Antalya'nın Yeni Kültür Sanat Merkezi Açıldı

Haberler30 Ekim 2018
2.6B OKUNMA
Paylaş

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nce yapımı gerçekleştirilen ve kendi adını taşıyan kültür merkezinin açılışına katılan Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray, gözyaşlarına hakim olamadığı törende “Sevgili sanatseverler, Antalyalılar, sevgili Sayın Belediye Başkanım Ümit Uysal, hayatımın gerçekten en mutlu anını yaşıyorum” dedi.

Muratpaşa Belediyesi’nin Yeşilbahçe Mahallesi’nde inşa ettiği ve Türk sinemasının ‘Sultan’ı, 55 yılı geride bırakan Antalya Film Festivali’nin ilk ‘En iyi kadın oyuncu’ ödülünün sahibi Türkan Şoray’ın adını taşıyan kültür merkezi, törenle açıldı. Açılışa Türkan Şoray, Belediye Başkanı Ümit Uysal’la birlikte gelirken kendisine gösterilen büyük ilgi dolayısıyla duygu dolu anlar yaşadı.    
Açılışta, ayrıca, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Gürsel Özyiğit, CHP Antalya Milletvekilleri Çetin Osman Budak, Cavit Arı, Aydın Özer, CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul, CHP eski Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, OSB Başkanı Ali Bahar,  çok sayıda sivil toplum örgütü, dernek ve meslek odası temsilcileri, Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden Tarık Tarcan, Türk halk müziği sanatçısı Sümer Ezgü yer aldı. 
Kılıçdaroğlu'ndan Mesaj
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açılış dolayısıyla gönderdiği mesajında Başkan Uysal’ı ‘başarılı, halkçı belediyecilik çalışmalarından’ dolayı kutladı ve “Sayın Türkan Şoray ve tüm katılımcıları sevgiyle selamlıyorum” dedi. 
 ‘Bir Şeyler Eksik Kaldı’
Başkan Uysal, açılışta yaptığı konuşmada,  Muratpaşa’da  4.5 yıl içinde temel belediyecilik hizmetlerinden sosyal belediyecilik çalışmalarına çok çalışıp bir çok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.  Kent  genelinde gerçekleşen doğalgaz altyapı çalışmalarının, cadde ve sokak yenileme projelerinin, 650 dönüm genişliğe uzanan yeni park çalışmalarının, 21 bin insana uzanan sistematik, sürdürülebilir sosyal hizmetlerin, ilçe sakinlerinin belediye yönetimine doğrudan katıldığı Turunç Masa uygulamasının bu süre içinde gerçekleştiğini belirten Başkan Uysal, “Ama burası olmasa bir şey eksik kalırdı. Bu temel eser olmasa bir bakış açısının yeterince yansıtmamış olurdu” dedi. 


Estatik ve Sanat
Türkan Şoray Kültür Merkezi yapılmamış olsaydı sanat ve estetik duygusunun eksik kalacağının altını çizen Başkan Uysal, “Buna ihtiyacımız var. Estetik bir bakış açısı, insanı daha hoşgörülü kılar. Hayata bir başka bakar. O nedenle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur’ demiştir.  O nedenle, Cumhuriyet’le birlikte estetik ve sanat, hayatımızın temel şartını teşkil eder. Bu vesileyle hepinizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şimdiden kutlu olsun” diye konuştu. 
Mimarisiyle Anlayışın Temsilcisi
Kültür Merkezinin Mimarlar Odası Antalya Şubesi’yle düzenlenen ve Türkiye’nin en seçkin mimarlarının, sanat adamlarının içinde yer aldığı ulusal yarışmayla elde edildiğini belirten Başkan Uysal, merkezin aynı zamanda mimari üslup açısından bir yaklaşımı da temsil ettiğini söyledi. Antalya’nın en merkezi noktası Yeşilbahçe Mahallesi’nde bulunan Türkan Şoray Kültür Merkezi’nin kenti beton yığınına boğmayan, etrafında yer alan apartmanları gölgelemeyen bir mimariye sahip olduğunu belirten Başkan Uysal, şunları söyledi:
“Bir çok siyasinin yaklaştığı gibi ‘Bir eser dikelim, 150 kilometreden görülsün, toplumsal işlevi ne olursa olsun ama bize prestij kazandırsın’ demiyoruz. Bir eser yapalım kentin ana işlevlerinden biri estetiğin, kültürün merkezi olsun. Kenti baskılamasın, arsız ve görgüsüz olmasın. Estetik kibar olsun, bütün toplumu kucaklasın istedik. İşte tam da bu noktada Türkan Şoray ismi ortaya çıktı. Türkan Şoray, oynadığı bütün filmlerde haksızlıklara karşıydı. Bağımsız kalmaya çalışan, direnen kadındı. Oynadığı bütün filmlerde mazlumdan yanaydı ve oynadığı bütün filmlerde çok güzeldi. O yüzden Sayın Türkan Şoray’ı seçtik. Toplumlarımızın bütün kesimlerinin sevgiyle kucakladığı, ilham aldığı, örnek aldığı büyük bir sanat insanı olduğu için Sayın Şoray’ın adını Kültür Merkezi’ne verdik.”

Yaşasın Sanat Yaşasın Hayat
Bunun aynı zamanda insanları ayrıştırmak için konuşan, siyasi çıkarları için tatsız kelimeleri birbiri ardına sıralayan ve vatandaşı birbirine kırdıran bir anlayışın reddi olduğunun altını çizen Başkan Uysal, “Biz hep hayattan yanayız. Barıştan, sevgiden, saygıdan yanayız. Biz iyi insanlardan, iyiliklerde yanayız. Yaşasın sanat yaşasın hayat” diyerek konuşmasını tamamladı. 
Gözyaşlarını Tutamadı
Başkan Uysal’ın konuşmasının ardından gözyaşları içinde sahne çıkan Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray ise “Sevgili Antalyalılar, beni o kadar mutlu ettiniz ki. Sevginizle, hayatımın gerçekten en mutlu anını yaşıyorum. Sevgili sanatsever, Antalyalılar, sevgili Sayın Başkanım Ümit Uysal, bu güzel günü benimle paylaştığınız çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 


‘Ölene Kadar Bu Gururu Yaşayacağım’
Konuşması ‘Sultan’ tezahüratlarıyla kesilen Türkan Şoray, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalmış bir milletini hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözünü hatırlatarak devam ettiği konuşmasında çağdaşlaşmanın yolunun sanattan geçtiğini söyledi. Kendisinin de yıllarca sinema sanatına tutkuyla gönül ve emek verdiğini belirten Şoray, şunları söyledi:
“Benim yılarımın, emeğimin takdir edilmiş olması ve kültür merkezine adımın verilmiş olması bana gururların, mutluluğun en büyüğünü yaşattı. Ölene kadar bu gururu taşıyacağım. Muratpaşa Belediye Başkanımız sevgili Ümit Uysal’a, değerli meclis üyelerine bana mutluluğu, hayat boyu taşıyacağım bu şerefi yaşattıkları için bütün kalbimle teşekkür ediyorum. Allah’ın sevgili kuluyum herhalde bu duyguyu yaşamak herkese nasip olmaz. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Çok teşekkür ediyorum. Sevginizi gözlerinden görüyorum. Gözünü kalbinizi görüyorum. Ben sizi bütün hayatım boyunca sevdim, ölene kadar seveceğim.” 
Konuşmaların ardından Başkan Uysal, Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray’a imzalı öykü kitabı Lavinya’nın Aşkla İmtihanı’nı hediye ederken Muratpaşa Belediyesi Sanatsal Üretim ve Meslek Edindirme Kurslarında kadınların yaptığı bir çalışmayı hediye etti. 
Al Yazma
Açılış töreni, Türkan Şoray’ın başrolünde oynadığı ve Türk sinemasının klasikleri arasında yer alan Selvi Boylum Al Yazmalım gösterimiyle devam etti. Filmi Türkan Şoray ve Başkan Uysal, salonu dolduran Antalyalılarla birlikte izlerken film gösterimi öncesi Muratpaşa Belediyesi’nin kadına yönelik şiddete karşı sürdürdüğü çalışmaların simgesi Al Yazma dağıtıldı. Al Yazma’yı başına takan Türkan Şoray, salonu dolduran sanatseverleri selamlamayı da ihmal etmedi. 
 



2.6B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!