İMPARATORLUKTAN PORTRELER
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan Bir Seçki
EŞSİZ BİR TANIKLIĞI KEŞFEDERKEN
Ernst Krickl’ın Likya Günlüğü, 1892
25 Mart – 3 Eylül 2017
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) kente armağanı Antalya Kültür Sanat, 2017’de Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonlarından derlenerek Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen iki yeni sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan seçilmiş 47 eserin yer aldığı “İmparatorluktan Portreler” ile Likya bölgesinde yapılan ilk dönem incelemelerine ışık tutan “Eşsiz Bir Tanıklığı Keşfederken: Ernst Krickl’ın Likya Günlüğü, 1892” sergileri 25 Mart – 3 Eylül 2017 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.
Açıldığı 2015 Eylül ayından bu yana Antalyalıları Picasso, Andy Warhol, Ara Güler gibi dünya çapında sanatçılarla buluşturan, 2016 Ekim’inde ise merceğini Antalya’ya çevirerek Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden derlenen “Karşılaşmalar” sergisini hayata geçiren Antalya Kültür Sanat’ın 2017 bahar sergileri, Avrupa’dan bizim dünyamıza bakıyor.
Kültür tarihinde önemli ve ayrıcalıklı bir ekolü temsil eden “Oryantalizm”in plastik sanatlardaki yansımalarını örnekleyen İmparatorluktan Portreler sergisi, 18-19 yüzyıllarda yaşamış Batılı ressamların doğuyu, çoğunlukla da Osmanlı İmparatorluğu’nu betimledikleri yağlıboya eserlerden oluşurken, ikinci sergi bizim dünyamızı bu defa fotoğraf makinesi objektifinden belgeliyor.19. yüzyılın sonunda Viyanalı bilim adamlarının İzmir’den Antalya’ya gerçekleştirdikleri keşif gezilerinden birine katılan Yüzbaşı Ernst Krickl’ın yolculuk sırasında tuttuğu notları ve çektiği “görev dışı” fotoğrafları içeren albümlerinden ortaya çıkan Eşsiz Bir Tanıklığı Keşfederken, Ernst Krickl’ın Likya Günlüğü,1892 sergisi coğrafi ve arkeolojik görünümler, yerel yapılar, insan profilleri ve anektodlarla bölgemizin ve bizim 125 yıl önceki tarihimize mercek tutuyor.
25 Mart 2017 günü Antalyalılarla buluşacak olan sergilere yine çocuklar için sanat atölyeleri, konferanslar, rehberli sergi gezileri ve çevre gezileri gibi yan etkinlikler eşlik edecek. Bunlardan ilki, 25 Mart 2017 günü saat 16:00’da gerçekleşecek olan Panel. Oryantalizm’in farklı yönlerinin sebep ve sonuçlarıyla tartışılacağı “Hayali Belde: Oryantalizmin Binbir Hali” başlıklı panele Boğaziçi Üniversitesinden tarihçi Ahmet Ersoy, edebiyat tarihçisi Olcay Akyıldız ve Oxford Üniversitesi’nden sanat tarihçisi Gizem Tongo konuşmacı olarak katılıyorlar.
Antalya Kültür Sanat
Elmalı Mah. Şehit Binbaşı Cengiz Toytunç Cad. No: 60, 07040 Muratpaşa / Antalya
0 242 242 0 257
[email protected]