Antalya-Alanya Arası Seyahat Ederken Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Şehrini Tanı02 Temmuz 2021
13.9B OKUNMA
Paylaş

Antalya - Alanya arası seyahat ederken ziyaret edebileceğiniz en güzel rotalar.

Şimdiden iyi yolculuklar.

Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi, ilçe merkezine 5 km mesafede. Az bir yükseklikten düşmesine rağmen yüksek bir debiyle akan şelalenin beslendiği en büyük kaynak karstik bir yapıya sahip olan Dumanlı Kaynağı. Karstik yapı nedeniyle beyaz renkli sarkıtların oluştuğu şelalede hem akım çok güçlü hem de su oldukça soğuk. Şelalenin debisinin yüksek olması su sporları için elverişli bir ortam sağlıyor. 

Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti, bir zamanlar Pamfilya Bölgesine başkentlik yapmış bir antik kenttir. Perge Antik Kenti, Helenistik dönem içerisindeki en zengin ve güzel şehirler arasında yer alıyor. Kentin tarihinin MÖ 1200’lerden önceye kadar uzandığı söyleniyor. Arkeolojik buluntular arasında yer alan obsidyen ve çakmaktaşı buluntular Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağından itibaren Perge’nin yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir. 

Aspendos Antik Tiyatrosu

Aspendos veya Belkıs Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan anfi tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunanarak günümüze kadar gelmiş bir açık hava tiyatrosudur. Bu tiyatro Anadolu’daki Roma Tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneğidir. M.S. ikinci yüzyılda Romalı Zenon tarafından inşa edilen Aspendos Antik Tiyatrosu, günümüzde hala tiyatro ve konserlere ev sahipliği yapmakta.

Bu büyüleyici yapının en az kendisi kadar garip bir inşa edilme hikayesini okuma için buraya tıklayınız. 

Side Antik Kenti

Antik dönemde Pamfilya’nın en önemli liman kenti olan Side, Antalya’nın 80 km doğusunda, Manavgat’ın 7 km güneybatısında bulunan 350-400 m genişliğinde bir yarımada üzerinde kurulmuştur. Side, MÖ VII. yüzyılda bir yerleşim merkezi olmuştur. Side Antik Kenti'nde günümüze ulaşan görebileceğiniz kalıntılar, şehir surları, şehir kapısı, Nymphaeum, su yolu, sütunlu caddeler, evler, Ticaret Agorası, Antik Tiyatro, Agora Hamamı (Side Müzesi), Vespasian Çeşmesi ve Anıtsal Kapı, Zafer Takı, Dionysos Tapınağı, bazilka, liman hamamı, Apollon Tapınağı, Athena Tapınağı, Güney Bazilkası, Büyük Hamam, Devlet Agorası, Vaftizhane, Piskoposluk Sarayı ve Bazilkası, Philippus Attius Suru'dur.

Alanya Kalesi

Alanya Kalesi, Antalya'nın ilçesi Alanya'nın simgelerinden biri olan kale. Denizden yaklaşık olarak 250 metre kadar yükselen bir yarımada üzerinde bulunmaktadır. Surlarının uzunluğu toplam olarak 6.5 kilometredir. Eski dönemlerde Kandeleri olarak adlandırılan Alanya yerleşimine kale Helenistik dönemde inşa edilmiştir. Günümüzdeki tarihi dokusu 13.yüzyıl Selçuklu eseri olan kalenin tarihi Helenistik döneme kadar inmektedir. Kale, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Kalede toplam 83 kule ve 140 burç vardır. Ortaçağda surların içinde bulunan kentin su gereksinimini sağlamak üzere 1200 kadar sarnıç yapılmıştır. Sarnıçların bir kısmı halen kullanılmaktadır. Surlar, planlı bir şekilde Ehmedek, İçkale, Adam Atacağı, Cilvarda burnu, Arap Evliyası ve Esat Burcu'nu takiben Tophane ile Tersane'yi geçip Kızılkule'de bitecek şekilde yapılmıştır.

13.9B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!

Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!