Antalya Ve Elazığ Akıllı Şehircilikte Örnek Olmayı Hedefliyor

Haberler06 Mayıs 2016

Kamu Teknoloji Platformu tarafından düzenlenen Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nda akıllı belediyecilik uygulamaları mercek altına alındı. Rekabet avantajı sağlayan akıllı şehir uygulamalarının, belediye hizmetlerinin daha iyi yönetilmesi için günümüzde zaruri hale gelmesi gerektiği ve bu konunun ulusal bir program çerçevesinde ele alınması gerektiğine dikkat çekildi.

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör’ün başkanlığında başlayan Türkiye’de Akıllı Şehirlere Dönüşüm ve Başarı Hikâyeleri konulu oturumda, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yılmaz başarılı akıllı şehircilik uygulamalarını anlattı.

Türkiye İçin Akıllı Şehirler Zaruri

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, akıllı şehirlerle ilgili ulusal programın hazırlanmasının zaruret halini aldığına dikkat çekti. Türel, akıllı şehirlerin Avrupa için zaruri olmadığını belirtti ve bunun nedeni olarak da 30 yıldır Avrupa’da artmayan nüfusa işaret etti. Antalya’da aynı zaman diliminde nüfusun 2,5 kat, yüzölçümünün ise 10 kat arttığına dikkat çeken Türel, bu nedenle Türkiye için akıllı şehirlerin zorunluluk olduğunun altını çizdi.

“Antalya’daki Uygulama Mersin’de Olsaydı Özgecan Aramızda Olacaktı”

Antalya’daki akıllı şehircilik uygulamalarından bahseden Türel, MOBESE sistemi sayesinde 1260 olayı aydınlattıklarını söyledi. Akıllı Kart uygulaması ile toplu ulaşımda önemli bir proje yürüttüklerini ifade eden Türel, akıllı cep telefonlarına indirilen bir uygulama sayesinde, hangi aracın durağa ne zaman geleceğinin bilindiğini ve bu uygulamayı akıllı duraklarla da geliştirdiklerini açıkladı. Türel, “Canlı İnceleme Merkezleri sayesinde Antalya’daki toplu taşıma araçlarının içlerini izleyebiliyoruz eğer bu sistem Mersin’de olsaydı Özgecan halen aramızda olacaktı” dedi. 

Makam Arabası Elektrikli

Trafiği akıllandıramazsak hiçbir şekilde iflah olmuyor diyen Türel, şehirlerarası ulaşımla şehir içi ulaşımı entegre ettikleri planlar üzerinde çalıştıklarını ve akıllı trafik konusunda projeler ürettiklerini belirtti. Türel, elektrikli bir otomobili makam aracı olarak kullandığını da sözlerine ekledi.

Akıllı Halk Oylaması Dönemi Başlıyor

Türel, akıllı yönetim sistemleri aracılığıyla birçok iş sürecini kolaylaştırdıklarını ifade ederek, akıllı halk oylaması sistemiyle de kritik konularda bundan sonra halka dijital platformlar üzerinden ulaşacaklarını bildirdi.

Sağlık da Akıllanıyor

Akıllı Sağlık uygulamaları alanında da yaşlı vatandaşlar için evde bakım hizmetlerini başlattıklarını belirten Türel, yaşlı kişilere ‘Panik Butonu’ verdiklerini ve bu butona basması halinde derhal merkezi sistem tarafından kendilerine ambulans gönderilebildiğini, komşusunun uyarılabildiğini ve aynı zamanda belediyeden ekiplerin de adrese gidebildiğini açıkladı. Türel, bu buton sayesinde hastaların nabzını, şekerini ve tansiyonunu da ölçebildiklerini açıkladı.

Güneş Tarlalarıyla Enerji Tasarrufu

Güneş tarlalarından elektrik ürettikleri Akıllı Enerji çalışmaları sayesinde de tarımda maliyetleri düşüreceklerini ifade eden Türel, turizm şehri olan Antalya’da turistlerin yol haritasından ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar birçok akıllı uygulamayı hayata geçirdiklerini açıkladı.

Elazığ’da Elektrikli Otobüsler Yola Çıkmaya Hazırlanıyor

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yılmaz ise ASELSAN ile teknolojik iş birliği içindeyiz diyerek Elazığ’ın pilot il olduğunu söyledi. 400 bin nüfuslu ve coğrafi açıdan şehirleşmeye uygun bir il olan Elazığ’da ASELSAN ile elektrikli otobüsler yaptıklarını açıklayan Yılmaz, körüklü elektrikli otobüslerin Mayıs ayı sonunda hizmete gireceğini ifade etti.

Kentin Bilgilerinin %95’i Toplandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBİTAK ile birlikte çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, Kent Bilgi Sistemleri uygulamasını devreye soktuklarını ve böylelikle yüzde 95 oranında verileri toplayıp sisteme aktardıklarını açıkladı. Yılmaz, 34 bin 515 binanın saha çalışmasının yapıldığını ve öz nitelik bilgileri dahil olmak üzere tüm verilerin sisteme aktarıldığını ifade ederek 401 binanın enerji verimliliği açısından denetimden geçtiğini ve sera gazı verilerinin de entegre edildiğini söyledi.

Elazığ’ı Örnek Şehir Yapmak İstiyoruz 

Kent bilgi sistemini başarıyla uygulayan şehir olmak istediklerini söyleyen Mücahit Yılmaz, Coğrafi Bilgi Sistemi sayesinde Almanya’daki vatandaşların bile Elazığ’daki arsasının detaylarını görebildiklerini aktardı.

Şikayetler Cevaplanmazsa Belediye Başkanı’na Gidiyor

STS - Sorun Takip Sistemi’nden de bahseden Yılmaz, 153’e gelen şikayet, öneri ve tekliflerin otomatik olarak ilgili müdürlüklere gönderildiğini ve bu müdürlüklerin 30 dakika içinde bu talebi cevaplamak zorunda olduğunu ifade etti. Her bir problem için tanımladıkları bir çözüm dilimi olduğunu da açıklayan Yılmaz, eğer sorun ilgili zamanda çözülmezse Belediye Başkan Yardımcısına haber ulaştığını ve eğer o da 30 dakika içinde bunu yanıtlamazsa direkt kendi telefonuna mesaj geldiğini söyledi ve bugüne kadar böyle bir durumun yaşanmadığını da sözlerine ekledi.