Antalya'da doktor çift, kanser hastalarının beslenme ihtiyacından esinlenerek, 2 yıl önce 2 dekarlık alanda başladıkları "karakılçık" cinsi buğday üretimini 90 dekara çıkardı.
Antalya'da doktor çift, kanser hastalarının beslenme ihtiyacından esinlenerek, 2 yıl önce 2 dekarlık alanda başladıkları "karakılçık" cinsi buğday üretimini 90 dekara çıkardı.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Uzer Küçüktülü ve eşi Radyasyon Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Eda Küçüktülü, kendi kanser hastalarına yardımcı olabilmek amacıyla Korkuteli ilçesindeki bir tarlada deneme amaçlı 2 dekarlık alana ata tohumdan karakılçık buğdayı ekti. Başarılı sonuç elde eden çift, Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün destekleriyle geçen yıl ekim alanını 90 dekara çıkardı ve ata tohumlarını toprakla buluşturdu. Bu yıl 30 ton civarında ürün elde etmeyi planlayan çift, Antalya'daki bir fırınla anlaşarak, "karakılçık" cinsi buğdaydan yapılan ekmeğin piyasaya sürülmesini hedefliyor.
Eda Küçüktülü, AA muhabirine, kanser hastalarının beslenmesinin son derece önemli olduğunu söyledi. Kanser hastalarının çölyak hastası olmamalarına rağmen glüten oranı düşük ya da glütensiz beslenme talebinde bulunduklarını anlatan Küçüktülü, "Hastalarımız glütensiz beslenebilmek için tahıllardan uzaklaşıyor. Verdiğimiz ilaçlar, kemik erimesine neden oluyor, hastalar da tahıldan uzaklaşınca kemik kırığı oranı artıyor. Biz de hastalarımıza nasıl yardımcı olabiliriz diye araştırma yaptık ve karakılçık buğdayı ile tanıştık. Glüten oranının düşük olduğunu tespit ettik." diye konuştu. Karakılçık buğdayının çok yaygın olmadığı için ilk etapta deneme amacıyla küçük bir alanda üretime başladıklarını ifade eden Küçüktülü, başarılı sonuçlar alınca üretim alanını genişlettiklerini söyledi. Küçüktülü, karakılçık buğdayından ekmek yapıldığını ve çok lezzetli, kilo vermek isteyen, diyet yapanlar için de son derece yararlı bir besin kaynağı olduğunu bildirdi.
ABD'de ve Avrupa ülkelerinde glütensiz besin için bazı ürünlerde gen testleri yapıldığını ifade eden Küçüktülü, Türkiye'nin ise doğallığı bozulmayan ata tohumundan sağlıklı bir besin üretimi yapılabildiğini kaydetti.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Uzer Küçüktülü de dedelerinden kalan tarlayı bu şekilde değerli hale getirdiklerini söyledi. Glüten oranı düşük beslenmenin sağlık açısından daha yararlı olduğuna işaret eden Küçüktülü, karakılçık buğdayından yapılan ürünleri herkesin tercih edebileceğini belirtti. Bu ürünlerden herkesin faydalanabilmesi için Antalya'da bir fırınla anlaştıklarını ve elde edilen buğdaydan yapılacak ekmeğin piyasaya sunulacağını belirten Küçüktülü, bulgur olarak da sofralara taşınmasını istediklerini ve bu konuda da çalışma yaptıklarını belirtti.
Kaynak: AA