Antalya'da Fanus İçinde Bir Cennet!

Haberler22 Haziran 2020
29.1B OKUNMA
Paylaş

Antalya'da, Ortaçağ'dan bugüne kültürel ve tarihi izleri barındıran, Akdeniz'in en temiz denizine sahip Kekova.

Kekova, Antalya’nın batısında Demre’yle Kaş arasında, aynı adı taşıyan bir ada ve daha küçük adacıkların çevrelediği saklı bir cennet.

Kemer yakınlarındaki Olympos’tan Fethiye’ye kadar uzanan antik Likya bölgesinin en korunaklı koylarına sahip.


Doğanın ve tarihin, denizin mavisiyle boyandığı bir yer. Bu mavi o kadar özel ki, 'Kekova mavisi' diye bir renk tanımı bile var.

Kekova Adası'nın tarihsel adı 'Dolichiste'. Bugün kullandığımız adın nereden geldiğine ilişkin çeşitli rivayetler var. Bunlardan biri Kekikova’dan geldiği. Çünkü çevrede kekik doğal bir bitki örtüsü gibi, yaygın; ticari amaçla bile yetiştirilip, pazara çıkarılıyor.


Kekova Adası'nın kuşattığı koyun içinde (Demre İlçesine bağlı) iki yerleşim var.

İlki Üçağız Köyü (Theimiusa). İkincisi sadece deniz yoluyla ulaşabileceğiniz Kaleköy (Simena). 

Her iki yerleşimin yakın çevresi asırlık zeytin ve harnup (keçiboynuzu) ağaçları ve çok sayıda görkemli Likya lahitleri ile dolu. Artık Kekova, sahip olduğu kültürel, tarihi ve doğal zenginlikleriyle girdiği UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nden kalıcıya geçmeyi hedefliyor.


Çeşitli Uygarlıklara Ev Sahipliği Yaptı

Uzun yıllar Likya Uygarlığı'nın daha sonra da Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun etkisinde kalan yörede, bugün de küçük yerleşim alanları bulunuyor.


Zengin Bir Tarihe Sahip

Bölge, Likya yazısı ile yazılmış kitabeli mezarlar, kıyıda su içinde Likya tipi lahitler, mendirek ve yapı kalıntıları, Ortaçağ Kalesi'nin içinde kayaya oyulmuş tiyatro, kaya mezarları, su sarnıçları, kuzeyde lahitlerden ve az sayıda kaya mezarlarından oluşan nekropol sahası, antik mezarlarla su içinde kalmış rıhtım, antik kent içinde yüzlerce yıllık Osmanlı camilerinden oluşan zengin bir tarihi mirasa sahip.


Kaynak: AA

 


29.1B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!