ATSO’da Kadın Girişimciler “Kadın Müzesi” Kurmak İçin Harekete Geçti

Haberler27 Şubat 2014
2.8B OKUNMA
Paylaş

ATSO’da “Kadın Müzesi” için beyin fırtınası

Kadın Girişimciler “Kadın Müzesi” kurmak için harekete geçti

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi, Antalya’da bir “Kadın Müzesi” kurulması için harekete geçti. “Kadın Müzesi” kurulması konusunda Kadın Girişimcilerin ve uzmanların görüşünü almak amacıyla ATSO’da bir toplantı gerçekleştirildi.


ATSO Meclis Salonu’nda Akdeniz Üniversitesi Müzecilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik’in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü, Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık ve Fotoğraf Bölümü, Eğitim Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Antalya Kent Müzesi  Müdürlüğü, Antalya Tanıtım Vakfı, Antalya Müze Müdürlüğü, BAKA Yatırım Destek Ofisi  Koordinatörlüğü, Antalya Kongre Bürosu, Antalya Rehberler Odası temsilcileri ile araştırmacı Giray Ercenk ve TOBB Antalya KGK üyeleri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bahar, kadınların Türkiye’nin ekonomik, sosyal, siyasal yaşama daha etkin katılmasının bir ülke meselesi olduğunu söyledi. Bahar, “Ülkemiz nüfusunun yarısı kadındır. Nüfusun bu yarısı, en az diğer yarısı gibi ekonomik hayata katkıda bulunmadıkça Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle olan kalkınma yarışında tam başarıyı yakalaması düşünülemez. Diğer bir ifadeyle Ülkemiz ekonomik kalkınması sadece erkekler tarafından değil, kadınlarımızın da erkeklerin yanında ve birlikte gösterecekleri çaba ve sağlayacağı katma değerle gerçekleştirilebilecektir” dedi.

TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu’nun Antalya’da bir “Kadın Müzesi” kurulması fikri üzerinde bir süredir çalışmalar yapıldığını ifade eden Bahar, “İlgili taraflar ve uzmanlar ile fikir alışverişinde bulunarak kurumlar arası koordinasyonu belirlemek amacıyla bir araya geldik. Değerli hocamız, Akdeniz Üniversitesi Müzecilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik bizleri değerli fikirleriyle yönlendirecek ve hedefe ulaşmamız için yardımcı olacak. Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların bir kadın müzesiyle üretkenliğini, özverisini ve sevgisini, topluma daha özel yansıtabileceğini düşünüyoruz. Hepimiz, ‘Kadının yanındayız’ diyoruz ama bunu göstermekte yeterince etkin değiliz. Biz sözde değil, gerçek anlamda kadının yanında olduğumuzu gösteriyoruz ve göstermeye devam edeceğiz. Üreten, bize güç katan, toplumsal yaşantımızın temel taşı kadın artık daha güçlü olmak zorunda” diye konuştu.


TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Işık Yargın, Kadın Girişimciler Kurulu’nun Antalya’da bir kadın müzesi kurulması için başlattığı girişimin amacının “kadının varlığını, gücünü, yaratıcılığını, ürettiklerini, girişimciliğini Anadolu topraklarındaki geçmişini kentine, bölgesine, ülkesine ve dünyaya sunmak” olduğunu ifade etti. Müzelerin, kurulduğu yerleri dönüştürücü gücünü kullanarak kentin turizmine katma değer sağlamayı hedeflediklerini belirten Yargın, hem kadının hem erkeğin cinsiyetçi fikirlerini dönüştürmede kültürel boyutun önemine dikkat çekti.

Akdeniz Üniversitesi Müzecilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik konuşmasında Müzelerin heykellerin bulunduğu bir vitrin değil; bilginin, fikrin olduğu yerler olduğunu dile getirdi. Çevik, “Kadın Müzesi”nin vizyonunun, hem bir müze hem de sosyal bir bilgi merkezi olarak kurmak ve yaşatmak, misyonunun ise kadınları sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi açıdan tarihi süreç içinde oynadıkları rolleri yansıtıp, müze kullanıcılarına sunarak kadın farkındalığını yükseltmek ve kadın sorunlarına çözüm üretmek olacağını kaydetti.

Çevik,  Antalya’da Kadın Müzesine altlık oluşturmak üzere içerik, kapsam ve yol haritasına yönelik dünyadan ve Türkiye’den örneklerle hazırlamış olduğu sunumunu toplantıda bulunan katılımcılara aktardı. Antalya Kadın Müzesi’nin nasıl olması gerektiği konusunda katılımcıların görüş ve önerileri alındı.



2.8B OKUNMA
Paylaş
Etiketler
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!