Antalya'da Turizm Rekorları ve Ekonomik Katkılar

Haberler15 Aralık 2023
450 OKUNMA
Paylaş

Antalya, turizmde yaklaşık 15,5 milyon turistle tüm zamanların rekorunu kırarak, sezonu 12 aya yaymayı başardı. Hava yoluyla gelen turistlerin yanı sıra fuarlar, festivaller, kongreler ve spor turnuvaları gibi etkinliklerle kış döneminde de canlılık devam etti. Antalya Valisi Hulusi Şahin, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Antalya'nın gayrisafi yurt içi hasılaya katkısının İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti ve bu başarının büyük ölçüde turizme bağlı olduğunu vurguladı.

Antalya, plaj turizminin yanı sıra golf, kültür, kongre, sağlık turizmi gibi alanlarda da ön plana çıkarak 2019 yılında en fazla turistin ağırlandığı yılın rakamlarını geride bıraktı. Rusya, Almanya, İngiltere, Polonya, Hollanda, Kazakistan, Romanya ve Çekya başta olmak üzere 100'ün üzerinde ülkeden ziyaretçi çeken Antalya, pandemi sonrası Türkiye'nin hızlı toparlanma sürecine öncülük etti.

Vali Şahin, Aralık ayında gelen turistlerle birlikte Antalya'nın zirve yılı olan 2019'u geçmeyi ve yıl sonunda yüzde 5'lik bir artışla rekor kırmayı beklediklerini ifade etti. Turizm gelirlerindeki önemli artışa dikkat çeken Şahin, kişi başı gelirin 80 dolardan 100 dolara yükseldiğini açıkladı. Antalya'nın ülke ekonomisine yılda 14 milyar dolarlık katkısı olduğunu belirten Şahin, TÜİK verilerine göre İstanbul'dan sonra en çok katkı sağlayan il olduklarını söyledi ve bu başarıyı büyük ölçüde turizme borçlu olduklarını vurguladı.

Vali Şahin, Antalya'nın turizmdeki çeşitliliğini vurgulayarak plaj turizminin yanı sıra golf, kültür, kongre ve sağlık turizmi gibi alanlarda da öne çıktığını belirtti. Golf sahalarıyla ülkede birinci sırada yer aldıklarını ifade eden Şahin, kültür turizminde yapılan yatırımların meyvelerini topladıklarını ve antik kentlerdeki arkeolojik kazılara ciddi destek verdiklerini söyledi.


Kongre turizminin de önemli bir ivme kazandığını belirten Şahin, dünya liderlerinin buluştuğu G20'nin, Antalya Demokrasi Forumu'nun ve diğer uluslararası zirvelerin Antalya'da gerçekleştiğini hatırlattı. Ayrıca, fuarlar, festivaller, kongreler ve spor turnuvaları gibi etkinliklerle Antalya'daki turizm sezonunun artık yılın 12 ayına yayıldığını kaydetti.

Vali Şahin, Antalya'nın altyapısının güçlü olduğunu belirterek, Türkiye'nin yatak kapasitesinin büyük bir bölümünün Antalya'da bulunduğunu açıkladı. Mavi bayraklı plaj ve marina sayısında dünya genelinde üçüncü sırada yer aldıklarını belirten Şahin, turizmin sürdürülebilir olması amacıyla biyolojik arıtma tesisleri için yapılan yatırımların altyapılarını güçlendirdiğini ifade etti.

Şahin, gelecek yıl için umutlu olduklarını belirterek, Türkiye'nin dünya turizm pastasından daha fazla pay almayı hedeflediklerini ve gelir noktasında dünyada 6. turist sayısında ise 4. sıradayken ilk 5'e girmeyi planladıklarını söyledi.



450 OKUNMA
Paylaş
Etiketler
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!