Antalya'da Türkiye’nin İlk Engelli Molaevi Hizmete Girdi

Haberler06 Haziran 2018
1.2B OKUNMA
Paylaş

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi, engelli ailelerine nefes aldıracak, Türkiye’nin ilk Engelli Mola Evlerinin ilkinin açılışını gerçekleştirdi. Başkan Türel, “Hedefimiz her anlamda engelsiz bir Antalya inşa etmek. Engelli Rehabilitasyon Merkeziyle, Alzheimer Merkeziyle, Palyatif Bakım Merkeziyle,  bugün açtığımız Mola Evleri ile çağdaş bir ülkede ne varsa şimdi Antalya’da var” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde faaliyet gösterecek üç mola evinden ilki Muratpaşa İlçesi Falez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde hizmete girdi. Falez Molaevi’nin açılış törenine Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, eşi Ebru Türel, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ile engelli bireyler ve aileleri katıldı. Vali Münir Karaloğlu da engelli ailelerine nefes aldıracak önemli bir projenin hayata geçirilmesinden dolayı son derece mutlu olduğunu belirterek, şunları aktardı: “Engelli çocuklarımızın ağırlıklı yükü maalesef annelerin üzerinde. En büyük fedakârlığı annelerimiz yapıyor. İşte onları bir nebze rahatlatacak nefes aldıracak önemli bir proje. Annemizin adliyede, postanede, hastanede, parkta, alışveriş merkezinde, işi varsa yavrusunu gelecek emin ellere bırakacak, kendi işini gördükten sonra tekrar yavrusunu buradan alacak ve huzur içinde evine gidecek. Bu merkezlerimizin yapımı ve işletilmesi Büyükşehir Belediyemizin uhdesinde. Milli Eğitim olarak bizde bir eğitimci görevlendirdik. Proje aslında Türkiye’de merkezi hükümetle Büyükşehir Belediyesi ve yerel yönetimlerin ortak neler yapabileceğini de gösteren çok önemli bir hizmet. Onun için Türkiye’deki ilklerden bir tanesi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel’i ve bu projenin fikir annesi değerli eşi Ebru Türel’i kutluyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”  


Dünya şehrine yakışacak, proje kapsamında Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı’nda belirlenen pilot okulların bahçelerinde engelli bireylerin özel gereksinimleri için anasınıfı ile eğitime destek odaları inşa ettiklerini anlatan Türel, şunları söyledi: “İş birliği için Milli Eğitim Müdürlüğümüze de teşekkürü bir borç biliyorum. Bundan böyle evinde engelli bireyi olan aileler, 3 ile 23 yaş arasındaki engelli yakınını en yakın mola evine getirip bırakmak sureti ile gün içerisinde hastaneye, adliyeye gidebilecek, her ne işi varsa görebilecek. Biz de onlara gözümüz gibi bakacağız. Onlar burada uzman eğitimciler tarafından bakılırken, kendileri için hazırlanan alanlarda vakit geçirirken, aileleri de kendi günlük işlerinizi yapabilecek.” 

Engelsiz Antalya


İlki Muratpaşa’da açılan mola evinin yarın Kepez ve yarından sonra da Konyaaltı ilçelerinde de hizmete gireceğini belirten Başkan Türel, şunları aktardı: “Hedefimiz her anlamda engelsiz bir Antalya inşa etmek. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için çok çalışıyoruz. İhtiyaçlarınızı, taleplerinizi dinliyoruz ve buradan hareketle kendimize bir yol haritası çizerek plan ve projelerimizi uyguluyoruz. Her zaman sizlerin yanınızda olduğumu bilmenizi isterim. ”Mola Evi Projesi, ‘Özel Gereksinimli Çocuklar İçin Okul Öncesi Anasınıfı ve Eğitime Destek Odaları’ şeklinde hizmet verecek. Ailelerin engelli çocuklarını güvenle emanet edebileceği Mola Evleri, özel çocukların sosyal becerilerini geliştirebileceği alanlar olarak öne çıkıyor. Proje, Antalya’da yaşayan özel gereksinimli çocuk sahibi olan ailelere büyük kolaylık sağlayacak. Ailelerin sosyal ve kültürel yaşama entegre olabilmelerini, çocuklarıyla ilgilenirken yapamadıkları günlük rutin işlerini de yapabilmelerine imkan tanıyacak. Aileler, çocuklarını kısmi zamanlı veya günübirlik olarak Mola Evine emanet edebilecek. Mola Evi hizmetinden 3- 23 yaş arası okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise yaş grubundaki engelli bireyler yararlanabilecek. 


1.2B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!