Yol Anıtı Patara'ya Dönüyor

Haberler25 Şubat 2020

2020’nin Patara Yılı ilan edilmesinden hemen sonra toplanan bilim kurulu, Likyalıların milattan sonra 46 yılında İmparator Claudius’a ithafen diktirdiği, dünyada eşi olmayan Yol Anıtı’nın Patara’da sergilenmesine karar verdi.

Antalya'nın Kaş İlçesi Patara Antik Kenti’nde 1993 yılında çıkan büyük yangından sonra keşfedilen Patara Yol Anıtı’nın Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü’nde 1,5 yıldır devam eden konservasyon ve sistematik yüzey araştırmaları tamamlandı. Likyalıların milattan sonra 46 yılında İmparator Claudius’a ithafen diktirdiği 6 metre uzunluğundaki anıtın blokları Antalya Müzesi’ndeki özel bir alanda koruma altına alınırken, blokların birleştirilme süreci tamamlandıktan sonra eser Patara’ya taşınacak.

Taşıma kararının 2020’nin Patara Yılı ilan edilmesinden sonra Antalya Müzesi’nde toplanan geniş kapsamlı kurul tarafından alındığı öğrenilirken, kurula Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Metin Karataş, Müze Müdürü Mustafa Demirel, Röleve Müdürü Handan Kısır, Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürü Harun Güllü katıldı. Yapılan değerlendirme sonucunda; anıtın taşınacağı yerin belirlenmesine ve ödenek oluşturulmasına karar verildi.

Bilim insanlarına göre dünyada bir eşi daha olmayan anıtın Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Belleği Kütüğü’ne kaydedilmesi için özel bir dosya hazırlandığını da duyuran Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Patara Antik Kazıları Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, “Bu yüzyılın epigrafi anıtı olarak kabul edilen bu eser, geç Roma döneminde yıkılmış ve maalesef duvar taşı olarak kullanılmış. 1993’deki yangında da ağır hasar görmüş. Biz bu anıtı tekrar ayağa kaldırıp doğduğu topraklara geri götüreceğiz” dedi.


Yangında tahrip olan blokların onarıldığını kaydeden Prof. Dr. Işık, “Onarılan bloklar müzemizde koruma altına alındı. Üç tarafı yazılı olan anıtın ön yüzünde İmparator Claudius’a ithaf yer alıyor. Diğer yüzlerde ise tüm Likya sınırları içinde yer alan yolların ölçüleriyle birlikte listesi var. Eksik olan 8 bloğa rağmen biz bu yazıların tamamını okuduk. Şimdi eseri Patara’ya götürüp özel şeffaf bir koruma ile sergileyeceğiz” diye konuştu.


Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!