Antalya Dubai'nin Tahtına Talip

Haberler09 Şubat 2021
1.1B OKUNMA
Paylaş

Antalya’nın dünya fuarcılık pazarından geniş pay almak için önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, “Dünyada son yıllarda Dubai fuarlarının etkisinin zayıfladığı söyleniyor. Bizim hayalimiz bu potansiyeli Antalya’ya çekmek” dedi.

Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş (ANFAŞ) Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi, bu yıl 28’ncisi gerçekleştirilecek Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı ve 32’nci kez düzenlenecek Otel Ekipmanları İhtisas Fuarı’yla kapılarını açacak.

16-19 Mart 2021 tarihleri arasında düzenlenecek fuarlara hazırlanan ANFAŞ’ta bu yılın organizasyon takvimi salgının seyrine göre şekillenecek. Pandeminin gölgesinde geçen 2020 yılını Hürriyet’e değerlendiren ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, 2021 ve 2022 yılı için öngörülerini ve normalleşme sürecine yönelik planlarını da anlattı.

BAŞVURULAR BAŞLADI


2020’de küresel bir kapanmaya sebep olan Kovid-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerden birinin fuarcılık olduğunun altını çizen Ali Bıdı, Hürriyet'ten Ceren Deniz imzalı haberde, “Çalışandan işverene her kesim ve tüm sektörler pandemiden dolayı çok ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Martta planladığımız fuar olmazsa sıkıntımız daha da büyüyecek. Şu ana kadar firmalardan gelen katılım başvurularıyla 800 bin metrekare alan doldu. Bu aşamada firmalardan ödeme alıyoruz. Eğer fuarların yapılmamasına karar verilirse yapılan ödemeleri iade edeceğiz” dedi.

PATLAMA YILI OLACAK


Geçen yıl sadece Otel Ekipmanları Fuarı’nı yapabildiklerini dile getiren Bıdı, “Durgunluk bu yıl da devam ediyor. Ancak 2022’de fuarcılıkta bir patlama olacağını düşünüyoruz. Planlayacağımız fuar sayısı neredeyse 2 kat artacak. Önceki yıllarda 15 civarında olan fuar sayısının 2022’de 25 ile 30 arasında olacağını tahmin ediyoruz.

Aynı anda 2 fuarı organize edeceğimiz yoğun zamanlar olacak. Gelecek yıl her 15 günde bir fuar yapılacak. Uzun süre kapalı kalan sektör temsilcilerinin yüz yüze gelmeye, yeni bağlantılar kurmaya ihtiyacı olacak” diye konuştu.

Bu yıl Ramazan Şenlikleri ve İnşaat Makinaları Fuarı da planladıklarını açıklayan Ali Bıdı, “Ramazan ayında pandeminin seyrine bağlı olarak düzenleyeceğimiz şenlikler kapsamında 16.00’dan 22.00’ye kadar fuar alanını açmayı düşünüyoruz. Ankara’da yapılan İnşaat Makinaları Fuarı’nı 5 yıllık sözleşme imzalayarak Antalya’ya çektik. Bu yılki programımızda şu an için sadece bu üç organizasyon görünüyor” dedi.


DÜNYAYI ÇEKEBİLİRİZ

Antalya’nın dünya fuarcılık pazarından geniş pay almak için önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Ali Bıdı şunları söyledi: “Dünyada son yıllarda Dubai fuarlarının etkisinin zayıfladığı söyleniyor. Bizim hayalimiz bu potansiyeli Antalya’ya çekmek. Hem konum olarak otellere çok yakınız hem de ulaşım sorunu olmayan bir lokasyondayız. Ayrıca Antalya güzelliğiyle katılımcıları cezbedecek bir şehir.

İş insanları buraya gelip yeni bağlantılar kurarken aynı zamanda keyifli bir tatil yapma imkanı da buluyorlar. Belek, Kemer, Side gibi birçok tatil beldesine yakın mesafedeyiz, bunlar ciddi bir avantaj. Bu hayalle ANFAŞ’a ciddi yatırım yaptık. Pandemiden önce yükselen talebi karşılayacak kadar yerimiz olmadığı için prefabrik yapılarla yaklaşık 20 bin metrekarelik ek alan oluşturmak için çalışmalara başlamıştık.


Bu şekilde 40 bin metrekarelik alanı 60 bin metrekareye çıkarma planları yaptık. Binamız boyutlarında ek prefabrik yapıları fuar alanımızın tamamına kurarsak kapasitemiz 100 bin metrekareye çıkıyor.

KASADA PARA YOK

6 Milyon Euro kredi çekerek fuar alanına ciddi bir yatırım yaptıklarını söyleyen Bıdı, “Bu küresel sorun tüm planlamaları durma noktasına getirdi. Kredi taksitlerini ödeyebilmek için yönetim kurulunun onayıyla sermaye artırımına gittik. Sermaye artırımının ödemesi Kalkınma Bankası’na 31 Mayıs’tan itibaren yapılacak, ama şu anda kasada hiç para yok. Zor durumdayız. Önümüzdeki borçların yanında ertelediğimiz borçların da vadesi geldi.


Temerrüte düşmemek için bir çözüm arayışındayız. ANFAŞ’ın kredi notunu yüksek tutmak, uluslararası ortaklarımıza sağlam bir şirket olduğunu göstermek zorundayız. Ödemelerin aksamaması için kendi şirketimden 150 Bin Euro nakit aktarımı yaptım. Gerekirse yine yapacağım. Ama 2021’in ikinci yarısında fuarlarımızı yapamazsak mali açıdan büyük sıkıntıya gireceğiz” ifadelerini kullandı.

İŞ BİRLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR

Fuarların şehrin kapılarını dünyaya açan organizasyonlar olduğunu kaydeden Bıdı, “Sahip olduğumuz iklim ve coğrafya ayrıcalığını iyi değerlendirmeliyiz. Bunun için kamu yöneticilerinden esnafa, turizmcilerden ulaşım sektörüne her alanda iş birliğine ihtiyacımız var. Fuarcılık başarısı bir kent için çok önemli bir değer ve gelir kaynağı.


Dünyada bu organizasyonların finanse edilmesine devlet, belediyeler, ticaret odaları destek oluyor. Avrupa’nın birçok yerinde fuarlara katıldığımız için otel, restoran, taksi indirimleri alıyoruz. Çünkü bir kentte ne kadar fazla sayıda fuar olursa ticaretin o ölçüde artacağının farkındalar” dedi.


1.1B OKUNMA
Paylaş
Etiketler
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!