Türk Fotoğrafında Özel Bir İsim Yıldız Moran'ın Eserleri Antalya'da

Haberler30 Ocak 2018
1.8B OKUNMA
Paylaş

Sıra dışı fotoğrafları ve kendine özgü şiirsel diliyle Türk fotoğraf tarihinin önemli isimleri arasında yer alan Yıldız Moran (1932-1995), 10 Şubat – 29 Nisan 201 tarihlerinde Antalya Kültür Sanat’ın (AKS) konuğu oluyor.

Akademik Eğitimli Kadın Fotoğrafçı

Türkiye’nin akademik eğitim almış ilk kadın fotoğrafçısı olan Yıldız Moran, büyük bir tutkuyla başladığı fotoğraf kariyerini, Özdemir Asaf’la evliliğinin ardından sonlandırmışsa da, kısacık kariyerine önemli ve farklı yapıtlar sığdırmış bir sanatçı. İngiltere’de eğitim alan, ünlü fotoğrafçı John Vickers’ın öğrencisi olan Moran, ilk kişisel sergisini Cambridge’de açtı. Daha sonra İstanbul, Ankara, Londra ve Edinburgh’da da fotoğraf sergilerinde yer aldı.


Kısa Ömürlü Kariyer

Yıldız Moran, ışığı büyük bir ustalıkla kullanarak elde ettiği teknik başarısının ötesinde; ruhunu, aklını, kalbini de katarak görüntünün izini derinleştirebilmiş bir fotoğrafçı olarak nitelendiriliyor. 1950-1962 yılları arasında kaydettiği yaklaşık 8 bin negatif arasından seçilerek hazırlanan AKS’deki retrospektif nitelikli kapsamlı sergi, 2013’te Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde de açılmıştı.



1.8B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!