ASBAŞ'ta Hedef 1 Milyar Dolar!

Haberler22 Kasım 2013

   Gözde KANTARCI / Antalya City Zone

Antalya Serbest Bölgesi’ndeki ticaret hacmi bu yıl sonunda 850 milyon dolara ulaşacak. Lüks tekne yapımında uzman bölgede istihdamın 5 bin kişiye ulaşması bekleniyor.

Antalya Serbest Bölgesi’ndeki ticaret hacmi  her geçen gün büyüyor. 2012’de  750 milyon dolar ticaret hacmi oluşturan  Antalya Serbest Bölgesi’ndeki hacmin bu yıl yüzde 13 büyüyerek  850 milyon dolara çıkması bekleniyor. Bu  yıl ekim ayına  kadar boyları 7 ile 46 metre arasında değişen toplam 14 adet lüks yatın denize indirildiği bölgede  yılsonuna kadar bu rakam iki  katına çıkacak.




Her sektörden talep alıyor

Halen bölgede toplam 114 firmada 3 bin 778 kişinin istihdam ettiğini söyleyen ASBAŞ Genel Müdürü Zeki  Gürses, “ Serbest Bölgemizde üretim ağırlıklı firmalar faaliyet göstermekte. Yoğunlukla yat, medikal olmak üzere  bunun yanında elektronik, inşaat, modern tarım, tekstil sektöründen de firmalar bölgemizde bulunuyor. Yani yatırım  talepleri her sektörden olabiliyor. Firmaların üretici olması, yaratacağı istihdam, kullanacağı teknoloji  bizler için önemli  kriterler” dedi.
 

Yatırım alanı ihtiyacı var

Antalya Serbest Bölgesi’nin 85’in üzerinde ülkeyle  ticaret yaptığını kaydeden Gürses, en fazla ticaretin Almanya, İtalya, Hollanda ve Libya ile gerçekleştiğinin altını çizdi. 650 dönümlük  arazi üzerine kurulmuş ve  26 yıllık bir geçmişe sahip olan bölgenin  yeni yatırım taleplerini karşılaması için yatırım alanlarına ihtiyacı olduğunu söyleyen Gürses “ Konuya ilişkin uzun zamandır yaptığımız çalışmalar Bakanlığımız ile beraber yürütülüyor”dedi.



Balıkçılar taşınacak

Bölgenin kendine ait rıhtımı olmasının yatırımcılara kolaylık sağladığına değinen Gürses şunları kaydetti: “Yat üretiminin bölgemizde bu kadar hızlı gelişmesi ve Antalya Serbest Bölgesi’nin dünyada önemli üretim merkezlerinden biri haline gelmesi, kendimize ait limanımız olmasından kaynaklanıyor. Mevcut haliyle limanımız, üretilen yat boylarının uzaması sebebiyle yetersiz kalmaya başladı. Ancak önümüzdeki günlerde sınırlarımız dahilinde olan balıkçı barınağının taşınması sonucu bu alanları kullanabilecek olmamız sektörün önünü açacak.  Bölgemizde üretim iç pazara yönelik değil. Türkiye dışında başka ülkelere satış yapılarak ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlamakta.”
 

5 bin kişilik istihdam hedef

Lojistik ve vergisel avantajları, ucuz arazi kirası, hazır altyapısı, ilin sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeyi gibi faktörlerin etkisi ile her dönemde bölgeye yatırımcı ilgisi olduğunu söyleyen Gürses, “Hedefimiz yeni yatırım alanlarının bölgemize dahil edilmesi ile birlikte 2015’e  kadar yıllık 1 milyar dolar ticaret hacmi ve 5 bin kişilik istihdamdır.” diye sözlerini noktaladı.