Türkiye'nin Prestij Projesi EXPO 2016

Haberler04 Kasım 2013
5.1B OKUNMA
Paylaş

  Gözde KANTARCI / Antalya City Zone

“Çiçek ve Çocuk” temalı  EXPO 2016 Antalya, Türkiye’yi dünya vitrinine çıkaracak.

Antalya, 2016’da botanik ve tarımda önemli bir ev sahipliğine hazırlanıyor. Dünyanın dört bir yanından yüz binlerce kişi Türkiye tarımının başkenti Antalya’yı ziyaret ederek 6 ay boyunca botanik ve tarımdaki son gelişmeleri görüp, düzenlenen etkinliklere katılma fırsatına sahip olacak. EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay, Türkiye’nin ilk EXPO’su olma niteliğini taşıyan organizasyondaki son gelişmeleri  Antalya City Zone’a anlattı.





Sembol kule seçilecek

Expo’nun Antalya’ya sembol olarak kazandıracağı anıtsal yapı niteliğindeki kulenin, yarışma sonucu belirleneceğini dile getiren EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay, yarışma jürisinin, Türkiye’nin çeşitli kentlerindeki başarılı mimar, peyzaj mimarı ve üniversitelerin ilgili fakültelerindeki yetkin isimlerden oluşacağını belirtti. Gülay, “Expo alanı düz bir alan. Bu düz alanda seyir imkanı sağlayan tepeler oluşturacağız” diye konuştu.

Türk Mimarisi ön planda


EXPO’nun Antalya’ya gelen turistin otelden çıkıp kentle de buluşmasına imkan yaratacağına dikkat çeken Gülay, “EXPO evrensel bir oluşum. Ülkeler EXPO süresince kendi bahçeleriyle, özgün tanıtımlarını yapacaklar. Bizim ise uygulayacağımız üst yapılarda Türk mimarisi olacak. Alandaki cafe ve restoran konseptlerini; İbradı Evi, Safranbolu Evi, Düğmeli Evler, Beypazarı Evi, İstanbul Boğazı’ndaki bir yalı gibi geleneksel Türk mimarisinden esintilerin sergilenebileceği şekilde düşünüyoruz. Gelen her turist de bizden bir şeyler görsün, bizi tanısın , kendi mimari estetiklerimiz, çizgimiz de onları buraya çeksin istiyoruz” dedi.

Tarımın doğduğu topraklar

Türkiye topraklarının tarımın ana vatanı olduğunu ve dünyada tarımın burada başladığını hatırlatan Gülay, Şanlıurfa’da bulunan  Göbeklitepe Höyüğü’nün, insanlık tarihinin yabani buğdayı ilk kez kullanarak tarihin bilinen ilk buğday ekiminin ve ilk çiftçiliğin başladığı yer olduğuna dikkat çekti. Gülay şöyle devam etti: “Tarım ve Çevre Müzesi ile dünyada tarımın burada başladığını ve bu toprakların bereketini göstereceğiz. Türkiye’nin tarımsal üretim açısından dünyada yedinci, Avrupa’da ise birinci büyük ülke olduğuna vurgu yapan Gülay, “ Türk tarımı, Botanik EXPO’su ile dünya ligine çıkacak ve sahnede olacak. Tarım ve çevre müzesinde bazı tarım ürünlerinde 10 bin yıllık bir tarihçe varsa bunun sıfırdan geldiği zamanla, teknolojiyi kullanarak nasıl büyüdüğünü ve bugünkü halini canlı olarak göstereceğiz” dedi.

Endemik bitki zengini


Endemik bitki kategorisinde dünyadaki toplam 12 bin türün üçte birinin Türkiye’de olduğuna dikkat çeken EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay, Avrupa’nın tamamında 2 bin 400 endemik bitki türü mevcut iken, Türkiye’de 4 bin tür endemik bitki olduğuna da değindi. Gülay “Antalya’daki endemik tür sayısı ise yaklaşık 700 civarındadır. Ülkemiz üç kıtanın birleşim noktasında, yedi ayrı bölgesi ile farklı iklimlere sahip olması nedeniyle çeşitli tür ve sayıda endemik bitkinin yetiştiği zengin bir coğrafya” diye devam etti. Gülay ayrıca, Türkiye’deki toplam 80 milyon dolarlık kesme çiçek ve süs bitkisi ihracatının, kesme çiçekte yüzde 85’inin, süs bitkilerinde ise yüzde 65’inin Antalya’dan karşılandığını da belirtti.

 Teknoloji ve doğa bir arada

EXPO 2016 süresince teknolojiyi sonuna kadar kullanacaklarını, ultra teknolojinin sunulacağı ayrı bir  alanın yapılacağını dile getiren Gülay, “Teknolojik  alanda, Süleymaniye Cami, Sultanahmet Cami ve Ayasofya gibi hem Türk yapılarını hem de Paris Louvre Müzesi’ndeki Mona Lisa gibi dünyaca ünlü olan özel sanat eserlerini de bire bir teknolojik görselleriyle sunma hazırlığındayız” dedi. Gülay aynı zamanda biletlendirme sisteminde de son teknoloji kullanılacağını, cep telefonu uygulamaları ile alana geçişin sağlanacağını ve bu uygulamayla misafirlerin alanda ücretli ücretsiz tüm aktivitelerle ilgili bilgilendirileceğini belirtti. Selami Gülay,  kaybolan bir çocuğun, güvenlik ekibine sinyal vererek güvenliğin yine en son teknolojiyle sağlanacağını da konuşmalarına ekledi.

Hedef yüze yakın ülke


Bugüne kadar yapılan Botanik EXPO’larına katılımın en fazla 44 ülke ile sağlandığına dikkat çeken Gülay, “ EXPO 2016’ya yüze yakın ülkenin katılımını hedefliyoruz. Uluslararası davete Aralık ayında çıkacağız. Davet mektupları hazırlandı. Sadece mektupla değil, Türkiye’deki çeşitli ülkelerin kültür ve turizm müşavirleri ve büyükelçilerini de fahri elçimiz olarak görüp onlara Antalya’da görkemli bir lansman yapacağız” dedi.

Şehirde EXPO var

EXPO 2016 ile, gelen turistleri otelden çıkmaya razı edecek bir liman sunulmuş olunacağına dikkat çeken Gülay, EXPO süresince  yerli ve yabancı 8 milyon ziyaret  hedeflediklerini kaydetti. Gülay şöyle devam etti: “Burada deniz, güneş, kum var ama bir de dünya bahçesi bir de  EXPO var diyeceğiz. EXPO’nun şehir ve ülke ekonomisine iki türlü katkısı var. Biri yerli ve yabancı turistin şehre bırakacağı ekonomik katkı, ikincisi ise EXPO Bölgesi’nin kalkındırılması. EXPO için çevre yolları, şehir içi kavşaklar yapılacak. EXPO Bölgesi olan Aksu’nun taşkın anlamında kaderi değişecek. EXPO alanına yapılacak müzelerle, uluslararası kongre merkeziyle Antalya her anlamda önemli bir destinasyon olacak.”


EXPO’da bizden çok şey var

Türkiye’deki çeşitli illerden kültürel ve sanatsal değeri olan ürünlerin de EXPO alanında sunulabileceğini, ayrıca Türk Bahçesi’nde yöresel çeşitli bitki ve türlerinin de sergileneceğini dile getiren Gülay, “Yöresel meyve bahçeleri olacak. Yöresel çocuk oyunlarımızdan “birdirbir”, “seksek” ve bu gibi bir çoğu, dünya çocuklarıyla birlikte oynanarak paylaşılacak ve evrensel boyuta getirilecek. Soğanlı bitkiler gibi Türkiye’nin endemik zenginliği tanıtılacak. “Sandıkta Açan Çiçekler” projesiyle sandıkta annelerimizin çeyiz sandığından çiçekler sunulacak. Çiçekten yapılan şerbetler ikram edilecek. “Anneyle Kız”, “Baba ile Oğul” uçurtma şenlikleri yapılacak. Ağaç dikme etkinliğini bir şölene dönüştüreceğiz” diye konuştu.

Çevreci EXPO


EXPO süresince yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılacağını dile getiren Gülay, “Karbon salınımı ve karbon ayak izini önlemek açısından dikkatliyiz. Alanda oluşacak olan çöp artıklarından enerji üreteceğiz. Çöp tenekeleri alanda göz önünde değil, yer altında olacak. Aksu Çayı’ndan değirmenlerle alana su alacağız. Enerji ihtiyacımızı da çevreci yöntemlerle karşılayacağız. EXPO 2016 Antalya, bu bakımdan da ülkemiz için gelecek EXPO’lara öncülük edecek ve yol gösterecek bir nitelikte olacak” diye sözlerini noktaladı.

 


5.1B OKUNMA
Paylaş
Etiketler
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!