Uğur Mumcu Antalya'da Ölümsüzleşti

Haberler23 Ocak 2014
1.7B OKUNMA
Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun heykelini törenle açtı. Başkan Mustafa Akaydın, “Mumcu namuslu kalem olmanın en güzel örneklerinden birini verdi ama bunun bedelini canını vererek ödedi” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu’nun heykelini, katledilişinin 21’inci yıldönümünde adını aldığı Uğur Mumcu Meydanı’na dikti. Heykelin açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Mumcu’nun mesai arkadaşı CHP Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, meclis üyeleri, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Uğur Mumcu’yu saygıyla, minnetle andıklarını söyledi. 

AYDINLARI ANDI

Uğur Mumcu’yu ölümsüzleştirdiklerini belirten Akaydın, Mumcu’nun Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği en güzide hukuk adamlığının yanı sıra büyük bir gazeteci olduğunu dile getirdi. Akaydın, şöyle konuştu: “Mumcu namuslu kalem olmanın en güzel örneklerinden birini verdi ama bunun bedelini canını vererek ödedi. Kubilay’dan başlayarak öldürülen bütün aydınlarımızı minnetle anıyorum. Bu meydana Uğur Mumcu adının verilmesi Muratpaşa Belediyemiz tarafından 1999 yılında önerilmişti. Benden önceki belediye yönetimi, meydana dikilen Uğur Mumcu ismini kaldırdı. Dolayısıyla bu minnetimizi gecikmiş bir minnet olarak görüyoruz. Muratpaşa Belediyemizi de kutluyorum.”

BALBAY’A SAĞLIKLI ÖMÜR DİLEĞİ


Mustafa Akaydın, Mustafa Balbay’a 4.5 yıl zulüm yaşatıldığını söyledi. Balbay’ın bu zulümden yeni kurtulduğunu belirten Akaydın, Balbay’a uzun ve sağlıklı bir ömür dileğinde bulundu. Akaydın, “Cumhuriyet Gazetesi’nde namusuyla donattığı köşeyi Uğur Mumcu adına Türkiye’de en iyi doldurabilecek basın adamı Mustafa Balbay’dı, buna yürekten inanıyorum” dedi.


MUMCU TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR

Mustafa Balbay, öldürülen aydınların Antalyalıların kalbinde anıt gibi durduğunu söyledi. Başkan Akaydın’ın heykeli Türkiye ve Antalya’ya armağan ettiğini belirten Balbay, Uğur Mumcu’nun mesai büyüğü olduğunu belirtti. Mumcu’nun sürekli haberlerin ve halkın içinde olduğunu ifade eden Balbay, Mumcu’nun gazeteciliği halkı için yaptığını kaydetti. Balbay, şöyle konuştu: “Uğur Mumcu sadece belli bir düşüncenin değil, bütün Türkiye’nin kaybıdır. Bizi güçlü kılan Mumcu’nun ölümsüz oluşudur. Mumcu’nun bedenini katlettiler ama ruhunu alamadılar. Bizi demir parmaklıklar ardında atarken planın ana hatlarından biri aydınların bedenlerini yok etme yerine ruhlarını yok etmekti. Bu aydınları tutsak alalım da pişman olsunlar, yanlış yaptık demelerini sağlamaktı. Aydınların ruhlarını öldürmek istediler. Bizim bedenlerimizi ruhlarımızın katili yapmak istediler ama başaramadılar, başaramayacaklar.”
AYDINLARA BORCUMUZ VAR
Mustafa Balbay, Ahmet Taner Kışlalı’nın da mesai büyüğü olduğunu söyledi. Kışlalı’nın kendisini kampusa hapsetmediğini kaydeden Balbay, “Kışlalı da tıpkı Akaydın Hoca gibi hizmeti ön plana almıştı. Kampus profesörlüğünü reddetmiş bir aydındı. Kışlalı 21 Ekim 1999’da katledildiğinde kendisini konferansa çağıranların adlarının yer aldığı ajandası Ocak’a kadar doluydu. İşte o bu yüzden halkıyla ve devletinin temel değerleriyle barışık olduğu için katlettiler” diye konuştu. Mumcu ve Kışlalı’lara borçları olduğunu ifade eden Mustafa Balbay, “Onlara borcumuzu, onların düşüncelerini iktidara getirerek ödeyebiliriz. Bu can bu bedende durdukça ben bunun için mücadele edeceğim. İşte o zaman katledilen aydınlarımız var olmaya devam edecektir” dedi.
Konuşmalarından ardından heykelin açılışı törenle gerçekleştirildi. Başkan Akaydın, Balbay ve davetliler heykelin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Öte yandan Başkan Akaydın, alanda bayılan bir vatandaşa ilk müdahaleyi yaptı.

VATANDAŞLARDAN AKAYDIN’A TEŞEKKÜR 

Törene katılan vatandaşlar, heykeli Antalya’ya kazandıran Mustafa Akaydın’a teşekkür etti. 
Sevim Akpınar: “Çok anlamlı yerine yakışan bir heykel. Başkanımıza teşekkür ederim. Yaptığı işlerden dolayı Akaydın’a minnetlerimi sunuyorum. Bu tür çalışmalarda Akaydın Hoca Türkiye’de önde geliyor.” 
Garip Urcu: “Bu heykel buraya çok yakıştı, sağolsun Başkan Mustafa Akaydın.” 
Gültekin Aksu: “Başkanımıza hizmetlerinden dolayı teşekkür ederim. Kendisini desteklemeye devam edeceğim. Bu meydan güzel bir isim ve iyi bir heykel kazandı.”


1.7B OKUNMA
Paylaş
Etiketler
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!