Antalya Kültür Sanat'ta İki Muhteşem Sergi

Haberler16 Eylül 2015
1.2B OKUNMA
Paylaş

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın kente armağanı olan Antalya Kültür Sanat, 17 Eylül’den itibaren dünyaca ünlü sanatçı Picasso’nun gravür ve seramiklerinden oluşan “Picasso: Kadın ve Boğa” başlıklı sergi ile ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in eşsiz arşivinden seçilen “Işık ve Tarih: Ara Güler’in Gözüyle Antalya” fotoğraflarına ev sahipliği yapacak.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın kente armağanı olan Antalya Kültür Sanat, 17 Eylül’den itibaren Dünyaca ünlü sanatçı Picasso’nun gravür ve seramiklerinden oluşan “Picasso: Kadın ve Boğa” başlıklı sergi ile ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in eşsiz arşivinden seçilen “Işık ve Tarih: Ara Güler’in Gözüyle Antalya” fotoğraflarına evsahipliği yapacak.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Picasso Evi Müzesi Kültürel Tanıtım Direktörü Mario Virgilio Montañez Arroyo ve Suna-İnan Kıraç Vakfı – Pera Müzesi Genel Müdürü Özalp Birol ve Mimar Sinan Genim açılış öncesi düzenlenen tanıtım toplantısında Antalya’daki basın mensuplarıyla bir araya geldi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, resmi açılışta yapılması planlanan tüm etkinlikleri iptal ettiklerini belirterek, “Ülkemizin içinde bulunduğu zor durumdan dolayı açılış yapmayı uygun görmedik. Bugün sabah siz basın mensuplarına sergi alanını gezdirmek istedik, bilgi vermek istedik. Maalesef bugün Antalya’da bir şehidimiz var. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Pera Müzesi ekibine, ATSO çalışanlarına ve ilk günden itibaren büyük ilgi gösteren Antalya basınına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Suna-İnan Kıraç Vakfı – Pera Müzesi Genel Müdürü Özalp Birol, 20. Yüzyıl’ın ve dünya sanatına imza atmış Picasso gibi bir ustanın Malaga’da doğduğu evden getirilen eserlerin Türkiye’de ilk kez sergilendiğini söyledi. Birol, “Picasso konusundaki en yetkili küratörlerden biri olan sayın Arroyo tarafından seçilmiş bir tema altında ‘Kadın ve Boğa’ sergisinin ATSO tarafından kurulmuş Antalya Kültür Sanat galerilerine taşınması gerek ülkemiz gerekse Antalya açısından çok önemli, değerli kültürel-sanatsal bir etkinliktir” diye konuştu.


 

İlk kez Antalya’da


Picasso Evi Müzesi Kültürel Tanıtım Direktörü Mario Virgilio Montañez Arroyo ise sergi içinde yer alan Boğa gravürlerinin ilk kez Avrupa çıktığını söyledi. Antalya Kültür Sanat’ta yer alan serginin, Malaga’daki Picasso evinin dışında gerçekleşen en kapsamlı Picasso sergisi olduğunu belirten Arroya, konuşmasında şunları kaydetti.

“Antalya’ya getirdiğimiz bu sergi ile Picasso’nun iki önemli temasını kadın ve boğayı bir araya getirdik. Picasso’nun yaptığı ilk resim ve gravür boğa güreşi ile ilgiliydi. Son yaptığı resim ve tamamlayamadığı resim de kadın konuluydu. Bu sergide iki konunun da birbirinin içinde geçişli olduğunu görmemiz mümkün. Bunu gerçekleştirerek de aynı zamanda Picasso’nun yaratıcı sürecinin bir yansımasını görebilirsiniz. Burada Picasso’yu hem klasik bir sanatçı, hem kübik bir sanatçı hem de sürrealist gerçeküstücü bir sanatçı olarak izlemeniz mümkün. Picasso’nun sevdiği her kadın hayatında büyük bir iz bıraktı, bunun etkilerini sanatında görmek mümkün. Bu sergi şu ana kadar Malaga’daki Picasso Evi’nin en kapsamlı yaptığı sergi. Boğa gravürleri de dünyada sadece dört koleksiyonda var. Birisi de burada, ilk kez Avrupa dışında sergileniyor.”
 

Çocuklar Picasso ile tanıştı

Antalyalı gazetecilerle birlikte serginin ilk konukları arasında Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Suna İnan Kıraç Eğitim Parkı’nın küçük öğrencileri de vardı. Antalya Kültür Sanat’ın eğitim salonlarından uzmanlardan Picasso hakkında bilgiler alan küçük öğrenciler, daha sonra salonda Picasso’nun eserlerinin önünde resim yaptı.

Picasso’nun ‘Kadınları’ ve ‘Boğaları’


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurduğu ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı çatısı altında hayata geçirilen Antalya Kültür Sanat, 54 parça yapıttan oluşan son derece zengin bir Picasso sergisine evsahipliği yapıyor. Picasso’nun 1929 ve 1964 yılları arasına tarihlenen gravür ve seramik çalışmalarından oluşan “Picasso: Kadın ve Boğa - Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler” sergisi 17 Eylül’den itibaren ziyaret edilebilecek. Suna-İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi koordinatörlüğünde düzenlenen, küratörlüğünü Picasso Vakfı, Picasso Evi Müzesi Kültürel Tanıtım Direktörü Mario Virgilio Montañez Arroyo’nun üstlendiği sergiye Cervantes Enstitüsü de katkıda bulundu. Sergi 28 Şubat 2016 tarihine dek açık kalacak.
 

Picasso Evi Müzesi’nden Antalya’ya

Yaklaşık 2500 yıllık geçmişe sahip bir kentin merkezinde, Málaga’da, Merced Meydanı’na bakan bir evde 1881 yılında dünyaya gelen Pablo Ruíz Picasso geçtiğimiz yüzyıldan itibaren tüm zamanların görme biçimlerine damgasını vurdu. İspanyol sanatçının kişiliğini yansıtan boğa tutkusu ve kadınlara duyduğu hayranlık ise, geniş üretim serüveni içinde en çok tekrarladığı temalar olarak biliniyor.

Sergi için Picasso Vakfı, Picasso Evi Müzesi Koleksiyonu’ndan derlenen gravürler, sanatçının klasisizm, kübizm ve gerçeküstücülüğü birleştirdiği ve dönüştürdüğü yarım asırlık ışıltılı yaratım serüvenini panoramik bir bütünlük içinde sunuyor.


Sergide, Picasso’yu, 20. yüzyılın en büyük sanatçısına dönüştüren durmak bilmez arayış, farklı konuların gerçekçi betimlemelerinden kübist ve sürrealist yorumlarına uzanan gravür ve seramiklerle göz önüne seriliyor.

Antalya Kültür Sanat’ta Bir Büyük Usta: Ara Güler

Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in özel arşivinden derlenen “Işık ve Tarih: Ara Güler’in Gözüyle Antalya” sergisi Antalya Kültür Sanat’ın 2. katında görülebilecek. Sanatçının imzasını taşıyan 40 yakın fotoğraf, Antalya ve yakın çevresinden, Kaş, Patara, Xanthos, Myra, Pınara, Side ve Perge’den olağanüstü güzellikteki görüntüleri biraraya getiriyor. Sergide, Antalya Kaleiçi ve sahil şeridinin yanı sıra şehrin yakın çevresinden, Kaş, Patara, Xanthos, Myra, Pınara, Side ve Perge’den görüntüler yer alıyor. Büyük Usta’nın imzasını taşıyan 40 yakın fotoğraf biraraya geldiğinde bölgenin tarihi ve arkeolojik varlıklarına, bu alandaki olağanüstü zenginliğine de ışık tutuyor.
 

Çocuklara ücretsiz


“Picasso: Kadın ve Boğa” başlıklı sergi ile ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in eşsiz arşivinden seçilen “Işık ve Tarih: Ara Güler’in Gözüyle Antalya” fotoğrafları sergisi, 28 Şubat 2016’ya kadar Antalya Kültür Sanat’ta açık kalacak.

Antalya Kültür Sanat, Salı’dan Pazar’a her gün 10:00 -18:00 saatleri arasında gezilebiliyor. Perşembeleri ise saat 20:00’ye dek açık tutuluyor.

14 yaşına kadar tüm çocuklar, engelliler ve bir refakatçileri, gaziler ve şehit yakınları sergileri ücretsiz gezebilecekler.


1.2B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!