Batı Akdeniz’in 2018 Yılı İhracat Hedefi, 2 Milyar Dolar

Haberler02 Şubat 2018
2.3B OKUNMA
Paylaş

Batı Akdeniz'den 2018 yılı Ocak ayında yüzde 25,30 artış ile 162 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. En fazla ihracat madencilik ve yaş meyve ve sebze sektörlerinde gerçekleşirken, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİP) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, 2018 yılı hedeflerinin 2 milyar dolar ihracat olduğunu söyledi.

Batı Akdeniz'de ihracatta 2017 yılının Ocak ayında başlayan yükseliş, 2018 yılı Ocak ayında da devam etti. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya, Burdur ve Isparta illerindeki ihracat artış trendinin 13 aya ulaştığını belirtti. Yeni yılın ilk ayında 162 milyon 119 bin 395 dolar ihracatla yüzde 25,30'luk bir artış yaşandığını kaydeden Satıcı, durumun ihracat ailesinde sevinçle karşılandığını ve moralleri yükselttiğini söyledi. Satıcı, 2018 yılında 2 milyar dolarlık ihracat hedeflerinin olduğunu dile getirdi.


Madencilk ve Yaş Meyve Seze Sektörü Yerini Kaptırmadı

En fazla ihracatın madencilik ve yaş meyve sebze sektörlerinde gerçekleştiğine dikkat çeken Başkan Satıcı, her iki sektörün ihracatının 40 milyon doları aştığını ifade etti. Diğer sektörlerde görülen ihracat oranları hakkında da bilgi veren Satıcı,, “Ocak ayında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe ciddi bir ihracat artışı yaşandı. Sektör yeni yılın ilk ayına 11.1 milyon dolarlık ihracatla başladı. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ile savunma ve havacılık sanayii sektörleri bölgemizden en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 sektör arasına giremese de sergilediği performans ile dikkat çekti. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörü ihracatını yüzde 238 artırarak 2,8 milyon dolara, savunma ve havacılık sanayi sektörü ise yüzde 181 oranında artırarak, 1,8 milyon dolara yükseltti” diye konuştu.

En Çok Mermer İhraç Edildi


Ocak ayında en çok mermer ham plaka ihracatı yapıldığına da değinen Başkan Satıcı, sektör temsilcilerinin geçen yıl Ocak ayına kıyasa yüzde 60 daha fazla ihracat gerçekleştirdiğine vurgu yaptı. Satıcı, şöyle devam etti: “fazla ihraç edilen ürün listesinin ikinci sırasında ise domates yer aldı. Bölgemizden gerçekleşen domates ihracatı yüzde 14,7 artış ile 16,9 milyon dolar oldu. Listenin üçüncü sırasında ise yüzde 45,9 artış ve 9 milyon dolar ihracat ile ayçiçeği tohumu yer aldı.”

Rusya, İhracatı Arttırdı

Çin’in bu yılda en fazla ihracat yapılan ülke olma özelliğini sürdürdüğünün de altını çizen Başkan Satıcı, Çin’e gerçekleşen ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 arttığını ve ihracat rakamının 26.1 milyon dolara yükseldiğini kaydetti. Satıcı, “Bölgemizden en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler listenin ikinci sırasında ise Rusya yer aldı. Rusya’nın ülkemizden ithal ettiği ürünlere yeniden yeşil ışık yakmasıyla birlikte bu ülkeye gerçekleşen ihracat kademeli bir şekilde artmaya başladı. Geçen yılın Ocak ayında 4,3 milyon dolar olan ihracat 2018 yılı Ocak ayında yüzde 150,25 oranında artışla 10,8 milyon dolara yükseldi. Bu ihracatın 5 milyon dolarını yaş sebze meyve sektörü gerçekleştirdi” dedi.


112 Ülkeye İhracat Gerçekleştirildi

Ocak ayında Batı Akdeniz’den 108 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini belirten Başkan Satıcı, ihracat gerçekleştirilen 112 ülkenin 37’sinde ihracat rakamlarının 1 milyon doları aştığını ekledi.  Satıcı, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu olarak, ülkemizin ve bölgemizin ekonomik gelişimini sürdürmek için çalışmalarımıza 2018 yılında da aralıksız devam edeceğiz. Geçmiş yılarda olduğu gibi uluslararası alanda sektörlerin buluşma noktası konumundaki yurt dışı fuarlarına katılım gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda URGE Projeleri çerçevesinde yurt dışı pazarlama heyetleri düzenleyerek, bölgemiz ihracatçılarını dünyanın dört bir yanındaki hedef pazarlara götürerek, burada alıcılarla buluşturacağız. Bu çerçevede yılın ilk ayında yakaladığımız ihracat artışını yılın 12 ayına yayarak, yılsonunda bölgemizden 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. “


2.3B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!