Büyükşehir Kentin Ulaşımını Planladı

Haberler25 Eylül 2013
1.8B OKUNMA
Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi, kentin gelecek 15-20 yılda ulaşım sistemini nasıl geliştirmesi gerektiğini, ulaşımla ilgili ilkeleri, politikaları ve projelerini tanımlayan en önemli yasal belge olan Ulaşım Ana Planı’nı hazırladı. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nce de kabul edilen bu plan ulaşımda atılacak adımlara öncülük yapacak.

Büyükşehir Belediyesi iki yıldır üzerinde titizlikle çalıştığı Ulaşım Ana Planı’nı tamamladı. Uzman ekiplerin bilimsel verilerle hazırladığı plan, Antalya’nın 15-20 yıldaki ulaşım sisteminin nasıl gelişeceğini öngörüyor, atılması gereken adımları ortaya koyuyor. 1995 yılından beri 4 kez hazırlanmaya çalışılan ulaşım ana planlarından bazıları tamamlanamadı, bazıları ise bilimsel verilere dayanmadan oluşturuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın adaylık sürecinde vatandaşlara yapmayı söz verdiği Ulaşım Ana Planı ile uygulanacak eylemlerin çerçevesi belirlendi, gelecekteki kent ulaşım yapısının ana hatları çizildi.

KENTİN ANA HATLARI ÇİZİLECEK


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Kentiçi ve Yakın Çevresi Ulaşım Ana Planı’nın hazırlanmasının önemli bir adım olduğunu söyledi. Akaydın, “Çünkü Ulaşım Ana Planı, bir kentin gelecek 15-20 yılda ulaşım sistemini nasıl geliştirmesi gerektiğini, ulaşımla ilgili ilkeleri, politikaları ve projelerini tanımlayan en önemli yasal belgedir. Ulaşım Ana Planı ile uygulanacak eylemlerin çerçevesi belirlenmekte, gelecekteki kentin ana hatları çizilmektedir” diye konuştu.

AVRUPA’DAKİ KENTLER GİBİ OLACAK

Antalya Ulaşım Ana Planı insan odaklı bir ulaşım politikası ile hazırlandı. Planla önerilmekte olan ve birbirini besleyen toplu taşım koridorları, yaya ve bisiklet ağı, otopark önerileri ile bir yandan özellikle kentin merkezi alanı özel araç trafiğinden arındırılırken, diğer yandan tüm kent için daha sürdürülebilir bir ulaşım sistemi oluşturuldu. Antalya ulaşımının bir Avrupa kenti ulaşım sistemi gibi geliştirilmesi için gerekli projeler tanımlandı.


 

PLAN ÖNERİLER GETİRDİ

2030 Yılı Ulaşım Ana Planı ile aşağıdaki öneriler geliştirildi: 


Raylı Sistem: Antray’ın Fatih Yüksek Hızlı Tren İstasyonu’na uzatılması, Yüksek Hızlı Tren Fatih İstasyonu demiryolu bağlantısı, Yüksek Hızlı Tren Havalimanı İstasyonu demiryolu bağlantısı ve Liman demiryolu bağlantısının raylı sistemde uygulanması.

Metrobüs: Serik Caddesi (Aksu koridorunda) EXPO, Meydan arası Metrobüs, Yüzüncü Yıl Metrobüsü,  Dumlupınar Bulvarı Metrobüsü ve  Fatih-Döşemealtı metrobüsünün uygulanması.

Otobüs: Meydan-Mevlana Otobüs şeridi, Yüzüncü Yıl Bulvarı-Lara koridoru otobüs şeridi,  Yüzüncü Yıl Bulvarı-Konyaaltı koridoru otobüs şeridi,  kademeli hat sistemine geçişin tamamlanması, havuzlara geçişlerin tamamlanması ve yeni kırsal aktarma merkezlerinin (EXPO, Sarısu, Otogar) uygulanması.


Karayolu: Yeni Lara-Tedaş Bulvarı, Yeni İmar Yolları, Hal-Isparta Yolu koridoru, Gazi Bulvarı üzerinde beş adet köprülü kavşak (Kentsel mekanda kirlilik yaratacak viyadük geçişlerinden ve kent merkezine geçişleri hızlandıracak kuzey-güney yönlü geçişlerden kaçınılarak, doğu-batı yönlü alt geçitler öngörülüyor), Dumlupınar Bulvarı Otogar çıkışı katlı kavşağı ve Meltem Caddesi üniversite girişi alt geçidinin uygulanması 

Otoparklar: Kent merkezi çevresinde yüzeysel ve katlı otoparklar.

Yaya: Merkez Toplu Taşıma Alanı Yayalaştırma Projeleri, Yaya Adaları Projeleri, Turistik Yaya Şebekesi Projesi, Akdeniz Bulvarı Yayalaştırma Projesi, Kaleiçi Düşey Yaya Kolaylıkları Projesi’nin uygulanması


Bisiklet: Bisiklet yolları ve şeritleri, bisiklet park yerleri, bisiklete uygun yol projeleri, Kent Bisikleti Projesi, Elektrikli Kent Bisikleti Projesi’nin uygulanması.

Motosiklet: Motosiklet merkez alanda denetlenmesi ve merkez çevresinde park yerlerinin uygulanması.

Özel Projeler: Zerdalilik-Liman turistik hattı ve Zerdalilik-Lara turistik hattının uygulanması.


 


1.8B OKUNMA
Paylaş
Etiketler
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!