Antalya'da Karma Uygulama Düğümü Çözecek

Haberler09 Aralık 2019

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Nurettin Tonguç, kent merkezinde uzun süredir kullanılan bisiklet yollarının kaldırılma gerekçesini Hürriyet Akdeniz’e anlattı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) kent merkezindeki bazı noktalarda bisiklet yollarını trafik akışına ters olduğu yolları daraltarak sıkışıklık yarattığı gerekçesiyle kaldırması kararı kenti ikiye böldü. Yüzlerce bisikletli bisiklet yollarının alternatif üretilmeden kaldırılmasını protesto eden eylemler düzenlerken, bazı sürücülerse yolların iptalini doğru bir karar olarak değerlendirdi. Tartışmalı kararla ilgili Hürriyet’e konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç, geri adım atmayacaklarını belirterek uyarı levhalarının kent merkezine yerleştirilmeye başlandığını duyurdu. Kent merkezinde karma kullanıma ağırlık vereceklerini açıklayan Tonguç, “Kötü bir örnek vardı, biz onu kaldırdık. Trafiğin ters yönünde kazalara davetiye çıkaran bisiklet kullanımı dünya şehirlerinde olmadığı gibi Antalya’da da olmaz. Bisiklet her yerde kullanılmalı” dedi.

Artmadığını Yaşadık ve Gördük 

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde 9 sene önce Ulaşım Daire Başkanı olarak görev yaptığı dönemde bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için önemli adımlar attıklarını anlatan Tonguç, yıllar içinde bu hedefe ulaşılamadığını belirterek şunları söyledi: “Teomanpaşa, Milli Egemenlik gibi caddelerde bisiklet yollarını 9 sene önce oluşturan bendim. Ama bu süreçte bisikletli sayısında büyük bir artış yaşanmadı. Bu konuda bir kültür oluşması lazım. Aslında bisiklet yolları dediğimiz zaman bisikletliyi sınırlandırmış oluyoruz. Bisiklet zaten Trafik Kanunu ve Kara Yolları Yönetmeliği’nde var. Bisiklet yolu yapıldığında bisikletlinin artmadığını yaşadık ve gördük.”


Sürücüler Karşı Karşıya Geldi

“Bisiklet Federasyonu Antalya İl Temsilcisiyim. Antalya Valiliği’nin görevlendirmesiyle gittiğim denetimlerde uygulamaların yanlışlığını üzülerek takip ettim. Atatürk Caddesi’nden Işıklar Caddesi’ne devam eden yolda şeridin biri gasp edildi. Yolun bir bölümü maviye boyanıp adına ‘bisiklet yolu’ denildi. Böylece bisikletlilerle araç sürücüleri karşı karşıya getirildi. Tek yön yolda bisikletliyi gidiş dönüş çalıştırdıkları için ters yönde ilerleyen bisikletliler nedeniyle trafik güvenliği açısından çok büyük tehlike oluştu. Yapmayın dediğimizde dinleyen olmadı. Aynı hata Konyaaltı Caddesi’nde uygulanacaktı, engel oldum.”

'Kaldırın Kurtulalım' Dediler 


Bisiklet güzergâhında hatalı uygulamaların olduğuna dikkat çeken Tonguç, “Bisikletliler güvenli bisiklet yolu istiyor ama vatandaşla da karşı karşıya gelmek istemiyor. Otobüs durağının önüne yapılan bisiklet yolu bisikletli kullanıp otobüsle mi çarpışsın. Bu yollar hatalıydı. Vatandaşın tepkisi de çok büyük oldu. İnsanlardan ‘Kaldırın kurtulalım’ diye art arda tepkiler gelince biz de kaldırdık. Şimdi bisikletliler ‘Neden alternatif üretilmeden bazı yollar kaldırıldı’ diye soruyor. Ancak alternatif aramaya gerek yok. Trafik kurallarına uygun bisiklet kullanan bir sürücü, kentin her yerinde bisiklet kullanabilir” dedi.

Merkeze Akış Olacak 

Kentin çeperinde bisiklet yolları hazırlayarak bisikletliyi merkeze taşımayı amaçladıklarını aktaran Tonguç, şu anda üzerinde çalışılan düzenlemenin ayrıntıları şöyle anlattı: “Şimdi biz bisiklet yollarını daha planlı şekilde yeniden düzenliyoruz. Kundu’daki tüm yolları ve kavşakları yeniden düzenliyoruz. Orada atıl durumda bir bisiklet yolu vardı. Kundu’dan Güzeloba ve Rauf Denktaş Bulvarı’na giden bisiklet yollarını komple yeniliyoruz. Boğaçayı ve Hurma’da da etkin kullanılabilecek bisiklet yolları hazırlıyoruz. Teomanpaşa Caddesi’ni gidiş dönüş çalıştıracağız. Çeperden merkeze akış sağlayacağız.”


Şehir Trafiği Kangren Oluyor 

“Daha önce yapılmış garip bisiklet yollarının tamamını kaldırdık. Bu sayede trafik rahatlayacak. Araç kullananlar için de bisikletliler için de rahat ilerlenebilecek alanlar ortaya çıkacak. Yollarımızda yanlış uygulamalarla daraltıldığı zaman insanlar alternatifsiz kalıyor, şehir kangren oluyor ve o yollardaki esnaf da sürücüler de yayalar da bu durumdan zarar görüyor. Çözüm kentte yavaş trafik. Trafik yavaşladığında bisikletli her yerde bisiklet kullanabilecek.”

Kaynak: Hürriyet Akdeniz / Ceren Deniz 


 


Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!