Hürriyet Daily News ve Yurt Gazetesi yazarı Mustafa Sönmez, Türk ekonomisinin dünyanın en kırılgan ekonomisi olduğunu ve en yüksek risk taşıyan ülkeler arasında gösterildiğini söyledi.
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD), konuğu olan Yurt Gazetesi ve Hürriyet Daily News yazarı Mustafa Sönmez, 'Son 10 yılda Türkiye Ekonomisindeki Büyüme ve Sürdürülebilirlik Sorunu' başlıklı konuşmasında, Türkiye ekonomisinin durumu ve beklenen gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin son 10 yılda ihracatı ciddi bir şekilde artarken, aynı şekilde cari açığının da büyüdüğünü belirten yazar Mustafa Sönmez, aslında son 10 yılda bize parmak ısırtan bu büyümenin Türkiye'ye özgü olmadığını, mal ve sermaye hareketlerinin tüm dünyada önemli ölçüde arttığı ve yabancı kaynakların Türkiye gibi yükselen ülke olarak adlandırılan ülkelere aktığı ve benzer bir sürecin yaşandığını söyledi.
Türkiye ekonomisinin iç kaynaklarla büyüyen değil, doğrudan sermaye, sıcak para ve kredi girişi şeklindeki üç tip dış kaynakla büyüdüğünü anlatan Mustafa Sönme şunları kaydetti:
"En karakteristik özelliği dış kaynakla büyüyor, dış kaynak nazlanır yada geri çekilirse küçülüyor. Türkiye cari açık veren bir ekonomi, döviz üretemiyor, daha çok döviz harcıyor. Bunun kapatmak içinde dışarıdan daha çok dış sermaye girişine mecbur durumda. Bu serüven 1980- 90'lı yıllarda çok düşük seyrederken, 2000'li yılların ana karakteristik özelliği birden bire cari açığı büyüyen ve dışarıdan sermaye girişine daha çok ihtiyaç duyan bir durumdayız."
YASTIK ALTINDAN DOLAR ÇIKTI
Yastık altından ciddi ölçüde döviz çıkmaya başladığını da anlatan Sönmez, şöyle konuştu:
"İlk 4 ayda kayıtdışı, yastık altına çekilen 5 milyar dolar var ama, Mayıs- Ağustos'ta 8.2 milyar yastık altından çıkış var. Rezervler ilk 4 ayda 15 milyar dolar artarken, ikinci dönemde 5 milyar dolar azalmış. Sermaye girişi azalınca ister istemez eller yastık altına ve Merkez Bankası rezervlerini kullanmaya gitmiş. Ama bu sınırlı bir durum, siz bu açığı rezerv ve yastık altından finanse edemezsiniz. Sermaye gelmediği zaman da ekonominiz küçülmek durumunda kalır. Bundan dolayı Türkiye en kırılgan ülke olarak tarif ediliyor. Ayrıca risk birimi, yani ülkeler yatırımcı bir ülkeye yatırım yapacaksa alacağını sigorta ettirmek istiyor ve o sigorta şirketlerine gittiğinde o ülkenin riski bu kadar ona göre prim ödeyeceksin. Türkiye yüksek riskli olan ülkeler arasına girdi."