Demre’de Antik Tiyatro Keşfedildi

Haberler16 Temmuz 2013
4.1B OKUNMA
Paylaş

Antalya'nın Demre İlçesi'nde bulunan Myra antik kentindeki Roma dönemi antik tiyatrosunun altında, Helenistik döneme ait yeni bir antik tiyatronun varlığı keşfedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi'nce 2009 yılından bu yana, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında yürütülen Myra-Andriake kazıları kapsamında, Myra antik kentinde ilk kez Helenistik döneme ait bir yapı bulundu. 

11 bin kişilik Roma dönemine ait Myra antik tiyatrosunda yapılan restorasyon ve konzervasyon çalışmaları sırasında, Roma tiyatrosunun doğu galerisinde yapılan kazılarda, aynı yerde Helenistik tiyatronun 'analemma'sı (çevre duvarı) keşfedildi. Helenistik tiyatronun, Roma dönemi tiyatrosunun yarı yüksekliğinde ve daha küçük çapta olduğu, sonraki tiyatronun altında kaldığı, ancak dönemine göre oldukça büyük olduğu belirlendi. 

Prof. Dr. Nevzat Çevik, Myra antik kentinde klasik, Roma ve Bizans dönemlerine ait birçok yapı ortaya çıkarıldığını hatırlattı. Bu dönemlere göre sessiz olan Helenistik döneme ait bir yapı kalıntısının ilk kez ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Çevik, "Bu yapının ortaya çıkmasıyla, Myra antik kentinin tarihine yeni bir sayfa eklenmiş oluyor. Yazılı kaynaklardan ve kazılarda ortaya çıkan küçük bulgulara göre, Helenistik dönemde de Myra antik kentinin varlığı biliniyordu. Bu kalıntı, bu bilgileri somutlaştırdı. İlk kez bir mimari kalıntı ile belgelenmiş oldu" dedi. 

Prof. Dr. Çevik, Anadolu'nun Pompeisi olarak adlandırılan Myra antik kentinin, 4 ile 10 metre arasındaki yükseklikte ve alüvyonlar altında yattığını, kazıldıkça yeni mimari yapıların ve kentin tarihine ışık tutacak yeni bulguların ortaya çıkacağını dile getirdi.



4.1B OKUNMA
Paylaş
Etiketler
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!