'Time Dergisi' Dünyanın 8 Kayıp Şehrini Seçti! Listede Antalya'dan da Bir Yer Var

Haberler11 Kasım 2020
4.8B OKUNMA
Paylaş

Bir zamanlar bulundukları bölgenin en popüler yerleri arasında gösterilirken sonradan çeşitli nedenle terkedilen ve günümüzde adeta bir hayalet şehri andıran yerler var. Belki de daha önce adını bile duymadığımız yerler. Time Dergisi yazarlarından David Plot dünyadaki en muhteşem sekiz kayıp şehri derlerdi. Listeye Antalya'dan Termessos Antik Kenti ekledi. 

Termessos, Büyük İskender’in kuşatmasına karşı başarılı direnişiyle tanınmıştır. Doğal bir kale görünümündeki şehir, güçlü bir savunmayla kenti teslim etmemişlerdir. Bizans dönemiyle birlikte, şehrin adı tarihi kayıtlarda geçmiyor.

Termessos Antik Kenti Hakkında Bilgi

Termessos’un ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmiyor. Anadolu'nun en eski halklarından Luvi'lerin soyundan gelme Solym'ler tarafından kurulduğu biliniyor. Pisidia Bölgesi'nin “Milyas” olarak anılan güneybatı bölümünde, Solymos (Güllük) Dağı’nın dorukları arasındaki vadide kurulmuştur. Termessos’un tarih sahnesine ilk çıkışı İyonyalı ozan Homeros’un Troya Savaşı’nı anlatan destanı İlyada’sı sayesinde olmuş.


Termessos’un adı tarihi kayıtlarda ilk olarak MÖ 333’te Büyük İskender’in şehri kuşatmasıyla geçiyor. Büyük İskender’in ölümünden sonra şehri Ptolemyler işgal ediyorlar. Roma döneminde şehrin bağımsız olduğu, kendi adlarına bastırdıkları sikkelerden anlaşılıyor.

Antik kent, çok sayıda tapınağa ve çok geniş mezarlık alanlarına sahiptir. Zengin mezar çeşitliliği ve bezemeler bulunuyor. Anıtsal mezarların yanında çok sayıda savaşçılıklarını betimleyen kalkan motifli lahit yer alıyor. Doğal tahribat dışında, yapılar günümüze kadar korunarak gelmiştir.


Geamana / Romanya

Nan Madol Kalıntıları / Mikronezya Federal Devletleri

Pripyat / Ukrayna


Neversink / ABD

Ani / Türkiye

Baia kenti batıkları / İtalya


Termessos / Antalya / Türkiye

Gedi Ruins / Kenya

Kaynak: 1



4.8B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!