Tarihi İpek Yolu Antalya’da Yeniden Canlanıyor

Haberler19 Ekim 2018
1.4B OKUNMA
Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenecek 13. İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu başlıyor. Başkan Türel, foruma 30 ülkeden, 60 şehirden 42 belediye başkanı ve 2 vali ile birlikte yaklaşık 200 katılımcının iştirak edeceğini söyledi. Antalya Forumu’nun milat olacağını belirten Dünya Vatandaşları Örgütü Başkanı Dr. Young Hoon Kwaak, Başkan Türel’den övgü dolu sözlerle bahsederek, “Belediye başkanlarının çoğu insanları anlamak yerine yönetmeye çalışıyor. Sizin belediye başkanınız kendini düşünmekten ziyade bu şehrin insanlarını düşünüyor. Onları yönetmekten ziyade anlayarak hizmet etmek için var gücü ile aktif bir şekilde çalışıyor” ifadelerini kullandı. 

Tarihi İpek Yolu’nun deniz yolu ile Avrupa’ya ulaşmasını sağlayan en kritik limanlarından biri olan Antalya, İpek Yolu Belediye Başkanları Forumunun 13.’süne ev sahipliği yapıyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Dünya Vatandaşları Örgütü (WCO ) Başkanı Dr. Young Hoon Kwaak ile birlikte forumla ilgili basın toplantısı düzenledi. Son derece önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Başkan Türel, “Dünya Vatandaşları Örgütü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl 13.’sü düzenlenecek olan İpek Yolu Belediye Başkanları Forumunu 20-23 Ekim tarihleri arasında şehrimizde gerçekleştireceğiz. Türkiye, eski çağlardan bu yana Doğu ile Batı arasında bir köprü vazifesi görmüş ve İpek Yolu’nun en önemli noktalarından bir tanesi olmuştur Antalya ise bu önemli ticaret güzergâhının deniz yolu ile Avrupa’ya ulaşmasını sağlayan en kritik limanlarından birisiydi. İpek Yolu Belediye Başkanları Forumuna Antalya’da ev sahipliği yapıyor olmak tarihimiz açısından da son derece önem arz ediyor. Forum ile bu tarihi yolu yeniden canlandırarak ülkeler ve şehirlerarasındaki ticareti, kültürel ve sosyal etkinlikleri arttırmayı ve dünya barışına katkı sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
30 Ülke 60 Şehir 42 Belediye Başkanı Katılıyor
Son derece yoğun bir katılımla gerçekleşecek olan bu foruma 30 ülkeden, 60 şehirden 42 belediye başkanı ve 2 vali ile birlikte yaklaşık 200 katılımcının iştirak edeceğini kaydeden Türel, “Bugüne kadarki rekor katılımlardan bir tanesi Antalya’da gerçekleşiyor. 
Bunun yanı sıra Türkiye’de İpek Yolu üzerinde bulunan şehirlerin belediye başkanları ile Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy ve Antalya Valimiz Münir Karaloğlu da bu programa iştirak edecekler. Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu da tüm zorluklarına rağmen yurt dışından gelmeye çalışacağını, açılışta bulunmak suretiyle sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın öğleden sonra programına iştirak etmeye çalışacaklarını ifade ettiler” dedi.
3 Oturum Gerçekleşecek
20-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek forumda 3 oturum düzenleneceğini söyleyen Türel, “Birinci oturumda Turizm, Küreselleşme ve İngilizce 6E olarak tabir edilen 'ekonomi, eğitim, çevre, etik, mühendislik ve eğlence' konuları ele alınacak. İkinci oturumda 'belediye hizmet ve yönetişimi ve 6E', üçüncü oturumda ise 'Şehir İçi diplomasi ve 6E' konuları görüşülecek” dedi.


Antalya İnsanlığı Kucaklıyor
Dünya Vatandaşları Örgütü (WCO) Başkanı ve aynı zamanda dünyanın en önemli şehir plancılarından ve mimarlarından Dr. Young Hoon Kwaak da dünyanın Antalya gibi şehirlere ihtiyacı olduğunu belirtti. Kwaak, 14 milyon turisti ağırlayan her ülkeden her şehirden insanlara kucak açan Antalya’nın geçmişteki parlak tarihi ile birlikte bugün bütün insanlığı kucakladığını ifade etti. Kwaak, WCO olarak, bundan önceki forumlarda İpek Yolu şehirlerinin küresel dünyadan kopmadan tarihsel varlıklarını koruyup modernize ederek gelecek nesillere aktarılması şeklinde bir bakış açışı geliştirdiklerini söyledi. Kwaak ‘İşte biz bu bakış açısına biz küreselleşirken yerelleşmeyi korumak diyoruz. Dedi 
Antalya Milat Olacak
13. İpekyolu Antalya Forumu’nun bir milat olacağını ifade eden WCO Başkanı Dr. Young Hoon Kwaak, şunları aktardı: “Antalya’dan başlayarak yeni bir döngü oluşturmaya çalışıyoruz. Daha önceki 12 forum geçmişte kaldı. Daha önceki 12 forumda odak noktası İpek Yoluydu. Başkan Türel’in öncülüğünde Antalya forumuna Afrika’dan, Gana’dan, Kazablanka’dan, Avrasya’dan belediye başkanları davet ettik. Artık küreselleşiyoruz. Yüksek teknoloji, internet, data, ticaret gibi günümüzün en vazgeçilmez unsurları ise bu forumda Antalya’da önemini pekiştiriyor. Bu anlamda Antalya ipek yolu belediye başkanları forumu çok güzel izler bırakacak.


Başkan Türel’e Övgü Dolu Sözler
Dr. Young Hoon Kwaak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel için övgü dolu sözler söyleyerek, “Belediye başkanlarının çoğu insanları anlamak yerine yönetmeye çalışıyor. Önemli olan vatandaşa hizmetkâr olabilmektir. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’i tanıyorum. Kendini düşünmekten ziyade bu şehrin insanlarını düşünüyor. Onları yönetmekten ziyade anlayarak hizmet etmek için var gücü ile aktif bir şekilde çalışıyor
Dürüst olmak gerekirse birçok Kore şehrinin belediye başkanı böyle bir yaklaşımda değil. Onlar şehri, insanları yönetmeye çalışıyorlar. İnsanları anlamak yerine kendilerini düşünüyorlar. Sizin belediye başkanınız tam tersi. Kaleiçi’ni korumaya çalışıyor. 640 km olan sahil şeridini korumak için elinden geleni yapıyor” ifadelerini kullandı. 
Konyaaltı’nı Çok Beğendim
Konyaaltı Sahil Projesi’ni gördüğünü ve şoke olduğunu dile getiren Kwaak, “Ekolojik olarak çok güzel bir proje. Peyzajı, parkları, bahçeleri, plajları çok beğendim. Menderes Türel burada olduğu için artık endişelenmiyorum. Bu yönetim anlayışı Antalya için çok önemli. İltifat etmiyorum” diye konuştu.
Antalya İpek Yolu Ruhunun Başlangıcı Olacak
Çin Turizm Odası Başkanı ve Hong Kong Milletvekili Peter Wong da “Geçmişte Çin şehirleri İpek Yolu ruhunu canlandırma konusunda çok etkiliydi ama bugünden sonra Antalya’nın bir milat olarak daha ileriye taşıyacağını inanıyorum. İpek Yolu üzerinde İtalya’da Floransa bir sanat şehriydi. İngiltere’de Manchester ve Liverpool ticaret şehriydi Bugünden sonra da Antalya yeni İpek Yolu ruhunun başlangıcı olacak” dedi.
 



1.4B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!