Ekonomi Bakanlığı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Tebliği kapsamında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen “ATSO Yapı Malzemeleri Kümesi Projesi” ikinci yurt dışı heyet programını Umman’a gerçekleştirdi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Çetin Osman Budak, ATSO olarak küresel rekabet ortamında üyelerin yeni pazarlara açılması için sürekli projeler geliştirdiklerini, bu kapsamda 2006-2010 yılları arasında 6 etapta yürütülen “İhracata İlk Adım Programı”yla hiç ihracat yapmamış üyeleri ihracat yapar hale getirdiklerini kaydetti. Benzer vizyonla 2011 yılında Bakanlık desteğini de alarak uygulamaya konan “ATSO Yapı Malzemeleri Kümesi Projesi” ile ilk etapta ihracat potansiyeli nispeten yüksek olan yapı malzemeleri sektörünü ele aldıklarını belirten Başkan Budak, “projede yer alan firmaların birliktelikten doğan sinerji ve çatı kuruluşları olan ATSO ile birlikte hareket etmenin sağladığı güven ile yurt dışı pazarlara daha güçlü şekilde açılmalarını hedefliyoruz” dedi. Budak, ilerleyen dönemlerde diğer sektörlere yönelik benzer projeleri de hayata geçireceklerini kaydetti.
Bu kapsamda “ATSO Yapı Malzemeleri Kümesi Projesi”nin ikinci heyet programının düzenlendiği Umman’da temaslarda bulunan ve ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Dinç ile Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi Şube Müdürü Jülide Çermikli’nin başkanlık ettiği heyette; ATSO üyesi firmalardan Ake Asansör, Artı Banyo, Delta Küvet, Erkılıç Mermer, İntercam, Sağlam Yangın Sistemleri, Sergün Güneş Enerji Sistemleri, Teknikeller Yapı Malzemeleri, Topçu İnşaat temsilcileri yer alıyor.
Muskat Ticaret Müşaviri İsmail Ateş’in önemli çabaları ve destekleriyle gerçekleştirilen Umman’daki temaslar hakkında bilgi veren ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Dinç, 3 Kasım 2013 Pazar günü Grand Hyatt Otel’de Umman firmaları ile ATSO Yapı Malzemeleri Kümesi firmaları arasında yapılan ikili iş görüşmelerin son derece başarılı geçtiğini kaydetti. Dinç, Umman’ın ağırlıklı olarak inşaat sektöründe faaliyet gösteren önemli holdingleri, mühendislik firmaları ve distribütör firmalarının katıldığı toplantıda; ATSO üyesi 9 firmanın 100′ü aşkın Umman firması ile yatırım görüştüğünü kaydetti.
Antalya Firmalarına Yoğun İlgi
Dinç, “İkili iş görüşmelerinde firmalarımızın ürün kaliteleri ön plana çıkmış olup, buna bağlı olarak da Umman firmalarının ATSO üyesi firmalara ilgisi yoğun olmuştur. İkili iş görüşmelerinin hemen sonrasında firmalarımız Ummanlı firmalar tarafından ofislerine davet edilerek, ürün talepleri ayrıntılı değerlendirilmiştir. Gerçekleştirilen bu önemli görüşmeler sonrasında ikili ilişkilerin daha verimli bir şekilde devam etmesi adına Umman’dan Antalya’ya önümüzdeki aylarda alım heyetinin getirilmesi kararlaştırılmıştır” dedi.
Umman’da özellikle 2009 yılından itibaren başlayan Türk müteahhitlik atılımının önemli projeler ile devam ettiğini vurgulayan Dinç, ATSO firmalarının, Umman’ın önemli yol, havalimanı ve altyapı projelerini yürüten STFA, Makyol, Enka, TAV gibi Türk firmaları temsilcileri ile Umman pazarı ve pazara giriş stratejileri ile ilgili faydalı görüşmeler yaptığını da belirtti.
Güvenilir bir ticaretin hakim olduğu Umman’da, Ummanlı firmaların Türk firmaları ile uzun vadeli çalışmayı istediğini gözlediklerini ifade eden Ömer Dinç, geleceğin Dubaisi olma yolunda ilerleyen Umman’ın bu pazara ihracat yapacak bir firma için, diğer Körfez Ülkeleri, eskiden Batı Umman Sultanlığı’na bağlı olan Zanzibar gibi Doğu Afrika ülkeleri ile Asya kıtasına ulaşma imkanı sağladığını da sözlerine ekledi.