Uvertür'ün Galasına Yoğun İlgi

Haberler07 Ekim 2013
1.7B OKUNMA
Paylaş

Altın Portakal Film Festivali’nin yarışma filmlerinden ‘Uvertür’, gala gösterimiyle ilk kez izleyicinin karşısına çıktı.

50’nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metrajlı Yarışma filmleri arasında yer alan ‘Uvertür’, AKM Aspendos Salonu’nda gala yaptı. Genç yönetmen Alpgiral M. Uğurlu’nun yönettiği film, yatalak annesine bakmak zorunda olan tıbbı mümessil Atıf’ın bir sabah evden çıkmak üzereyken annesinin inlemesini duyması ve annesini öldürme planının yaşamında bir ‘uvertür’ olmasını anlatıyor.

Üçüncü Sayfa Haberinden Senaryoya


Galaya katılan Ulusal Yarışma Jüri Başkanı Türkan Şoray, salona girişte izleyicilerin alkışlarıyla karşılandı. Gala gösteriminin ardından film ekibinin katıldığı bir söyleşi gerçekleşti. Söyleşiye yönetmen Alpgiray M. Uğurlu, senarist İlke Keleşoğlu, başrol oyuncular Burak Türker ve Gözde Kısa, görüntü yönetmeni Barış Akyüz, müzik yapımcısı Hazal Akerman ve SİYAD’dan Senem Aytaç katıldı. Filmin üçüncü sayfa haberinden çıktığını söyleyen senarist İlke Keleşoğlu, annesini öldüren bir mümessil haberinden etkilenerek böyle bir senaryo oluşturduklarını söyledi.

Yönetmen Alpgiray M.Uğurlu ise 2 yıl boyunca bu film üzerinde çalıştıklarını belirterek, mümessil ve doktorların normalde hastaları iyileştirdiklerini ancak filmde mümessil Atıf’ın annesini iyileştiremeyerek kendi derdine çare bulamayışını anlattıklarını söyledi. Uğurlu ‘Uvertür’ün filmdeki anlamını şöyle anlattı: “Başroldeki Atif karakteri, hayatı boyunca hiç bir şeye doğru dürüst karar veremezken annesini öldürme kararı, onun hayatı için bir ‘uvertür’ oluyor.”

Portakal’da Bir İran Filmi Daha: Son Adım


Altın Portakal’da bu yıl İran filmleri rüzgarı esiyor. Oscar ödüllü Ashgar Farhadi’den sonra bir diğer İranlı yönetmen Ali Mosaffa’nın ‘Son Adım’ adlı filmi sinemaseverlerin beğenisini kazandı. Yönetmen Mosaffa, Türkiye’deki bağımsız sinemacılarla İran’dakilerin benzerlik taşıdığını söyledi.

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne İran yapımı filmler damga vurdu. Oscar ödüllü yönetmen Asghar Farhadi’nin ‘Geçmiş’ adlı filminin ardından Ali Mosaffa’nın yönetmenliği yaptığı ‘Son Adım’ adlı filmi izleyicilerle buluştu. Mosaffa’ya Karlovy Vary Film Festivali’nde jüri özel ödülü getiren filme vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. AKM Aspendos Salonu’ndaki gösterimin ardından Melis Behlil moderatörlüğünde yönetmen Ali Mossaffa ve aynı zamanda eşi olan oyuncu Leila Hatami’nin katıldığı söyleşi gerçekleştirildi.

İran'da Türk Dizileri İzleniyor


Leila Hatami ile evlenmeden önce de birlikte çalıştıklarını kaydeden Ali Mosaffa, “Birlikte çalışmak birlikte yaşamaktan daha zor” dedi. Yönetmen olarak filmde oyuncuları serbest bıraktığını belirten Mosaffa şöyle konuştu: “Türk sinemasında son olarak Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz’un filmlerini izledim. Türkiye’deki bağımsız sinemacılarla İran’daki bağımsız sinemacılar benzerlikler taşıyor. İran’da Türk dizileri çok izleniyor.”

İran’da çoşkulu bir sinema seyircisi olduğunu ifade eden Mosaffa, izleyicilerin sinemaya gitmek yerine filmleri DVD’den izlemeyi tercih ettiğini söyledi.Oyuncu Leila Hatami ise bir genç bir sinemaseverin “Yönetmen mi yoksa oyuncu mu olmaya karar veremediğini” söylemesi ise üzerine “İnanırsan yapabilirsin. Karaktere inanmak gerekiyor. İnanırsan işler kolaylaşır” diye yanıt verdi.


1.7B OKUNMA
Paylaş
Etiketler
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!