (Servis Elemanı) mesleğindedir.

Antalya’da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Garson (Servis Elemanı), Komi (Garson Yardımcısı), Bulaşıkçı (Stevard),  Güvenlik Görevlisi, Temizlik Görevlisi, Elektrikçi (Genel), Beden İşçisi (Genel), Oda Görevlisi-Turizm, Genel Alan Temizleme ve Düzenleme Görevlisi / Meydancı (Otel), Şoför (Yolcu Taşıma), Çamaşırhane Elemanı (Yıkama), Resepsiyonist (Ön Büro Elemanı), Makineci (Dikiş)

Aşçı, Şoför-Yük Taşıma olduğu tespit edilmiştir.

İşgücü talebinde eğitim düzeyinden ziyade mesleğe ilişkin yeterli bilgi öne çıkmıştır.

Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 77 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir.  Açık işler için yüzde 25,2 oranında Lise altı, yüzde 19,9 oranında Genel lLise eğitimliler ve yüzde 8,6 oranında Meslek lLisesi eğitimliler talep edilmektedir.

İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise; yüzde 72,5’ inin mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 64,3’ünün fiziksel yeterliliği, yüzde 49,3’ ünün takım çalışması becerilerini, yüzde 40,2’sinin iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 20,5’ inin hesap yapabilmeyi, yüzde 19,8’ inin sorun çözebilme kabiliyetini, yüzde 16,1’ inin bilgisayar destekli çalışmayı yüzde   14,3’ ünün yabancı dil yeterliliğini, yüzde 12,9’unun proje tabanlı çalışabilmeyi, yüzde 11,3’ünün satış ve pazarlama kabiliyetini talep ettiği tespit edilmiştir.

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen bazı meslekler; Garson (Servis Elemanı), Bulaşıkçı (Stevard), Komi (Garson Yardımcısı), Elektrikçi (Genel), Alçı Dekorasyoncu (Kartonpiyer), Aşçı, Kat Görevlisi-Temizlik, Sıvacı, Güvenlik Görevlisi, Meyve Sebze Ayıklama İşçisi şeklindedir.

İşverenlerin yüzde 54,9’ u eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak “yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını”, yüzde 52,3’ ü “tecrübeli eleman bulunamamasını”, yüzde 45,3’ ü “meslekte eleman bulunamamasını”, yüzde 21’i “çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini”  ve yüzde 18’ı“önerilen ücretin yeterli bulunamamasını” göstermiştir.


Etiketler
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!