Çandır: “Atıl Durumda Bulunan Araziler Harekete Geçirilmeli”

Haberler01 Şubat 2018
2.3B OKUNMA
Paylaş

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, geçtiğimiz yıl Mayıs ve Kasım ayında tıbbi ve aromatik bitkileri, süs bitkileri sektörleri için büyük önem ifade eden, arazi sorununun çözümü için hazineden kiralama düzenlemesinin yürürlüğe konulduğunu hatırlattı. Tarım sektöründe arazi varlığı sıkıntısının giderilebilmesi için devletin elinde bulunan ve atıl durumda duran bir takım araziler bulunduğuna değinen Başkan Ali Çandır, atıl durumda olan hazine arazileri harekete geçirerek 40 milyon liralık yatırım ile binin üzerinde ilave istihdam yaratabilmek için yerel ve merkezi yönetimler düzeyinde çalışma yaptıklarını söyledi.

Sektörün Sorunlarını Çözmek İçin Çalışmalara Başladık

Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) Ocak ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında ATB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yılın ilk meclis toplantısında konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır,  Antalya Ticaret Borsası (ATB) olarak, sektörün yapısal sorunu olan arazi varlığını geliştirebilmek, yeni tarım alanlarını yaratabilmek, yeni istihdam sağlayabilmek ve ihracat gelirlerini arttırabilmek için çalışma başlattıklarını söyledi.


“İstihdam Yaratma Gücümüz Zayıfladı”

Arazi varlığını geliştiremedikleri için tarım sektöründe üretimde optimal maliyetlerle çalışmanın engellendiğinin altını çizen Başkan Çandır, diğer taraftan da istihdam yaratma güçlerini de zayıflattığını söyledi. Çandır, şöyle devam etti: “SGK mevzuatında büyümeyi engelleyici düzenlemeler de tarım sektöründe yeni yatırım yapma ve mevcut kapasiteyi büyüme iştahını törpülemektedir. Örneğin 10 kişiden fazla işçi çalıştıran işletmeler için ilave istihdam ve bürokrasi yükü söz konusudur.”

Atıl Durumda Olan Araziler Harekete Geçirilmeli


Tarımla uğraşan insanların kayıtlı büyümeye motive etmek isteniyorsa engelleyici bariyerleri gerçekçi bir zemine çekilmesi gerektiğine de vurgu yapan Başkan Çandır, aksi halde işini büyütmek veya yatırım yapmak diğer risklerin ötesine ilave yükleri de beraberinde getireceğinin altını çizdi. Tarım sektöründe arazi varlığı sıkıntısının giderilebilmesi için devletin elinde bulunan ve atıl durumda duran bir takım araziler bulunduğuna da değinen Başkan Ali Çandır, atıl durumda olan hazine arazileri harekete geçirerek 40 milyon liralık yatırım ile binin üzerinde ilave istihdam yaratabilmek için yerel ve merkezi yönetimler düzeyinde çalışma yaptıklarını söyledi.

“10 Bin Dekarın Üzerinde Yatırım Yapmayı Hedefleyen Üreticilerimiz Var”

Antalya’nın sahip olduğu iklim, genç nüfus, örtüaltı tarıma olan yatkınlığı ve süs bitkileri tüketim pazarlarına olan yakınlığı nedeniyle kısa sürede yol  alabildiğine vurgu yapan Başkan Çandır, “Odamıza kayıtlı şu anda 10 bin dekarın üzerinde yatırım yapmayı hedefleyen üreticilerimiz var. Geçtiğimiz aylarda da süs bitkileri ve tıbbı aromatik bitkilerin verilmesi konusu yasalaştı. Bu konuda bizim yatırım adına yer arayışlarımız sürüyor. Bu yerleri bulduğumuzda iyi bir kümelenme modeli ile hem tıbbı aromatik bitkilerde hem de süs bitkileri konusunda yeniden Antalya’da başarı hikayesi yakalamak istiyoruz. Bu yatırımları da 3 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.


“Yatırım Yapabilmek İçin Araziye İhtiyacımız Var”

ATB Başkanı Ali Çandır konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Başarı hikayelerine yenisini yazabilmemiz için öncelikli olarak yaklaşık 6 bin dekar düzeyinde olan ekili alanımıza maksimum verim ve kalitede ürün alabileceğimiz; soğuk hava depolarının, paketleme tesislerinin ve lojistik merkezlerinin yer alacağı biçimde genişletmeliyiz. Böylece 100 milyon dolar seviyesine ulaşmış olan ihracatımızı tıbbi ve aromatik bitkilerle kısa sürede 500 milyon dolar seviyesine ulaşabiliriz.”


2.3B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!