Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) 40 yılı aşkın süre kullanılan ve yıkılan hizmet binası alanındaki ATSO Kültür ve Sanat Merkezi projesinin temeli atıldı. Merkez, Suna-İnan Kıraç Vakfı'na ait Pera Müzesi'ndeki tüm eserler ve kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak.
ATSO Kültür ve Sanat Merkezi'nin temel atma törenine, Suna-İnan Kıraç Vakfı Başkanı İnan Kıraç, Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, proje mimarı Sinan Gedim, iş ve siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı.
MODEL OLACAK
Merkezin yapılacağı alanın küçük, ama son derece anlamlı büyük bir yatırım olacağından söz eden ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya'nın kültür ve sanat kenti olması açısından önemli bir adım atıldığını kaydetti. Antalya'nın zaten tarihi bir zenginliğe sahip olduğuna dikkat çeken Budak, doğa-çevre, kültür ve sanat kenti olmasını da istediklerini dile getirdi. Budak, “Yoksa burada bir iş merkezi, dershane veya bir otel de yapabilirdik. Antalya'nın daha nefes alabilir, kültür ve sanat müzeleriyle anılacak bir kent olması, çarpık kentleşmeye karşı bir model ve turisti kent merkezine çekebilecek cazibe merkezi oluşturulacak. Bir dönüşüm sağlayacak" diye konuştu.
'BU BİR İHTİYAÇ'
Antalyalı olmadığı ama 25 yıldır şu veya bu şekilde Antalya'da yaşadığını belirten İnan Kıraç ise “Güzel bir kent, öyle bir kent ki tarihine gittiğinizde pek çok şehrimizden eski. Geçen yıl 12 milyona yaklaşan turist getirdi. Buraya göreceksiniz bir süre sonra 20-30 milyon insan gelecek. Şehir nüfusumuz 1 milyon, 250 bini yörük, 500 bini emekli, 250 bini de diğer karışık yapı. Buranın sanat ve kültür yapısını bir yere getirebildiğimiz müddetçe, her bakımdan göreceksiniz çok şey değişecek. Bu bir ihtiyaç" diye konuştu.
PERA MÜZESİ'NDEKİ HERŞEY PAYLAŞILACAK
Pera Müzesi'ne gelen her şeyi paylaşacaklarını aktaran Kıraç, "Dolayısıyla tekrar bir kardeşliğimiz oldu. Faydasını görecek, seveceksiniz. Çok öğrenmeye ve yeniliğe açık olmak mecburiyetindeyiz. Böyle bir hizmeti Suna-İnan Kıraç Vakfı olarak yapabildiğiniz için de çok mutluyuz" dedi.
'ÇOK GURUR DUYUYORUM BU LAY LAY LOMLA'
Antalya'da hayata geçirdiği kültür ve sanat projelerine ilişkin 'Belediye lay lay lomla uğraşıyor' diye eleştiriler aldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise “Hatta bunu diyen siyasi arkadaşlar da var, ama adlarını ifşa etmeyeceğim. Çok gurur duyuyorum bu lay lay lomla. 4 tane butik müze açtık. Sayın Kıraç her ne kadar 'Ben Antalyalı değilim' dese de hepimizden çok Antalyalıdır. Yaptığı çok güzel kültürel yatırımları ve bir de Kaleiçi'nde etnografya müzesi var. Kırcami diye bölgede kültür sanat ve kongre merkezi için yer alırdık ve gelecekte Antalya adına iş yapmaya talibim. Ayrıca nekropol denilen Doğu Garajı'ndaki alanın açık hava müzesinin bir bölümü de modern sanatlar galerisi olarak çok büyük bir mekanda planlama aşamasındadır" dedi.
KÜLTÜR-SANAT DERİNLİĞİNE KAVUŞAMADIK
İnsanımızın yeterince kültürel ve sanatsal derinliğe henüz kavuşamadığını kaydeden Vali Öztürk, “Konu sadece devletin yapması değil, hem STÖ'lerin hem de bazı insanlarımızın bu işlere bağış yapmaları gerekiyor. İnsani gelişmişlik ve yaşanabilir şehirler sınırlamalarında çok önemli kriter olarak kültür, sanat, çevre, engelliler, yaşlılar, kadınlarla ilgili yapılan düzenlemeler çok önemli bir yer tutuyor" dedi.
DÜĞMEYE BİRLİKTE BASTILAR
Konuşmaların ardından ATSO Başkanı Budak, İnan Kıraç ve Sinan Gedim'e birer tablo hediye etti. Ardından protokol üyeleri ATSO Kültür ve Sanat Merkezi'nin temelini hep birlikte attı.
Toplam 6 kattan oluşacak merkezde, 3 katı sergi, bir katı sanat ve kültür ünitesi, bir katı kütüphane ve arşiv şeklinde tasarlanacak. Binada 150 kişilik oditoryum, kafeterya ve hediyelik eşya dükkanları da yer alacak. Merkez, İstanbul'da Suna-İnan Kıraç Vakfı'na ait Pera Müzesi'yle koordineli hizmet verecek ve Pera Müzesi'nde açılan tüm sergilerin ikinci adresi Antalya olacak.