Festivalde Dün, Bugün

Haberler04 Aralık 2015
1.3B OKUNMA
Paylaş

FESTİVALDE DÜN

52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde dün festival bünyesinde fakat kendi başına bir marka haline gelen, sektör profesyonellerinin buluşma noktası Antalya Film Forum (AFF), kapılarını açtı.

AFF’nin ilk etkinliği de “Sinemaya Televizyondan Bakmak” başlıklı paneldi. “American History X” filminin yapımcılarından John Morissey’in de katıldığı panelde sinema ve televizyon sektörü arasındaki geçişkenlik ve işbirlikleri değerlendirildi.


Türkiye’deki film üretimini desteklemeyi, sektörel iletişimi arttırmayı ve dört mevsim doğal bir plato olan Antalya’nın dünya film sektöründe tanınmasını sağlamayı amaçlayan AFF, 5 Aralık’a kadar Su Otel’de sürecek.

Dün Ulusal Yarışma’nın üç filmi seyirci karşısına çıktı: Selim Evci’nin yeni filmi “Saklı”, Nefin Dinç’in yönettiği belgesel “Artık Hayallerim Var” ve Özcan Alper’in son filmi “Rüzgarın Hatıraları”. Film ekipleri, gösterimlerin ardından AKM Perge Salonu’nda söyleşiye katıldı.

“Saklı” ekibinden yönetmen Selim Evci ve müzisyen Cengiz Onural ile oyuncular Türkü Turan ve Şehnaz Taftalı’nın katıldığı söyleşinin ağırlıklı konusu; Türkiye’de kadınların durumu oldu. Hem yönetmen hem de oyuncular Türkiye’de kadınların iki yüzlü bir baskıya uğradığını dile getirirken seyirciler de benzer yorumlarla film ekibinin görüşlerini destekledi.


Türkiye’nin 6 farklı şehrinden toplam 72 öğrenciyle görüşerek hazırlanan “Artık Hayallerim Var” ise değişen festival yönetmeliğiyle birlikte bu sene ilk kez kurmaca filmlerle beraber Altın Portakal için yarışan bir belgesel. Belgeselin yönetmeni Nefin Dinç, bu yenilik sayesinde Ulusal Yarışma’ya dahil olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken belgeselde yer alan gençlerden üçü de söyleşide tecrübelerini paylaştı. Belgesel; gençlere “Söyleyecek bir sözünüz olsa ne söylerdiniz?” sorusunu yöneltip bununla ilgili bir kısa film çekmeleri üzerine kurulu. İlkem Ulutaş, Cihat Bilen ve Dicle Atan; 7 sene önce başlayan çalışmalardan bugüne vizyonları açısından büyük bir gelişme yaşadıklarını belirtti. Her üç genç de şu an sinema ve televizyon sektöründe çalışıyor.  

Ulusal Yarışma bölümünde günün son filmi “Rüzgarın Hatıraları” ekibi de neredeyse tam kadro söyleşideydi. Yönetmen Özcan Alper ve görüntü yönetmeni Andreas Sinanos ile oyuncular Mustafa Uğurlu, Onur Saylak, Tuba Büyüküstün ve Sofya Kozko soruları cevaplandırdı. II. Dünya Savaşı biterken muhalif şair Aram’ın, Türkiye’den kaçma çabasında karşısına çıkanları konu alan filmin yönetmeni, projenin doğuşuyla ilgili tek bir hareket noktası olmadığını belirtti. “Esasen daha çok edebiyattan besleniyorum” diyen toplumsal travmalara çok maruz kalan bir ülke olduğumuza dikkat çekti:

“Sadece şu son 3 ayı bile düşünsek bu travmalara hiç uzak olmadığımızı görürürüz. Geçmiştense Aram Pehlivanyan, Nazım Hikmet, Walter Benjamin, Stefan Zweig gibi tanık oldukları travmalara dayanamayan insanlar var. Filmde de geçmişte gibi görünse de bugün de yaşadığımız bir hikaye söz konusu. Ama siyah- beyaz, kurban- cellat olarak bakmak istemiyorum. Gri bölgeler, kurbanın cellada dönüşmesi üzerine bir hikaye kurmak istedim”


Filmde rol alan Onur Saylak- Tuba Büyüküstün çiftinin çalışma biçimi üzerine Büyüküstün şunları söyledi:

“Değil aynı sahnede, aynı sette bile yer almadık. Onun işi bitip İstanbul’a döndüğünde ben İstanbul’dan sete geliyordum. 3 ay neredeyse hiç görüşmedik. Aslında biraz Onur cefasını çekti, ben sefasını sürdüm.

Söyleşide en büyük alkışı ise Mustafa Uğurlu hakkında “Adeta Tanrı’nın bir mucizesi gibi oyunculuk yapıyorsunuz” diyen seyirci ile buna karşılık “Öyle bir şey yok. Yönetmen ne derse onu yapıyoruz” şeklindeki mütevazı cevabıyla Mustafa Uğurlu aldı.


Türk sinemasının kilometre taşlarından, Yılmaz Güney imzalı “Umut” ise yapımının 35. yılında restore edilmiş yeni yüzüyle Türkiye’de ilk kez 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde gösterildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projesi kapsamında yaklaşık 5 aylık bir çalışmanın sonunda görüntü ve sesi yenilenen “Umut”, seyirciyle buluşurken Güney Film’den Serdal Doğan ve Abdülkadir İlter de salondaydı. Doğan; “Umut”un ardından Yılmaz Güney’in çektiği 10 filmin daha restore edileceği bilgisini verdi. “Umut”, restore edilmiş haliyle ilk kez 72. Venedik Film Festivali’nde “Klasikler” bölümünde gösterilmişti.

Ulusal Yarışma Dışı Seçki’deki “91.1” ekibi de gösterim sonrası seyircilerin karşısına çıktı. Mustafa Haktanır’ın ilk uzun metrajında rol alan Hakan Kurtaş ve Burcu Cavrar da söyleşideydi. Haktanır’ın; filmi çekebilmek için arabasını ve kuzeninin düğününde takılan altınları sattıklarını söylemesi salonda gülüşmelere yol açtı. Haktanır, yaşanmış bir hikayeyi kurgusal hale getirdiğini söylerken gerçekçi tarzı kendine yakın bulduğunu ve taşra hikayelerine devam etmek istediğini dile getirdi.

Kendisine En İyi Kurgu dalında Altın Portakal kazandıran, Nuri Bilge Ceylan imzalı “İklimler”in yanı sıra “Kasaba”, “Mayıs Sıkıntısı”, “Uzak”, “Üç Maymun” ve Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği “Meleğin Düşüşü”, “Yumurta”, “Bal” gibi sinemamızın en seçkin örneklerinin de aralararında olduğu filmlerin kendisine emanet edildiği Ayhan Ergürsel dün genç iletişimcilerle buluştu. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Kes” adlı filminin gösteriminin ardından bir söyleşi gerçekleştiren Ergürsel; iyi bir kurgu için çok film izleme, filmler üzerine çok tartışma ve ‘kurgu masasından arada bir kalkma’ tavsiyelerini verdi gençlere.


Uluslararası Yarışma’daysa İsveç’ten “Kayıp Kızlar/Girls Lost” Türkiye galasıyla AKM Aspendos Salonu’ndaydı. 

FESTİVALDE BUGÜN 
SÖYLEŞİLER 
• Uluslararası Yarışma filmlerinden “Taşa Yazılmış Hatıralar/ Memories on Stone” ekibi, saat 12:00’de AKM’deki gösterim sonrasında seyircilerin sorularını cevaplayacak. (Şevket Emin Korki, Mehmet Aktaş, Suat Usta, Shima Molaei)

• Ulusal Yarışma’da yer alan “Pia” filminin söyleşisi, 15:30’daki gösterimin ardından AKM Perge Salonu’na başlayacak. • Ulusal Yarışma filmlerinden “Arama Moturu” ekibi, 18:30’daki gösterimin ardından AKM Perge Salonu’ndaki söyleşiye katılacak. (Atalay Taşdiken, Vedat Yıldırım)

• Uluslararası Yarışma’da yer alan “Bridgend” filminin söyleşisi, 21:30’daki gösterimin ardından AKM Perge Salonu’nda. (Michel Schonnemann)


PANELLER

• AFF kapsamında düzenlenen “İlk Filmler Paneli”, Su Hotel Voda Salonu’nda saat 14:30’da başlayacak. (Can Evrenol, Ida Panahandeh, Pavle Vuckovic)

• AFF tarafından gerçekleştirilen “Film Endüstrisinde Kadın” paneli, Su Hotel Voda Salonu’nda saat 16:00’da başlayacak. (Hülya Uğur Tanrıöver, Alessia Sonaglioni, Keren Yedaya)



1.3B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!