Büyükşehir Çöpten Para Kazanan İlk Belediye Olacak

Haberler31 Aralık 2013
1.4B OKUNMA
Paylaş

Başkan Akaydın: “Büyükşehir çöpten para kazanan ilk belediye olacak”

Antalya Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de çöpünden para kazanan ilk belediye olacak. Kızıllı’da yapımı devam eden tesislerde tıbbi atık bertaraf bölümü tamamlandı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, “Yaklaşık 45 milyona mal olacak tesislerden belediye yıllık kiranın yanı sıra cirodan da pay alacak” dedi.

Büyükşehir Belediyesi, Antalya’ya çok önemli tesis kazandıracak. Kızıllı’daki çöplüğü 29 yıllığına ihale yoluyla kiralayan Antalya Büyükşehir Belediyesi, bertaraf edilen atığın tonu başına ücret ödenerek yaptırılan benzer projelerin aksine Türkiye’de çöpünden para kazanacak ilk belediye olacak. 45 milyona ihale edilen proje kapsamında belediye ihaleyi alan şirketten yıllık 160 bin lira ve cirodan yüzde 1 pay alacak.


Yeni Çöp Alanlarına Gerek Kalmayacak

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, ‘Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri ile düzenli depolama sahasında atık ayrıştırma ve geri dönüşüm, fermantasyon, gazlaştırma-yakma, atıktan türetilmiş yakıt üretim, elektrik enerjisi üretim, sentez gazı enerji üretim, güneş enerjisi, atık pil geçici depolama gibi çok önemli tesisler alanda yer alacağını söyledi. Akaydın, proje sayesinde artık çöpün tamamının değil, gittikçe azalan oranlarda olmak üzere yalnızca değerlendirilemeyen kısmının depolanmasıyla yeni çöp alanlarına ihtiyaç olmayacağını dile getirdi.

10 Ton Kapasiteli Tıbbi Atık Tesisi


Yapım aşaması devam eden proje kapsamında tıbbi atık strelizasyon tesisi tamamlandığını ifade eden Başkan Akaydın, “Bu tesis yeni yılda hizmet vermeye başlayacak. Antalya’da günlük 7 ton tıbbi atık oluşuyor ve kamyonlarla Afyonkarahisar’a gönderiliyordu. Tıbbi atık tesisinin faaliyete geçmesiyle bu atıklar artık Antalya’da bertaraf edilecek. Bu tesisin günlük bertaraf kapasitesi 10 ton civarında olacak” dedi.

Daha Kaliteli Antalya

Başkan Akaydın, şöyle konuştu: “Proje, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı açısından önemli bir yere sahip. Çevre ve insan sağlığının korunması için yaşamsal önemde olan proje, vatandaşlara daha kaliteli ve yaşanabilir bir ortam sağlayacak.”



1.4B OKUNMA
Paylaş
Etiketler
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!