Yörük Türkmen Çalıştayı Başladı

Haberler09 Şubat 2018

Muratpaşa Belediyesi’nin Akdeniz Üniversitesi Yörük Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (YÖRKAM), Antalya Yörükler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği işbirliği, Kepez ve Döşemealtı Belediyeleri’nin katkılarıyla bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştirdiği Antalya Yörük Türkmen Çalıştayı, Adalya Elite Lara Otel’de düzenlenen törenle başladı.

Vazgeçilmez Değerler


Muratpaş Belediye Başkanı Ümit Uysal, açılış konuşmasında; Türklerin Ortaasya’dan Anadolu’ya uzanan o uzun göç yıllarında hem biyolojik hem de kültürel olarak dönem dönem zulme uğradığını söyledi. Ama her zaman Türklerin birliği ve düzenliği korumayı başardığını, kamu yararı anlayışını, aklıselimi hayata geçirdiğinin altını çizen Başkan Uysal, “Başka türlü hayatta kalamazdık” dedi.

Başkan Uysal, şöyle devam etti: “Hiçbir zaman devlet kültüründen birlik, beraberlik ve kamu yararından ödün vermedik. Ve gün geldi, ‘Anadolu’da yaşayan 72 milletle tasada, kederde birleşeceğiz. Bir kültürde, bir ülkenin kaderinde birleşeceğiz. Büyük bir milletimiz, daha da büyük bir millet olacağız. Hep beraber olacağız, etle tırnak olacağız’ dedik. Onun nizamını kurduk. Bir Yörük’ün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduk. Anadolu’da yaşayan 72 aynı millet ve grupla bir millet olma azmini kararlılıkla sürdürdük, paylaştık.”

Konuşmanın ardından Yörük Beyi Hamdi Sarıca ve yurt içi ve yurtdışından çalıştaya katılan dernekler Başkan Uysal’a günün anısına çeşitli hediyeler takdim etti.


Yılın Yörük Anası: Döndü Deveci

Açılış töreninde, Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman ise konar-göçer hayatın son temsilcileri Yörük ve Türkmenlerin bu kültürünün devamının sağlanması gerektiğini söyledi.Yörük Türkmenlerin sosyal güvenliğinin, gezici öğretmenlerle çocukların eğitimini sağlanıp, teşvikler verilerek konar-göçer hayatının devamı konusunda hükümeti yardımcı olmaya çağıran Duman, “Eğer bu kültür kaybolursa serhat bölgelerinde kestiği kurbanını kanının Mehmetçiğimizin alnına sürecek Yörük anaları bulamayız. Bu nedenle Döndü Deveci’yi yılın ‘Yörük Anası’ ilan ediyorum” diye konuştu.    


Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Yörük Türkmenlerin ihtiyaç olduğu her anda devletinin ve milletini yanında olduğunu belirterek, “Bu kültürün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması son derece önemlidir. Kültürel kimliğini kaybeden bir millet yok olmaya mahkumdur. Akdeniz Üniversitesi olarak bu sorumluluğun farkındayız ve üniversite bünyesinde Yörük Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezini kurmuş durumdayız” şeklinde konuştu.

‘Yörüklük Milliliktir'

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, Yörüklüğün milli şuurun en önemli hissedildiği bir kültür olduğunu belirterek, şunları söyledi:“Yörüklük milliliktir. Milli olmayan hiçbir şeyi kanıksamaz, kabul edemez. Yörükler, milli meselelere adeta bir Kurtuluş Savaşı düşüncesiyle yaklaşırlar. O nedenle bu yıl çalıştay önemli. Muratpaşa Belediye Başkanı Sayın Ümit Uysal ve Dernek Başkanı Abdullah Duman, bu çalıştaya ev sahipliği yaparak çok önemli bir kültür, gelenek ve şu dönemde öylesine ihtiyacımız olan milli şuurumuza katkı koyuyorlar.”


25'inci Yıl Kutlaması

Aynı zamanda Antalya Yörükler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin 25’inci kuruluş yıl dönümü kutlamasının da gerçekleştirildiği gecede dernek Tarafından 3. Uluslararası Türkiye Medya Ödülleri de sahiplerine takdim edildi.



Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!