Antalyalı filografi sanatçısı Hülya Demir, unutulmaya yüz tutan sanatını yaşatma çabası gösteriyor. Demir, sanatının üretimlerini 'Tel ve Çivinin Dansı' ismiyle Antalya Müzesi'nde sanatseverlerin beğenisine sundu.
Bursa'da başladığı filografi sanatını 5 yıldır Antalya'da sürdüren Hülya Demir, ahşap zemin üzerine çizdiği desenleri, ince tel ve çivilerle renklendiriyor. En küçük boyuttaki bir tablonun en az 10 günde, bazı tabloların ise 2- 3 ayda tamamlayabildiğini belirten Demir, "Filografi sanatı, sabrın yanında ustalık da gerektiriyor. Ahşap üzerine yüzlerce adet çivi düzgün ve eşit boyda sıklıkla çakılıyor, onlarca, bazı tablolarda yüzlerce metre uzunluğunda renkli tel, çiviler arasına özenle gerilerek bağlanıyor, ağ örülüyor" dedi. Demir, zorluğundan dolayı filografi sanatına ilginin az olmasından da şikayetçi.
FİLOGRAFİ NEDİR?
Filografi, ahşap bir zemin üzerine çakılan çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri de kullanılarak çeşitli desenlerin oluşturulmasıdır. Ortdadoğu'dan çıkarak batıya ve uzakdoğuya yayılan filografi, Türkiye'de pek bilinmiyor.