Batı Akdeniz Tam Kadro Yöresel Ürünler Fuarı'nda

Haberler18 Eylül 2013

Türkiye, bölge bölge, il il, köy köy Antalya'da yapılacak Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'na hazırlanıyor. Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde TOBB'un desteğiyle 19-22 Eylül tarihlerinde Antalya EXPO Center'da düzenlenecek 4. Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı yöresel şenliğe dönüşüyor. Burdur, Isparta, Antalya il ve ilçelerini kapsayan Batı Akdeniz de tüm zenginlikleriyle Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'na yerini alacak. Antalya reçelinden kabak tatlısına, Finike portakalından Döşemealtı halısına kadar pek çok ürün katılımcı ile buluşacak. 

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Teke yöresinin tüm yöresel ürünleriyle fuarda yerini alacağını kaydetti. Coğrafi işaretli ceviz ezmesi ve Burdur şiş, bölgeye has kokusu ve aromasıyla Burdur tarhanası, sipsi, el dokumaları, bölgede üretilen süt ürünlerinin fuarda sergileneceğini bildiren Keyik, fuarda ceviz ezmesi ikramında bulunacaklarını kaydetti. Yöresel Ürünler Fuarı'nın yöresel ürünlerin tanıtımına ciddi katkı sağladığını söyleyen Keyik, "81 ilin yöresel ürünlerinin bir arada sergilenmesi insanın ufkunu açıyor. Fuara üç yıldır katılıyoruz, çok iyi geri dönüşümler aldık. Fuar boyunca coğrafi işaretle ilgili bilgilendirme yapılması da ayrıca önemli" dedi. Fuarın uluslar arası arenaya açılması gerektiğini vurgulayan Keyik, "Avrupa bizim ürünlerimizi görmeli" dedi. 


Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Borsa olarak fuarda ayrı bir stant açacaklarını belirterek, fuara çilek, ceviz ezmesi, rezene çayı, anason, yoğurt peynir, makarna, un, üzüm, pekmez, süt ürünleri,  sucukla katılacaklarını kaydetti. Fuarların iyi bir tanıtım aracı olduğunu belirten Başar, "Tanıtımlar en güzel fuarlarla yapılabiliyor. Fuarları değerli bir gerdanlığa benzetiyorum. Yöresel Ürünler Fuarı ise daha ileride olan, çıtası daha yüksek olan bir organizasyon. Organik ürünlerin, yerel ürünlerin kaybolmaya yüz tuttuğu bir dönemde düzenlenen böyle bir fuar önemsenmeli ve katkı sağlanmalıdır. Ali Çandır başkanımızı böyle bir fuara öncülük ettiği için kutlamak gerekiyor. Zor olanı üstlendi ve dördüncüsünü gerçekleştiriyor" dedi. 

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Antalya Ticaret Borsası'nın iyi bir işe imza atarak Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nın düzenlenmesine öncülük ettiğini belirterek, fuarın yöresel ürünlerin ekonomik gücünü artırdığını söyledi. Başdeğirmen, Isparta'nın bu yıl fuara dünyaca ünlü Isparta gülü ve gül ürünleri, aromasıyla ünlü elması, elma cipsi, Isparta ekmeği, Isparta el dokuma halısı, gül lokum, helvasıyla katılacağını bildirdi. 

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, fuara ITSO ile birlikte katılacaklarını belirtti. Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nın yerel ürünlerin ekonomik değerini artıran bir fuar olduğunu kaydeden Adar, "Fuara öncülük eden Antalya Ticaret Borsası'na teşekkür ediyoruz" dedi. 

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, zengin tarıma sahip olan Kumluca'nın Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'na zeytini, zeytinyağı, zeytinyağlı sabunu, tıbbi aromatik bitkileri ve yağları, dünyaca ünlü Kumluca domatesi, narı, portakalı, ahşap ürünleri, el yapımı sazı, ağaç kaşığı, curası ile katılacağını bildirdi. Günay, fuarın ülke ekonomisi için önemine dikkat çekerken, "Batı Akdeniz'i fuarda en iyi şekilde temsil edeceğiz" dedi. 


Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Boztaş, 90 metrekare alanda, Manavgat'ın tüm yöresel ürünlerini standa taşıyacaklarını bildirdi. Boztaş, "Fuara ilgi her geçen yıl artıyor. Fuarda ülkemizin her bölgesinden el emeği göz nuru ürünler sergileniyor. Bizim de fuarda sergileyeceğimiz ürünler ekonomimize, Manavgat'ın tanıtımına ayna tutacak. Fuar, ticaretin geliştirilmesi, ekonomide dışa açılım, tanıtım, pazarlama, rekabet gücümüzü arttırmamız için olumlu katkılar sağlayacaktır" diye konuştu. Boztaş, Osmanlı saray mutfağını süsleyen Manavgat susamı, zeytin ve zeytinyağı, tahin, lokum, sipsur adlı yöresel çalgı, süt ürünlerini stantta sergileyeceklerini bildirdi. 

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Şahin, Antalya'nın doğusunun da Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nda temsil edileceğini kaydetti. Şahin, kabak işlemeciliği, ipek dokuma ve ipek ürünleri, bakır işlemesi ürünler, Alanya muzu, zeytin ve zeytinyağı, Alanya mermeri, avakado, tropikal meyve çeşitleri, keçiboynuzu ve andız pekmezi ve yöresel kıyafetlerin fuarda yerini alacağını bildirdi. 

Dinar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Hakan Uyan da yöresel ürünleriyle fuarda yer alacaklarını kaydetti. Uyan, Dinar'ın fuarda haşhaş ve gülsuyu ikramında bulunacağını bildirdi. Uyan, stantta yumurta, süt ürünleri, votka, balık ağı, lokum, tatlı su balığı ürünleriyle yer alacaklarını bildirdi.