Dünya Kadınlar Günü Antalya'da sazlı sözlü kaşıklı eyleme sahne oldu. Antalya’da Muratpaşa Belediyesi ile Çeşnibahar Kadınlar Topluluğu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kaşık çalıp şarkı söyleyerek kutladı. 5 bin kişinin katılmasını planladığı koroya, yaklaşık 20 bin kişi katıldı.
Antalya'da Muratpaşa Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 'Şiddete Hayır' sloganıyla 5 bin kişilik kadın korosuyla yapılması planlanan "Kaşıklar Dolusu Sevgi” etkinliği 20 bin kadının katılımıyla gerçekleşti. Antalya’da Muratpaşa Belediyesi ile Çeşnibahar Kadınlar Topluluğu kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine tepki göstermek amacıyla 5 bin kadından oluşan bir koro oluşturdu. 5 bin kişiyle yapılması planlanan koroya yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Ellerinde yemek kaşıklarıyla aylar öncesinden çalışma yapan grup, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Muratpaşa Kent Meydanı’nda şiddete tepki amaçlı kaşık çalıp, şarkı söyledi. Muratpaşa Belediyesi yanındaki meydana, CHP Antalya İl Başkanı Semih Esen, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Döşemaltı Belediye Başkanı Turgay Genç, Çeşnibahar Kadınlar Topluluğu ve yaklaşık 20 bin kadın bir araya geldi. Belediye binasına siyah zemin üzerine “Şiddete Hayır” yazılı pankart asılırken alandaki kadınlar kaşıklarıyla uzun süre alıştırma yaptı.
İZMİR İLE CANLI BAĞLANTI
Büyük küçük her yaştan kadının bir araya geldiği etkinlikte bir de ilk yaşandı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yapılan etkinliğe İzmir Karşıyaka Belediyesi’nden destek geldi. Karşıkaya’da havanın yağmur olmasına rağmen bir araya gelen 8 bin kadın, Antalyalı kadınlara destek verdi. Muratpaşa Belediyesi Başkanı Ümit Uysal, İzmir Karşıyaka Belediyesi Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar canlı yayın bağlantısı yaparak kadın şiddetine karşı el ele verdiklerini söyledi.
KADINLARI MEYDANA 40 OTOBÜS TAŞIDI
Etkinliğe katılımı sağlamak için 40 otobüsle kadınları taşıdıklarını belediyeciliğin sadece kaldırım yapmak olmadığını belirten Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Belediyecilik sadece kaldırım yapmakla olmuyor. Bunları da yapıyoruz ama aynı zamanda biz halkımızı özel günlerde bir araya getirmekle de mükellefiz. Kadınlarımızın sosyal ve ekonomik alanda hak ettiği değeri göremediği açık bir gerçektir. İlçemizde yaşayan bütün mahallelerimizde 40 otobüs kaldırdık. Bütün kadınlarımızı bir araya getirdik ve onlar burada şiddet istemediklerini söyleyecekler. Projemiz örnek alındı. Bütün dünyaca örnek alınmasını isterim. Kadınlarımız ilgi gösterdi katılımdan çok memnunum” dedi. Koro Şefi Hilal Nesin, 3 ay soğuk havalarda çalışma yaptıklarını ve bugün havanın güneşli olmasına sevindiklerini ifade ederek şöyle konuştu: “Belediye başkanımızın teklifi ile başladık. 3 ay çok soğuk havalarda dışarılarda çalışarak başladık. Bugün havanın güneşli olmasına çok sevindik. En kalabalık koro haline geldi. bizden sonrada örnek alarak aynı çalışmayı yapanlar oldu. Biz sesimizin duyulmasını ve yasanın caydırıcı hale gelmesini istiyoruz. 5 bin demiştik ama bu sayıyı geçtik. Çok güzel tepkiler aldık.”
“ERMENEKLİ KADINLAR İÇİN GELDİM”
Kadına şiddet için kaşıklarıyla alanı dolduran bazı kadınlar şiddete 'dur' demenin güzel bir yolunu bulduklarını belirtti. Karamanlı olduğunu belirten ve yöresel kıyafetiyle kadınlar arasında duran Meral Alıç, kadına şiddet ve emekçi kadınlar için geldiğini söyledi. Yöresine özgü kıyafetiyle gelerek Ermenekli kadınları temsil ettiğini belirten Alıç, “Yöresel kıyafetimle geldim. Ermenekli kadınları temsil ediyorum. Onlar için geldim. Artık kadınlara şiddet olmasın” dedi. Etkinlik Sanatçı Selda Bağcan’ın sahne almasıyla devam etti. Bağcan, konseri arasında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün nasıl oluştuğu hakkında da kısa bir konuşma yaptı.