Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Duyurdu: Turizmde Yeni Dönem Başlıyor

Haberler10 Mayıs 2020
2.7B OKUNMA
Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile CNN Türk canlı yayınında Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında soruları yanıtladı. Bakan Ersoy açıklamasında, "Mayıs sonu itibariyle iç turizmle ufak ufak başlayacağız turizm trafiğine. Haziran’da birçok ülkede bu iş ufak ufak başlar." ifadelerine yer verdi.

Otellere Hangi Kriterlere Göre Sertifka Verilecek?

 Bakan Ersoy, havalimanı işletmeciliği, yerli hava yolları, kara yolları ve turizm tesisleri için ayrı ayrı oluşturulan pandemi protokolleri ve sertifikasyon süreçlerini 4 Mayıs itibarıyla tamamladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Otel işletmeleri için de sertifikasyon süreçlerini mayıs ayı itibarıyla hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu sertifikasyonu alan tesisleri 1 Haziran 2020 tarihi itibarıyla bakanlığımız web sayfası da dahil olmak üzere tüm kanallardan duyuracağız. Türkiye olarak bu tüm süreçlerde hem vatandaşlarımızın hem de ülkemize gelen misafirlerimizin gönül rahatlığı içinde seyahatlerini tamamlamaları için duyduğumuz sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Türk misafirperverliğini gösteren bir atasözümüz var; ‘Misafirimizin başımızın üzerinde yeri var’. Hep bu düsturla hareket ettik bu hassas süreci de yine bu düsturla sürdüreceği."


Açıklamada, programın 'yolcu sağlığı ve güvenliği', 'çalışan sağlığı ve güvenliği', 'tesislerde alınan önlemler' ve 'ulaşım araçlarında alınan önlemler' olmak üzere 4 ana başlıkta toplandığı belirtildi.

Personelinize pandemi eğitimi vermeniz gerekiyor.

Sertifikasyonda temel kriter sosyal mesafe.


Denetim firmaları her ay düzenli denetliyor olacaklar, sertifika belgesinde bir karekod olacak o karekodu okuttuğunuz zaman o işletmenin denetim geçmişini görebileceksiniz.

Bu sertifikayı alan turizm tesisi uluslararası kuruluşlar tarafından olmazsa olmaz diye nitelendirilen önlemlerin tamamı burada uygulanıyor ve denetliyor anlamına gelecek bu sertifikalar.

Bu sertifikasyon yeterli değil, biz Salı günü bunun genelgesini yayınlıyoruz, yarından itibaren Dışişleri Bakanımızla bir niyet mektubu hazırladık, bu niyet mektubunda bir davet içeriyor. O ülkenin vatandaşına yurtdışına çıkış izni verecek olan ilgili kurumlara gönderiyoruz bu mektubu.


Türkiye’nin sağlık altyapımızın detaylarını yazdık, hastane kapasitelerimizi yazdık, ambulans sayılarımız, ventilatör sayılarımız bu mektubu bütün ülkelere pazartesi sabah gönderiyoruz.

Dışişleri Bakanımızla aynı zamanda ilk etapta 70 ülkeye telefon trafiği başlatacağız.

Sertifikasyon içerisinde bu ağırlıklı turizm havalimanı olarak kullanacağımız yerlerde Sağlık Bakanlığımız test merkezleri oluşturuyor, yerli yabancı fark etmez buraya gelenlerin testini yapacağız.


Mayıs sonu itibariyle iç turizmle ufak ufak başlayacağız turizm trafiğine. Haziran’da birçok ülkede bu iş ufak ufak başlar, işte Orta Avrupa ülkeleri bazı Asya ülkeleri olsun bunlar Haziran ayı içerisinde aşamalı bir şekilde açılacağını düşünüyoruz Tarih ilerledikçe biz de takvim açıklayacağız bize bağlı bir konu değil bu belirli kriterler var.

Bu sene beklentiyi yüksek tutmamak lazım, ama ben bu sene için otellerin %50’sini %60’ını açabilirsek iyi bir otel olduğunu düşünüyorum.


Açık Büfeler

Açık büfelerde sunum şekli değişecek, siz almıyorsunuz sadece sunum şekli değişecek. Siz söyleyeceksiniz ne kadar isterseniz aşçı verecek. O sağlığın bir kriteri var.

Açık büfe kalacak, sunum şekli değişecek.


Kongrelerinin Durumu

Biz bu hareketleri başlatacağız, kriterlere ilaveler olabilir azaltmalar olabilir. Aşama aşama gideceğiz, bunlar yeni normaller, hafta hafta açıklayacağız nasıl olduğunu göreceğiz ona göre açıklayacağız.

Hamamlar ve Spalar


Açıkladığımız 132 maddelik kriterlerde durumu belli oradan bakabilirler.

Paket Turlar

Charter olmuş tarifeli olmuş durumun içeriğini değiştirmiyor, havacılık söz konusu olduğu zaman da uluslararası otoritelerin alacağı kurallar çalışmaya başlayacak. Hava trafiği dünya ekonomisi için önemli, bunu başlatamazsanız sistem çöker, dijital iletişim bir yere kadar.


Almanya İle Türkiye Arasında Koridor

Biz Bilim Kurulumuza danışıyoruz, onlar tamam derse ilgili ülke ile de iletişime geçiyoruz. Muhtemelen Almanya daha erken başlar diye düşünüyorum.

Tatil Fiyatları


Bu sene önceliğin fiyat olduğunu düşünmüyorum, hareketi başlatmanın öncelik olduğunu düşünüyorum. İkinci üçüncü aşamada fiyat hesabı yapılır ama şu aşamada bunu kimsenin düşüneceğini zannetmiyorum.


2.7B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!