Prof. Dr. Naci Görür: Antalya, Her Zaman Tsunamiye Maruz Kalabilir

Haberler09 Haziran 2023
1.1B OKUNMA
Paylaş

Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "Antalya'da tsunami riski olabilir; Helen Kıbrıs yayında. Dalma batma zonları, dünyada tsunami üreten faylardan. Antalya, her zaman tsunamiye maruz kalabilir" dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Atatürk Konferans Salonu'nda 'Depreme Dirençli Bir Antalya' konulu panel düzenlendi. Panele; Bilim Akademisi Üyesi, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay ve Dr. Yüksek Mühendis Mimar Doğan Hasol, konuşmacı olarak katıldı. ATSO Başkanı Ali Bahar, panelin açılış konuşmasında, kentte arama-kurtarma merkezi yapılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Antalya'nın sağında Akşehir, solunda Burdur-Fethiye ve güneyinde de Helen-Kıbrıs zonu bulunduğunu söyledi. Görür, Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) düzenlediği "Depreme Dirençli Bir Antalya" konulu panele katıldı. Deprem analizinin ve Antalya halkında deprem bilinci oluşturulmasının önemli olduğunu belirten Görür, "Antalya'nın 6 bileşeni var. Bunlar, yönetim ve yönetim sistemi, halk, altyapı, yapı stoku, çevre ve ekosistem, ekonomi. Antalya'da tehlike yok diye düşünülmesin. Sağında Akşehir zonu, solunda Burdur-Fethiye zonu, güneyinde Helen-Kıbrıs tehlike zonu var." dedi.

Bu zonların analizinin yapılması gerektiğini dile getiren Görür, şunları kaydetti: "Belirlenen her tehlikenin risk analizi ve riski azaltma çalışmaları yapılmalıdır. Eğer bileşenlerin depreme etkisi deprem olmadan hesaplanırsa ve riskleri şimdiden azaltılırsa kentiniz depreme dirençli hale gelir. Medeni bir kent olan ve bütün dünyayı misafir eden bu kentte, sizin kadar misafirlerin de hayatını garantiye alacak önlemleri almalısınız."


 

Antalya İçin Tsunami Riski


Depremin heyelanı tetikleyebildiğini anlatan Prof. Dr. Görür, Antalya’da bazı bölgelerin heyelan oluşumuna yatkın olduğunu söyledi. Antalya için tsunami riskine dikkati çeken Prof. Dr. Görür, “Antalya’da tsunami riski olabilir; Helen Kıbrıs yayında. Dalma batma zonları, dünyada tsunami üreten faylardan. Antalya, her zaman tsunamiye maruz kalabilir. Tsunaminin etkisi, deniz seviyesinden yüksekteyseniz gelmez ama dalga boyunun 10 metreyi bulduğunu düşünün. 10 metre aşağıda olan her yeri kaplar. Deprem önlemleri alıp, tsunami tabelaları koyarak, nerelerde etkili olabileceğini belirtmek şart” diye konuştu.

 

Kaynak: AA



1.1B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!