ATSO’dan “Antalya Piyazı”na Sertifika

Haberler09 Ağustos 2018
2.6B OKUNMA
Paylaş

Antalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO) “Antalya Piyazı”na Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Uygulamasına resmen başladı. ATSO Başkanı Davut Çetin, düzenlenen törenle Antalya’nın geleneksel lezzet duraklarından Topçu Restoran’ın yöneticisi Koray Gül’e ilk sertifika ve plaketi verdi. Yapılan değerlendirmelerde standartlara uygunluğu onaylanan Restorana “Antalya Piyazı Coğrafi İşareti Kullanma Yeterliliği ve Yetkisine Sahiptir” ibaresinin yer aldığı kullanma iznine ilişkin sertifika verilirken, ayrıca restoranın duvarına bir plaket asıldı.

Davut Çetin, “Antalya Piyazı”na Coğrafi İşaret Tescil Belgesi uygulamasına Antalya'mızın tarihi Topçu Kebap restoranında başlıyoruz. Hem yöresel ürünlerimizi geliştirmek hem de restoranlarımızı teşvik etmek için bu belgeyi böyle törenle veriyoruz. Antalya piyazı için tören düzenliyoruz, umarım ki, bundan sonra başka yöresel ürünlerimiz için de tören yaparız. Bugün Topçu ile başlıyoruz, umarım ki, diğer restoranlarımız da yöresel ürünlere ilgi gösterir, sahip çıkar ve bu belgeyi alırlar.

Antalya piyazı tescili ile amacımız piyazı korumak değildir, asıl amacımız Antalya'nın kültürünü, kimliğini, farklı değerlerini korumak ve kültürün katma değere dönüştürmektir.

Bir kentin kimliği mimarisi, yemekleri, esnafı, insanlarının davranışı, sanat gibi unsurlardır. Kentlerimiz kimlikli olursa, insan da kimlikli, kişilikli olur. Kentin kültürünü, kimliğini kaybettiği yerde turizm ve ticaret gelişmez, hatta insanların da kültürü ve kişilikleri zayıflar.


Biz bu nedenle 2016 yılından itibaren önemli yöresel ürünlerimiz için coğrafi işaret tescili alıyoruz. Antalya piyazı tescil çalışmasına da 2016 yılında başladık, bu yıl tescil aldık ve bugün ilk tescil belgemizi veriyoruz.

“Antalya Piyazı” üreten, satışa sunan ya da menüsünde, kartvizitinde, ambalajında, tabelasında, ticari unvanında vb. yerlerde bu adı kullanan ya da satış, pazarlama, reklam, promosyon vb. faaliyetlerinde bu adı kullanan veya kullanmak isteyen kişiler hak sahibi olan Antalya Ticaret ve Odası’ndan kullanma izni almaları gerekmektedir.

Biz kalite standardına uygunluğa bakıyoruz ve bugün olduğu gibi, “Antalya Piyazı Coğrafi İşareti Kullanma Yeterliliği ve Yetkisine Sahiptir” ibaresinin yer aldığı sertifikayı veriyoruz” dedi.


Tahinli Piyaz Bir Antalya Buluşudur

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinde bazı restoranların “Antalya piyazı” adıyla servis yaptığını vurgulayan ATSO Başkanı Davut Çetin, “Onların da artık bizden onay almaları gerekiyor. Tahinli piyaz bir Antalya buluşudur, Antalya'nın fikri mülkiyetidir, bu hakkımıza herkes saygı göstermelidir” diye konuştu.


Dünyada coğrafi işaretli ürünler pazarının 200 milyar dolara ulaştığını kaydeden Davut Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Günümüzde tüketici artık yediği yemeğin, sebze ve meyvenin özgün olmasını istiyor. Dünya coğrafi işaretler pazarı 200 milyar dolara ulaştı. Avrupa Birliği'nde bu pazar 55 milyar avroluk bir değere ulaşmıştır. AB'de coğrafi işaretli ürünlerin fiyatları coğrafi işaretli olmayan benzerleri ürünlerden 2-3 katı daha yüksek. Türkiye'de coğrafi işaret alabilecek yaklaşık 2 bin 500 ürün bulunmakta. Bugüne kadar 363 ürün için tescil alındı, 408 ürün coğrafi işaret için sırada.

 



2.6B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!