Kasko ve Trafik Sigortası Yenileme Döneminde Alınabilir mi?

Haberler26 Temmuz 2022
1.9B OKUNMA
Paylaş

Zorunlu trafik sigortası ve kasko, olası bir kazada araçların ve 3. kişilerin maddi hasarlarını belirli oranlarda karşılayarak araç sahiplerini güvence altına alıyor. Birbirini tamamlar nitelikte olan bu sigortaların birlikte yaptırılması ise büyük avantajlar yaratıyor. Araç sahipleri, sigorta şirketlerinin şartlarını karşılayarak yenileme dönemlerinde indirimlerden de yararlanabiliyor.
 

Zorunlu Trafik Sigortası Ne Zaman Yenilenir?

Motorlu taşıtlar grubuna dahil olan herhangi bir araca sahip olanların trafik sigortasını zorunlu olarak yaptırması gerekiyor. Her yıl yenilenmesi gereken zorunlu trafik sigortası, poliçenin yapıldığı tarihten itibaren 1 yıl geçerli oluyor. Bu sürenin sonunda sigortanın yenilenmesi gerekiyor. 

Trafik Sigortası Günü Gelmeden Yenilenir mi?


Zorunlu araç sigortası için yenilemenin son günü poliçenin bitiş tarihi olduğu için yenileme işleminin bu tarihten önce yapılması gerekiyor. Araç sahipleri genellikle poliçenin son günü sigorta şirketleri ile iletişime geçse de bunun için poliçe bitimini beklemeye gerek kalmıyor.  Henüz günü gelmeden trafik sigortasını yeniden yaptıranlar, mevcut sigortalarından yararlanmaya devam ediyor. Araç üzerinde sigorta varken yeniden sigorta yaptırıldığında, yeni sigortanın başlangıç tarihi, mevcut sigortanın bitiş tarihine denk geliyor. Böylece sigortalılar eski poliçe geçerliliğini yitirdiği anda yeni poliçelerini kullanmaya başlıyor.

Kasko Ne Zaman Yenilenir?

Kasko poliçeleri, çoğunlukla sigortanın yapıldığı gün öğlen 12.00’de başlıyor ve 1 yıl sonra denk gelen gün aynı saatte sona eriyor. Kasko, trafik sigortası gibi zorunlu değil, isteğe bağlı olarak yapıldığı için yenileme tarihinde zorunluluk bulunmuyor. Araç sahipleri teminatları ihtiyaçlarına göre belirleyerek ve bütçelerini de dikkate alarak kasko poliçelerini istedikleri zaman yenileyebiliyor.


İkinci El ve Yeni Araçlarda Sigorta Yenileme Nasıl Yapılır?

İkinci el araç satın alan kişilerin zorunlu trafik sigortalarını yeniletmeleri için 15 gün süreleri bulunuyor. Bu süre içinde sigortanın yapılmaması durumunda, her gün için %5 oranında gecikme faizi uygulanıyor. Yeni alınan araçlar için de eski trafik sigortası poliçelerinin yenilenmesi gerekiyor. Poliçe süresi boyunca kaza geçirmeyen ve sigortasını kullanmayan araç sahipleri, sigorta şirketlerinin şartlarına göre hasarsızlık indiriminden de yararlanabiliyor. Kasko sigortaları ise eski araçlardan yeni araçlara devredilebiliyor. Ancak bu durumda sigorta şirketleri yeni aracın güncel değerini ve primleri tekrar hesaplayarak yeni bir kasko poliçesi düzenliyor. 

Sigorta Günü Geçerse Ne Olur?


Poliçe geçerlilik süresi olan 1 yıl dolduğunda ve zorunlu trafik sigortasının yenilenmemesi durumunda araç sahipleri maddi yaptırımlarla karşılaşıyor. Sigorta günü geçen araçlarla trafiğe çıkan araç sahiplerine gecikme cezası, cezanın ödenmemesi durumunda ise geçime faizi uygulanıyor. Ayrıca gecikme cezaları nedeniyle sigorta yenileme döneminde daha yüksek prim ücretleri ile karşılaşılıyor.

Sigorta gününün geçmesi durumunda araçlar trafikten çekilip çekici ile otoparka götürülüyor. Aracını almak isteyen kişilerin yeniden trafik sigortası yaptırması zorunlu tutuluyor. Çekici ve otopark için ek ücret ödemek istemeyenlerin sigorta yenileme gününü takip etmesi önem arz ediyor. 

Araç Sigortası Otomatik Yenilenir mi?


Trafik sigortası ve kasko sigortası yenileme otomatik olarak yenilenmediği için araç sahiplerinin sigorta şirketleri aracılığı ile poliçelerini yeniletmeleri gerekiyor. Çoğu sigorta şirketi, sigorta bitiş tarihinden 30 gün önce araç sahipleri ile iletişime geçerek yenileme için hatırlatmada bulunuyor. 
 


1.9B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!